Serabut kuasa dua 6:33 PM

Elooo pekabar..lama tak update belog (dh lupa dh camne layout belog aku tu..huhuuhu) mmg ade je benda nak citer tp masa yg takde nak update (bajet sibuk kalah menteri)
Harini bukan la x sibuk,tp aku TERPAKSA bercuti sbb nak train maid baru.kenapa? Mangkuk yg ganti kak ana aritu byk benar masalahnya,tp yg paling ketara asyik nak cutiiiiiii je macamkan dia sorg je yg ada laki. Dh janji cuti sebulan sekali,takkkkkk...tetapppp suka anak tekak dia je bila nak cuti. Sayang mmg sayang nak lepas,bkn sbb apa dia ni pantas buat keje,walaupun lately dh mula malas.atleast xpayah disuruh dia tau la keje dia. Tp dia dh melampau sgt tu yg terpaksa cantas tu.
Maid yg baru ni masalah juo nampak eh. Lembab kalah sipot vavi.haaa kan dh jahat mulut aku!! Sume nak bersuruh,dh tu keje lambat jeeee. Siap keje masuk bilik.apa jadahnya dlm bilik ntah.baru sehari dh semak mata aku nengok so I asked fr replacement.insyallah mlm ni or pagi esk ejen tu antar and pick up back bibik selow motion nih. Kita sama2 nengok apa plk gelagat yg ni nanti.harap2 ok dn x byk bg masalah la..
Aku buat post ni bukan sbb apa,just nak bukak mata sesetengah org seberang (mcmkan ada je org sana yg teringin nak baca belog picican ko!) Org sini pun patut amek iktibar atas kes aku.kenapa? Sbb aku xpenah anggap maid aku org gaji.blm penah seorg pun maid aku dipanggil bibik oleh kami.kami anggap mcm keluarga. No need further explanation la,tgk apa yg mereka2 buat kat kami. Yg sorg nak balik kejap kononnya nak masuk balik sini lps sebulan,lepas selesai urus sume;esok nak balik dh tetiba anak dia tanya "klong xmo carik org ganti mak ke?" Tak kan lanch namanya tu? Kalo aku tau ko nak merambus terus xde la aku berhabis beribu2 utk ko.ni aku kena que berjam2 dgn "org sana" smp aku pun dh bau cam diorg dh.huh,ungkit pun xguna,buat sakit ati. Seko lagi plk tetibaaaaaa la plk mak ko sakit ye?sdgkan selama ni aku tanya mak ko kat mana ko xpenah tau?and the best thing is mak ko sakit lepas aku bambu ko sbb selalu benar nak cuti2 melesia ngan laki ko yg kaki pukul tu?sila la balik ke LOMBOK terus kerana biometrik ko aku dh batal,tggu je la kedatangan pak polisi utk angkut ko ye..
Aku xla kata aku ni baik sgt,tp atleast aku xkejam kat maid2 aku.makan la ko apa yg aku makan.bila aku makan angin,ko pun aku angkut sama.gaji ko aku bg bersih,sume keperluan ko aku sediakan.setakat salah sikit2 tu aku ttp mata sebelah je sbb malas nak bising2.tapi tgk apa yg diorg buat kat aku?xpasal2 aku kena jadik trainer arini,tp training aku xjd sbb candidate aku arini adelah dibawah paras lembab (hantuk kepala laju2 kat tilam)
Ni baru kisah aku,majikan lain lagila mcm2..so..indon govt tlglah jgn nak kata majikan sini jahat ye.sile kaji dulu perangai warga anda.kengkadang mmg patut makan sterika ngan cawan panas.bak kata BFF aku kalo nak wangi spray sikit ironing aid cosway tu (*iklan jap*).bukan main korg buat syarat kalo nak pakai maid korg.nak cuti la,pasport nak pegang sendiri la.apesal xcakap plk pasal hukuman kalo maid ko lari,tak kira la lari sorg atau berkumpulan bersama suami org msia? Mcmana plk maid yg mencuri dari majikan?ntah la my personal opinion rasa MOU dgn indon govt tu mcm berat sblh plk. Mentang2 kita bergantung kat org sana..tp tula kan terpaksa telan jugak sbb mana ada org local nk jd maid skrg.zaman batu dulu ade la..hehehe..oklah geng penat dh merapu.tolonggggg la doakan maid gantian aku ni ok.kot tak aku yg K.O nnt.adiosssss






Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...