Anak Mama Sayang.... 12:45 PM

Huarghhhh...dh ari senin..tak puas nye cuti..hehehe..teruknye perangai..actually weekend aritu aku diserang migrain dgn ganasnye..Tak larat betul...lama gak tak kena migrain mcmni..selalu yg light2 je..Weekend nih baby pun buat perangai plk..tetiba jadik ganas..sejak akhir2 nih baby dh pandai show temper. Dah pandai mengamuk2..mmg sgt2 mencabar kesabaran..selalu aku buleh je sabar..tapi sbb aku migrain..maka darjah kesabaran aku dh makin menipis..mmg "kena" gak la baby ngan aku..pastu aku gak yg sedih balik..rasa cam jahatnye aku ni..bukan apa...sbb aku ni sgt2 jarang raise voice ngan dia..so aku rasa lain mcm bila tetiba aku jadik temper

Tapi bukan nak dengar, makin saje dibuat…kadang2 aku warning siap counting 1,2,3 lagik tapi bleh plak dia ikut kira sekali…mau ko tak sawan!dia takut pun kalo amik rotan atau hanger…haaa baru diam…tp takkan la everytime pun nak bawak rotan kat sebelah kan…alih2, google punye google, masuk forum ni….n adala insan baik hati ni share 1 article…..

"Anak degil...tanda cerdik"

Namun begitu, walau sebijak atau secomel mana pun anak-anak ini, tetapi jika bersikap degil dan keras kepala, sudah tentu akan memeningkan ibu bapa.Kadang-kadang kebanyakan ibu bapa tidak terlayan dengan kerenah anak mereka yang degil serta keterlaluan.Walau bagaimanapun, bagi ibu bapa tidak perlu gusar dan risau kerana sifat degil yang ada pada setiap anak-anak di peringkat usia dua ke lapan tahun merupakan fitrah semula jadi mereka.Anak-anak dalam usia ini, akan mengalami satu proses berfikir yang dicanai oleh proses tumbesaran.Perasaan ingin mencuba dan semangat ingin tahu menyebabkan anak-anak itu terdorong untuk melakukan perkara yang bertentangan serta tidak mendengar nasihat.

Pensyarah Psikologi Komunikasi dari Jabatan Komunikasi Universiti Putra Malaysia (UPM), Zamri @ Mua'ati ketika dihubungi menerangkan, cara anak-anak berfikir sangat mu-dah dan mereka hanya berfikir apabila diberitahu sahaja. Katanya, apabila otak membesar, anak-anak akan responsif dengan apa yang dilihat dan menyebabkan mereka ingin mencuba terutamanya sesuatu yang baru."Kedegilan pada anak-anak merupakan satu perkembangan yang sihat kerana dia mempunyai semangat ingin mencuba."Apabila mereka mempunyai respons terhadap apa yang dilihat, sudah tentu anak-anak ini akan melakukan apa sahaja yang dibuat oleh orang lain sebagai contoh, memanjat tangga,'' katanya.Beliau tidak menafikan anak-anak yang degil adalah anak-anak yang bijak kerana apa yang dialami oleh mereka menyebabkan mereka cepat berfikir dan bertindak terhadap apa jua yang dilakukan.Sifat degil yang bertempat sebenarnya membawa kebaikan kepada anak-anak itu sendiri.Sifat positif ini secara langsung menunjukkan anak-anak itu mempunyai prinsip serta mempunyai harga diri yang tinggi."Mereka ini berpendirian dan mempunyai maruah yang tinggi jika kedegilan mereka itu kena pada tempatnya, seterusnya anak-anak itu tidak mudah tunduk pada kata-kata orang lain,'' katanya.Malah, anak-anak akan ber-tambah degil jika ibu bapa menghalang segala tindak-tanduk yang dilakukannya."Ibu bapa tidak sepatutnya menghalang apa sahaja yang ingin mereka lakukan, tetapi perlu mengawasi setiap pergerakan anak selain mengasuh mereka dengan cara yang betul,'' terangnya.
 
Zamri turut menyangkal pendapat mengatakan kedegilan anak-anak berpunca daripada kesilapan ibu bapa yang tidak pandai mengasuh anak mereka."Tidak benar anak degil disebabkan salah asuhan, tetapi kenalah awasi selalu setiap pergerakan mereka,'' katanya.Ini kerana kanak-kanak hanya memberi perhatian pada sesuatu perkara sekejap sahaja. Jadi jalan terbaik untuk mengatasi masalah ini dengan menarik perhatian mereka kepada perkara yang lain. "Ibu bapa boleh menarik perhatian anak-anak dengan menggunakan pujukan dan cara berkomunikasi dengan betul sehingga mereka faham mengapa dan kenapa kita melarang dia melakukan sesuatu,'' jelasnya.Katanya lagi, ibu bapa harus belajar cara berkomunikasi yang betul dengan kanak-kanak untuk memudahkan mereka berhadapan dengan pelbagai situasi yang melibatkan sikap dan tabiat anak mereka.Sebelum itu perlulah diingatkan, untuk mengajar anak bukan hanya dengan cara menggunakan kekerasan seperti memukul.Meninggi suara atau menengking anak yang degil juga bukanlah cara terbaik untuk menyelesaikan masalah tetapi jika tahu caranya perkara yang susah akan menjadi mudah.Paling utama ibu bapa perlu bersabar dengan kerenah anak-anak dan luangkan lebih ba-nyak masa untuk memahami kerenah mereka.Ibu bapa juga patut bertanya atau mengajak kanak-kanak berbual, sekurang-kurangnya untuk mengetahui masalah yang dihadapi mereka.Tambah Zamri lagi, kedegilan kanak-kanak juga adalah mengikut persekitaran di mana dia berada dan kebiasaannya sikap degil hanya di peringkat kanak-kanak sahaja.Mereka berubah sedikit demi sedikit apabila mencecah usia dewasa.”
 
oooo begitu kah? Komen2 sume plak semuanya cerita tentang kedegilan anak masing2…cara masing2 handle pun different & kadang2 rasa cam lawak jek…maknanya normal la kot budak2 time2 baru nak belajar ni buat yang bukan2…just sebagai parents ni kena la pandai nak uruskan kanak2 nie..hurmmm, rasanya aku kena pikir cara terbaik camne nak uruskan baby nih.. kena try to calm down..takleh la nak marah2 sgt..tapi bukan la smp takleh tegur ye tak..cuma pendekatan yg diambil tu mestilah kena pada tempatnye..aritu mak pun ada cakap ngan aku, baby nih tgh develop mind dia. sume dia nak try..tapi takkan la bila dia guna sabun basuh pinggan tu nak cuci badan dia, aku kena diam kot?? adesss payah2...takpelah..ye la kot dia nak develop minda dia..hopefully baby jadik anak yg mengikut kata bila besar esok...







.: “Harta benda dan anak-anak kamu hanyalah menjadi ujian dan di sisi ALLAH ada pahala yang besar.” (Al-Quran Surah At-Taghabun, 64:15) :.

Phrases Of The Day 11:56 AM

Aku taip blog dlm keadaan kekenyangan yg amatttt...hehehe..sejak balik BTN nih perut aku mmg x makan saman la..mentang2 kat sana dah sedap mkn 6 kali sehari..bila balik asyik lapoooo je. Pagi tadi aku dah bekpes makan roti bom, pastu naik tingkat 3 nih ade plk staff buat makan2..maka aku pun "termakan" lagik mee sepinggan. OMG!!! ape dah jadik ngan diet aku nih??

Tadi aku terjumpa phrases yg buat aku tersentak...nak tau ape dia?

"don't try to understand everything because sometimes it is not meant to be understood but rather to be accepted.."

Walaupun phrase nih simple tapi memang "dalam" la maksud dia..Buat apa pening2 kepala nak pikir kalau kita sendiri takde jawapan nye. Lagi banyak kita pikir lagi lead kepada benda2 tak best. Hidup ni sekali je..bak kata org putih "live life to the fullest". So lebih baik pikirkan benda yg best2 dari pikir benda tong sampah. So, aku nak try la (try okehhh) terima hakikat. And try to follow next phrase:

"Sometimes, being quite is the best weapon you have"

Phrase nih mmg senang sikit la nak buat compared to the first one. Bila kita dah belajar menerima hakikat, so automatic kita akan malas nak cakap pape lagik pasal that things. Baik buat tak tau and keep quite.. tapi kalau aku dah mula senyap dan buat tak tau maknanya perkara tu mmg aku dah buang terus dari list idup aku. in the other words, aku dah tak pedulik. Okeh gak tuh dari sakit kepala, sakit dada..Bila makin banyak yg dicakap makin sakit rasa ati kan..Takpelah, bila kena macamni, at least bertambahla pengalaman idup..Mcm phrase ni cakap....

"in school you're taught a lesson, then given a test. But in life, you're given a test that teaches you a lesson"

Pengalaman idup mmg "guru" yang paling hebat. Kita di duga sehebat2nye untuk sebuah pengalaman. Selama aku idup nih mmg banyak gak la pengalaman ngan BACK STABBER, PENIPU, mcm2 la jenis manusia (manusia ke ni?) yg aku dh jumpa. Mmg sgt2 kecewa bila ditipu, ditikam belakang banyak2 kali..tapi nak wat mcmana kan..tu sume perancangan Tuhan utk bagi kita sebuah pengalaman.. Banyak kali jgk aku tersungkur, menangis bila rasa tak blh harung dugaan tuh..but i managed to went through it dgn sokongan keluarga dan kawan2..It leads to the next phrase:

"When life gives you a hundred reasons to cry, show life that you have a thousand reasons to smile"

Betul kan? Its not the end of the world.. Banyak lagik bnd2 happy around us yg buleh buat kita tersenyum. Biarlah org nak buat apapun, as long as kita tak de buat salah kat org (rasanye laaa....hehehehe). Mmg sedih, mmg rasa nak nangis...tapi life goes on, so....SMILEEEEEE....Lastly.....jeng jeng jeng...

 "Don't worry about people in your past,
there is a reason they didn't make it to your future."

The best phrase ever!!! Betul la tuh..watpe nak pening2 pikir..adela sbb nape dia taknak ada dlm future kita kan? So please make your own way to wherever you want..




 

Aku Dah Balik Dah 2:08 PM

Salam Satu Malaysia (statement poyo..hahahaha).. aku dah balik dah ..sampai PJ pkl 2 am hari Selasa aritu..fuh sangat2 penat..but sangat happy..rupanye segala gambaran buruk pasal suasana ngan aktivi kat BTN tu tak betul langsung..Bukan apa..dulu masa aku pegi BTN Meru mmg sangat2 strict la para2 komanden dia..so aku beranggapan kat Besut pun sama la..hehehe

Incik suami antar aku ngan bija ke opis PJ dari sban awal2 pagi lagik..pkl 6.45am kitorg dh smp..punyala semangat..hehehe..bila dah cukup sume org..bas jabatan pun bertolak ke Putrajaya..lbh kurang pkl 7.30am smp la..Kitorg budget dlm pkl 8am tu bas gerak la (spt yg tertulih dlm email arituh)..skali pkl 10am baru bas gerak..dlm ati mmg dh menyumpah2 dah..pkl bape nak sampai mcmni??kalo aku tau mmg aku bangun pkl 8am la!! okeh, aku harung 10 jam perjalan nak sampai ke Besut tuh..Dlam perjalanan tu mcm2 bnd la dlm kepala aku..selain dari ghisau mcmana la keadaan kat kem nanti..aku terpikir gak pasal baby..sedihnya kena tinggalkan dia..hopefully sume ok smp aku balik..pastu perkara yg sgt2 aku tak nak pikir pun sempat masuk dlm otak aku nih..yelah sebab hari selasa tu aku baru dpt bongkar segala2nye so nak taknak aku mmg terpikir jugak...Ah pegi M*MP*% la..Sampai sana dlm pkl 8.30pm..adeh patah pinggang dowh...Nama aku plk xde. Badan dah la penat skali nama takde plk..hanginnnn satu badan..komanden suh balik bilik tukar baju pastu masuk dewan balik. Wehhhh baru smp dah kena masuk dewan pakai uniform??? So..hampir 100% peserta zzzzzzzzzz..hehehehe

Esoknye pepagi ade kawat kaki..HAHAHAHA sgt kelakar..berterabur kott sume org..hehehe..pastu ceramah kenegaraan smp ptg. Ptg nye ade ujian fisiologi..kira nak ukur kecergasan badan tu match tak ngan umur..kena pumping, berdiri sebelah kaki, pusing 5 kali then jalan..memacam lagik la..Result aku?? Usah ditanya..cukupla la aku kate kalo tgk result tu kire2 balik nanti aku dh buleh ddk umah tggu duit pencen je..wakakakaka!!!!Sabtu ptg plk kena lari (read:jalan) sejauh 2km..aku?? bangga dowh dpt abihkan larian (read:jalan) tanpa kejadian pengsan ditengah jalan. Tu pun esoknye merangkak turun katil, kaki kena muscle pull..terkejut kot lemak2 kesayangan aku nih..hehehe.. Yang paling best kena buat repailing..Turun bangunan 40 kaki pakai tali..waaaa aku sangat gayat..tapi sbb nama aku mula ngan hurup "E" harusla aku antara girls terawal yg kena buat..naik atas tu aku dh mula cuak..bila jurulatih tu sangkut segala mak nenek tali kat badan aku, aku dh mula rasa jantung mcm nak terkeluar..pastu aku terpacak je kat atas tu smp kena jerkah baru la aku "merangkak" turun..hehehe..buruk ghupe!! Aktiviti fizikal terakhir hari ahad..jalan BAPAK jauh ke pantai..sampai sana duduk seploh minit pastu patah balik..apekah??? sekali lagik aku jadik org palingggg last sampai..org dh start mkn mlm aku baru smp..hehehe..belasahhh janji abiskan smp ujung..hehehe

For me aku sangat enjoy pegi Kem nih..Fasilitator ngan Jurulatih sume best2 dan friendly. Pengisian ceramah jugak sgt2 meninggalkan kesan..Bayangkan la cerita 1957: Hati Malaya yg dh banyak kali aku tgk sebelum ni aku buleh nangis bila nengok kat kem.. sedangkan selama nih bila aku nengok siap buleh gelak2 lagik..betapa tak sensitip nye aku masa tu..lps dengar secara pembentangan, aktiviti dlm LDK barula aku sedar mcmana ssh nye org2 dulu nak capai kemerdekaan supaya kita buleh idup aman mcm ni..tapi...sgt sedih tgk perpecahan org melayu skrg..dah berpuak2 plk..entah aku ni tak pandai nak ckp psl politik2 nih sume..tapi aku cuba la relate konsep tu dgn kehidupan ..as simple as that..kalau sedara mara yg tinggal 2-3 kerat ni nak berpecah belah apa nak jadik? tapi apa aku buleh buat kalo org lain buat taktahu bila aku sorg je yg terhegeh2 nak rapatkan silaturahim?? org lain selamba je..mmg hancurlah jadinya ikatan tu..betul tak??
sbb it takes two to tango. Untuk mengekalkan keharmonaian dan keamanan tu kena ada timbal balik dua pihak. Mcm tu gakla ngan negara..kalo pemimpin bermati2an buat segala yg buleh nak pertahankan keamanan, tapi ade puak2 yg create issue sbb kepentingan sendiri..maka jadiklah senario skrg..kaum kita gaklah yg terpinggir di bumi sendiri..dapat memimpin atas ikhsan kaum lain ..kerajaan hilang majoriti dua pertiga dan sekadar membentuk kerajaan dengan majoriti mudah yang hanya dapat dicapai menjelang tengah malam... takut bila aku pikirkan apa nak jadi masa depan..macamana la anak2 kita nanti bila Kontrak Sosial ngan Perlembagaan Persekutuan dh berani dipersoalkan?

Cheewaahh lain mcm plk blog aku kali ni..hehehe..biaselah kate baru balik BTN..hehehe..but seriously mmg its a very good exposure to the youngster..maybe sbb aku mmg minat subject sejarah maka aku kata ia sangat bagus..tapi kalau kita tak value sajarah kita sapa lagik kan? One more thing..aku dpt ramai new friends kat sana..Jabatan aku nih besar..stesen ada kat most of the states.. Agensi under kementerian itself dah berapa banyak plk..so LDK [Latihan Dalam Kumpulan] mmg latih utk networking gak la..even satu opis pun before nih setakat kenal muka je tp dah jadik mesra kat sana. best..hehehe..Cuma....diet aku diberhentikan selama 5 hari kat sana tu sbb makan sampai 6 kali sehari..OMG!!! hehehehe



Raya Haji Ini Tahun 3:29 PM

Selamat Raya Aji..hmmm aku rasa mcm baru je buat korban thn lepas..tetiba dah raya korban balik..yelah dh nak akhir zaman ni mmg masa terasa sgt pendek. Dalam setahun mcm2 jadik..takpelah itula namanye hidup..akan aku simpan pengalaman nih bebaik dlm lipatan idup aku, supaya aku tak silap menilai lagik..insyallah..

Hari ni hari last kot aku blh online..time nih esk entah2 aku dh sampai besut..(bape jam ek dlm bas?)..sgt2 merencatkan mood aku nak raya laaa.tadi maklang, pakcu ngan family memasing dtg beraya..penuh gak la dapur umah..pepagi tadi ayah ngan mak masak nasik minyak, kari ayam, acar timun..so jamu diorg mkn nasik minyak la tadi..sup gear box pun ada..kepala aku pun ada sikit pusing laa sbb makan sup tadik (ape kah tandanya itu???) Selalunya hari raya pertama diorg buat korban, tahun ni boleh pulak korban raya kedua, tak dapatlah aku join..takpelah diorg janji nak tunggu aku balik baru buat BBQ. Aku mmg rasa mcm tak raya langsung. Semlm takbir pun aku dah tido, mak kejutkan aku..yelah diorg smp dh dekat pkl 11.30pm..aku pulak pagi tu bangun pkl 5am..mata sangat2 rabak ditambah dengan kecelaruan fikiran menghasilkan tindak balas kimia yg dipanggil ZZZZZZZZZZZZZZZZ!!!

Oklah aku pun taktau nak citer apa sebenarnya..kebas otak blm ilang lagik nih..tapi memandangkan harinih maybe last buleh update blog, aku belasah jugaklah..kang kat sana taklah gian...hehehe..tak silap aku urusetia akan amek HP mase kursus, sbb diorg taknak kitorg ilang tumpuan kot..so..jumpa lagik after 22hb okeh..doakan aku selamat pergi dan pulang, mudahkan segala urusan aku kat sana nanti..dan yg paling penting...semoga aku dapat KETENANGAN dalam kesibukkan kat sana nanti dan boleh lupakan apa yg dah terjadi..Adios...




Kritikal 12:13 PM

"Dan sampaikanlah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar, iaitu orang-orang yang ketika musibah, mereka berkata: "Sesungguhnya kita adalah milik Allah dan kepadaNya kita akan kembali".Mereka itulah yang memperoleh ampunan dan rahmat dari tuhannya,dan mereka itulah orang yang mendapat petunjuk".(Al-Baqarah:155~157)

"Dan janganlah kamu merasa lemah dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamu orang yang paling tinggi (darjatnya), jika kamu orang beriman."(Ali-Imran:139)


Hari ni aku dilanda situasi yang agak kritikal membuatkan hari yang dilalui agak tidak bersemangat.Namun aku cuba tabahkan hati untuk menghadapinya.Kadang terasa seolah-olah diri ini keseorangan di celah-celah manusia ....Diri aku ni masih belum cukup kuat dan ampuh untuk menghadapi dugaan ini berseorangan. macam terasa darah meleleh kat dlm hati nih..Kenapa? soalan yg tak abis2 menggangu otak aku yg mmg dah terganggu nih. Ko nak tau sangat kebenaran kan??? haaa hambek ko!! Kebenaran itu suatu subjek yang sangat pahit untuk ditelan sebenarnya..sebab kita telah dibiasakan dengan cerita yang indah-indah belaka semasa dan sejak kia memulai proses hidup sejak akil baligh lagi..macamana nak cakap yer..kalau aku kata,CERITANYA BUKAN BEGITU,BEGINI SEBENARNYA...bahkan akan mendatangkan satu perdebatan yang hebat,yang tak terkata kusutnya,bagai benang bersimpul,sukar untuk diperbetulkan.atas sebab telah sebati menjadi darah dan daging..

Apalah yang nak diharapkan pada makna nya sebuah nilai kehidupan itu sendiri melainkan ianya hanyalah pentas lakonan ,pentasnya inilah dunia yang kita pijak..pelakonnya kitalah yang masing-masing dianugerahkan dengan satu watak yang diberi tuhan ..maka dalam watak itu adalah hak kita untuk mencorakkannya..kau nak hitam ke,atau putih ke..semuanya atas kebijaksanaan kita..didalamnya itulah nilai ikhlas pada diri,ikhlasnya walau jahat itu milik kita,baik pun milik kita jugalah..semua sifat ada disini,didalam diri..itu sebab kalau dikatakan sifat binatang pun ada pada kita pada waktu-waktu yang ditetapkan,bilamana gagal mengawal emosi dan level insan,maka iblis pun berkuasalah,duduk disinggahsana hati..maka dibinatangkanlah kita yang mula hilang arah ini untuk mendapat point-point yang menjurus kearah kemudaratan pada tubuh dan akal..
itu sebab orang tua-tua kata,kalau tak boleh kontrol perasaan..ingatlah tuhan..

Aku pun kadang-kadang ada juga sifat kebinatangan pada diri,itu kelemahan tapi itulah kebenaran..apo nak dikato..hehe..kadang-kadang ada juga sifat kemalaikatan pada diri..itu lah kelebihan,apo nak dikato..hehe..

dua benda saja dalam hidup ni...hidup dan mati...tuhan-hantu-tuhan-hantu..mana satu yang kita mau?hehe..

Rasulullah saw bersabda yang maksudnya:
"Orang yang sangat banyak mendapat ujian itu adalah para nabi,kemudian baru orang yang yang lebih dekat darjatnya kepada mereka.Orang diuji menurut tingkat ketaatannya kepada agamanya.Jika sangat kuat dalam beragama maka sangat kuat pula ujian yang menimpanya,bila lemah dalam agamanya,maka diuji pula oleh Allah sesuai dengan tingkatan ketaatannya kepada agamanya.Demikianlah ujian itu sentiasa ditimpakan kepada seorang hamba sampai ia dibiarkan berjalan di atas muka bumi dalam keadaan tidak berdosa."
(Hadis riwayat at-Tarmizi)


Dari hadis di atas dapatlah disimpulkan bahawa musibah atau cubaan yang diturunkan Allah kepada hamba-hambanya adalah bertujuan:
1. Untuk membersihkan dan memilih, mana orang mukmin yang sejati dan mana orang munafik.
2. Untuk mengangkat darjat serta menghapuskan dosa.
3. Untuk melihat sejauh mana kesabaran dan ketaatan seorang hamba.
4. Untuk membentuk dan mendidik keperibadian manusia sehingga menjadi umat berbudi tinggi.
5. Sebagai latihan, supaya manusia terbiasa menerima ujian dengan demikian akan bertambah kesabaran, kuat cita-cita dan tetap pendiriannya.

Ubat Hati ada lima perkaranya
Yang pertama baca Quran dan maknanya
Yang kedua solat malam dirikanlah
Yang ketiga berkumpullah dengan orang soleh
Yang keempat perbanyaklah berpuasa
Yang kelima dzikir malam perbanyaklah


Selagi kita bernafas di atas muka bumi ini,selagi itulah kita akan diuji...kita hanyalah makhlukNya yang cuma menumpang seketika di alam fana ini, berkelana menuju destinasi yang pasti,,,,lalu mengapa terlalu mendambakan kesenangan yang sementara. Dunia ini bukankah tempat ujian semata?

Tuhan kupohon kepadaMu diberi sekelumit kekuatan dan kesabaran buatku menempuh hari-hari mendatang yang pastinya akan lebih mencabar.Kupujuk hati ini,"Sabarlah wahai hati,cuma untuk beberapa waktu sahaja lagi, mentari pastinya kan muncul lagi.Wahai hati,jangan bersedih lagi.Senyumlah dan tabahlah menghadapi hari-hari, demi mengejar sinar di hujung destinasi".

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

"Ajaib bagi orang mukmin,bila senang dia bersyukur lalu diberi pahala.Bila susah dia bersabar lalu diberi pahala.Dalam kedua-dua keadaan dia mendapat keuntungan."

~monolog hati seorang aku yang sedang berusaha mengumpul kekuatan~

Moga dipermudahkan oleh Allah segala urusan-urusanku.Diberi kekuatan untuk menghadapi segala dugaanNya

~FRIENDS~ 11:12 AM

WHAT KIND OF PERSON A FRIEND IS?........

A friend is a tissue when you can't stop crying
A friend is a shoulder when you feel like dying
A friend always listens when you have something to say
A friend is a week when you just need a day
A friend is a crutch when you have a broken heart
A friend is some glue when everything falls apart
A friend is a sun when the rain just won't stop
A friend is your mom when you run into a cop
A friend is a phone call when you can't leave your home
A friend is a hand when you feel all alone
A friend is a wing if you want to fly
A friend understands without knowing why
A friend is an ear for a secret to tell
A friend is an aspirin when your head hurts like hell
A friend is a love that can never let go
A friend is you, and I wanted you to know

Penyakit Malas 5:28 PM

Hari ni ujan dari pagi..kelembapan cuaca mmg selalunye buat otak aku jadi lembab gak. Hehehe.. Actually aku on the way gi carrefour nih, nak carik bebarang utk BTN..mood adelah tersangat MALAS!! Memula nak gi beli ngan incik suami, tangguh nak pegi pkl 2 pm ngan ayah, tangguh lagik..last2 pkl 4pm baru gerak. Memanglah tersangat malasnye sbb xmood nak gi BTN sebenarnye. Sbb nak kena tggl baby tu yg berat sikit, dh tu raya kedua lak, ditambah lagik dgn aktiviti2 yg disusun kat situ. Semlm baru dpt email dr Pengarah Bahagian Kopetensi, bgtau bas jabatan disediakan, kena ada kat opis 6.30am. Adehhh pkl bape plk aku kena bertolak dr sban nih?? Sgt2 tak best bila pikirkan.. Takpe2 name pun raya korban.. Makanya aku pun kira berkorban la nih demi keje aku (signifikan tak? Belasahhhh)
Banyak gak barang2 aku kena beli nih, especially baju putih ngan kain itam. Kasut sukan lagik (saye takde kasut sukan sbb saye xsuke bersukan, harap maklum)..nak carik baju putih kain itam kat mana ek? Aku ingat nak beli baju skolah je, tapi..ade ke budak skolah saiz mcm aku???..tudung itam aku dh beli dh jumaat lps. Ape lagik ek nak beli??
Lagi 3 hari aku nak pegi..lagi tambah xde mood..maleh nye!! Ayah baru je sampai from dungun semlm, kursus..bulan ni kira dua org la kena gi terengganu, aku ngan ayah!! Wakakaka!! Ayah best la, duduk otel uitm, aku ni nak ddk dlm kem..ishhh aku ni asyik mengeluh je..xbersyukur langsung..org nak kasik cepat kompem banyak bunyik lak kan? Hopefully everything will go smoothly, especially baby. Aku betul2 harap dia x carik aku sangat, maklumla aku xpenah tgl dia sejak lahir..adehhh ni yg maleh ni, emo beb!! Ok kot..mak ade. Baby kalo ade nenek mmg xkisah sgt kat aku. Esok ngan lusa aku gi keje dr sban. Berulang..rabu dh raye aji. Tahun ni alhamdulillah aku satu family dpt buat lagik korban sekor lembu. Ayah,mak,ijam,aku,incik suami,amir ngan mak su..tapi diorg sembelih raye kedua, so secara otomatik aku xdpt join..cedih..time tu aku dh ade ateh bas MOSTI dh tu..patut ke aku nyayi lagu dendang perantau time tu?? Hehehe ober nye!!!

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Satu Titik Itam 9:40 AM

Salam hari jumaat..huarghhhh pepagi ujan, maleh betul rasa nak bangun. malam tadi aku tetido awal..baby tido pkl 10pm, aku pun jalan sekali. Dengan baju, tudung sume tak siap2 kuarkan..maka pepagi tadi dlm keadaan terpisat2 aku bangun menggeledah gobok..dengan bantuan cahaya (yg tak bape nak cahaya la) dari BB aku, aku mencari tudung ngan baju..yela kang kok bukak lampu sure anak dara aku tu terbangun, pastu akan berkumandangla lagu "baby nak ikot!!!" Aku mmg saja tido awal sebenarnya mlm tadi. kenapa? adelah something yg aku maleh nak ingat2..yg buat mood aku swing since ptg semlm. so, jalan terbaik, "shut down" je la.. Before tido aku dah janji kat dirik aku sendirik, aku masuk gear reverse, pastu stay gear N. aku dah penat la..takkan hidung tak mancung, pipi tak gheti2 nak back off kan???..mesti korg pening kan, apela aku membebel nih..biarla aku je yg tau sebab aku jadi biol pepagi nih..takpe..kengkadang lebih baik taktau pape, daripada bila tau sangat2 menyakitkan ati. aku mmg kalo buleh taknak amek tau pape lagik dah..yela org bukan ingat nak bgtau aku pape pun kan..memasing dah ada idup memasing. dah senang, aku ni org nampak masa susah je..maklumlah anak syarikat jabatan kebajikan masyarakat..Sukati korang la lepas ni nak tergolek telentang..aku tak kuasa lagi nak amek tau... takpe2..aku tak dendam ape pun..cuma sangat2 terkilan. dan yg paling sedihnya sangat2 kecik ati. kalo korg buleh buat aku terasa sampai mcmni kira hebatlah korg, sbb aku jarang nak terasa2 ni sume, tak rock weh!!so kepada mereka2 sume, SEMOGA BERBAHAGIA SELALU DALAM HIDUP KORG YG SANGATTTTT SEMPURNA ITU OKEH..

As for me aku nak muhasabah diri kejap..aku nak buang titik2 itam yg dh mula nak timbul dlm ati aku ni. yer laa kok dah mula ada rasa kecik ati, rasa tersinggung make akan ade la titik itam dlm ati, btol tak..ni aku terbaca la pagi tadi,artikel tu tulih hati ni mcm raja kepada tubuh badan...anggota badan pulak rakyatnye..kalo raja (hati) tu dlm keadaan baik, maka rakyat (anggota badan) akan baik la..hati ni gak tempat permulaan segalanya..rasa marah, rasa sedih, rasa happy sume dtg dari dlm hati..yg paling penting keimanan pun dtg dari hati gak..so aku nak jaga la sekeping hati aku nih..dah takde org nak jaga, kan..so baiklah aku sendirik yg jaga bebaik. kang kok makin bertambah titik itam tu kang aku gak yg payah..tak pasal2 meroyan tak abis2..blog nih jugak yg jadik mangsa kang..muahahahaha!!!


 "Siapa yang melakukan satu dosa, maka akan tumbuh pada hatinya setitik hitam, sekiranya dia bertaubat akan terkikislah titik hitam itu daripada hatinya.Jika dia tidak bertaubat, maka titik hitam itu akan terus merebak hingga seluruh hatinya menjadi hitam." (Hadis riwayat Ibn Majah).

Sharing Is Caring 12:51 PM

 Aluuuu..terbaca artikel ni dlm internet, juz nak share....

Tips dalam membesarkan anak
1. Mulakanlah hidup anak anda dengan nama panggilan yang baik. Nama panggilan yang kurang baik akan menyebabkan anak anda malu dan merasa rendah diri. (Dalam Islam sendiri nama panggilan yang baik adalah digalakkan).[kalo panggey baby okeh ke???hmmmm]

2. Berikan anak anda pelukkan setiap hari (Kajian menunjukkan anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yg lebih kuat daripada anak yang jarang dipeluk) [okeh, part nih passed]

3. Pandanglah anak anda dengan pandangan kasih sayang [passed]
(Pandangan ini akan membuatkan anak anda lebih yakin diri apabila berhadapan dengan persekitaran)

4. Berikan peneguhan setiap kali anak anda berbuat kebaikan [passed]
(Berilah pujian, pelukkan, ciuman, hadiah ataupun sekurang-kurangnya senyuman untuk setiap kebaikan yang dilakukannya).

5. Janganlah mengharapkan anak anda yang belum matang itu melakukan sesuatu perbuatan baik secara berterusan, mereka hanya kanak-kanak yang sedang berkembang. Perkembangan mereka buatkan mereka ingin mengalami setiap perkara termasuklah berbuat silap.[yup,she is still in learning process]

6. Apabila anda berhadapan dengan masalah kerja dan keluarga,pilihlah keluarga (Seorang penulis menyatakan anak-anak terus membesar. Masa itu terus berlalu dan tak akan kembali) [alhamdulillah,always].

7. Di dalam membesarkan dan mendidik anak-anak, janganlah tuan/puan mengeluh. Keluhan akan membuatkan anak-anak merasakan diri mereka beban.[tanggungjawab weh]

8. Dengarlah cerita anak anda, cerita itu tak akan dapat anda dengari lagi pada masa akan datang. Tunggu giliran anda untuk bercakap (Ini akan mengajar anak anda tentang giliran untuk bercakap) [mmg selalu baby yg bercakap tak berenti..hehehehe]
 
9. Tenangkan anak anda setiap kali mereka memerlukannya.[that's what parents are for,rite?]

10. Tunjukkan kepada anak anda bagaimana cara untuk menenangkan diri. Mereka akan menirunya.[mama pun kengkadang tak bape nak tenang, camno tuh..? heheeh]

11. Buatkan sedikit persediaan untuk anak-anak menyambut harijadinya. Sediakanlah hadiah harijadi yang unik walaupun harganya murah. Keunikan akan membuatkan anak anda belajar menghargai. (Anak2 yg dtg daripada persekitaran yang menghargai akan belajar menghargai orang lain).[alhamdullilah part bday ni mmg selalunya ada utk baby]

12. Kemungkinan anak kita menerima pengajaran bukan pada kali pertama belajar. Mereka mungkin memerlukan kita mengajar mereka lebih daripada sekali.[biasalah bebudak.....]
 
13. Luangkanlah masa bersama anak anda diluar rumah, peganglah tangan anak-anak apabila anda berjalan dengan mereka. Mereka tentu akan merasa kepentingan kehadiran mereka dalam kehidupan anda suami isteri.[selalu baby yg taknak dipegang bile kuar jenjalan..dah besar sgt laa kunun]

14. Dengarlah mimpi ngeri anak-anak anda. Mimpi ngeri mereka adalah begitu real dalam dunia mereka.[blm lagi dengar pape mimpi ngeri baby, tido malam alhamdullilah tak penah lagik terkejut or nangis tetiba]

15. Hargailah permainan kesayangan anak anda. Mereka juga dalam masa yang sama akan menghargai barang-barang kesayangan anda. Elakkan daripada membuang barang kesayangan mereka walaupun sudah rosak. Mintalah kebenaran mereka sebelum berbuat demikian.[mainan dia mmg melambak dlm bilik kak ana, tak penah buang, takut dia mintak balik]

16. Janganlah membiarkan anak-anak anda tidur tanpa ciuman selamat malam.[passed, before tido mmg dia tawaf satu umah, salam dan cium sume org}

17. Terimalah yang kadangkala anda bukanlah ibubapa yang sempurna. Ini akan mengurangkan stress menjadi ibu bapa.[it's soooo true]

18. Jangan selalu membawa bebanan kerja pejabat ke rumah. Anak-anak akan belajar bahawa kerja pejabat selalunya lebih penting daripada keluarga.[pls take note!!!]

19. Anak menangis untuk melegakan keresahan mereka tetapi kadangkala cuma untuk sound effect sahaja. Bagaimanapun dengarilah mereka, dua puluh tahun dari sekarang anda pula yang akan menangis apabila rumah mula terasa sunyi. Anak-anak anda mula sibuk mendengar tangisan anak mereka sendiri.[kekadang mmg stress la bab nangis ni kan]

20. Anak-anak juga mempunyai perasaan seperti anda. [very true, semlm aku cakap ngan dia "baby, mama gi keje 5 ari tau, mama tak balik tido ngan baby, baby duduk ngan nenek ngan nek ana ye..." dia lari peluk aku, dia kata "mama jangan la cedih..."..adusss patah ati aku dengar beb}


Anak Dara Mama....
 Dari Aisyah r.a katanya:”Seorang wanita datang kepadaku membawa dua orang anaknya, meminta makanan. Tetapi tiada apa yang boleh didapatinya daripadaku ketika itu selain daripada sebiji kurma, lalu kuberikan kepadanya. Kurma itu dibahagi dua dan diberikannya kepada kedua anaknya itu, dan ia sendiri tidak memakannya. Kemudian ia berdiri dan terus pergi. Setelah nabi s.a.w datang, aku ceritakan hal itu kepada baginda. Sabda beginda s.a.w, “Sesiapa mendapat cubaan kerana beberapa anak daripadanya, maka semuanya itu akan menjadi dinding baginya daripada api neraka.”(Bukhari)

Hari Ngantuk Sedunia 12:09 PM

Aku pun kompius la nape aku ngantuk giler hari ni...mata rasa takleh bukak uollss...hahaha..semlm aku takde la tido lewat..pkl 10pm dh "jalannn". Baby pun takde la bangun banyak kali. Tapi aku mmg ngantuk giler nih. Selalu ngantuk gak, tapi buleh handle lagik..kali ni mmg takde ampun. kalo aku duduk diam 10 minit mau aku tido duduk nih weh. muahahaha!!! Rasa nye every 10 minit aku menguap..parahhhh..

Arini mental aku dah stabil balik dh, rasa bersyukur lak dpt panggilan ke BTN tu awal..ye la org lain ada yg bertahun pun tak tentu kena panggil lagik. alhamdulillah rezeki aku dpt cepat.. mmg sedih la nak tggl baby..but what to do..SYMP..waaaahhhhh!!! Mak pun dah amek cuti. Should be ok la..About raya haji lak, walaupun aku pegi tu raya kedua, sedih tu ade gakla sbb tak dpt join korban, walaupun aku ade amek satu bahagian. sure kecoh kat umah mcm selalu bila diorg melapah daging..(iskisk..cedih nih...) Takpelah tahun ni amir pun amek satu bahagian, buleh la tolong mak ngan kak ana, maksu pun ada.

Sebab dah tau nak gi Kem mana, aku pun surf la sesikit..saje nak dpt gambaran awal camne ghupe kem besut tuh..tepi laut ghupenye..ok la tu..tapi ade ke masa nak menikmati panorama laut (sastera tak hengat!!!). jadual padat..LDK, ceramah tu sume aku rasa bulehhhh laaaa lagik, ni yg absailing, panjat gunung, ujian kecerdasan segala nih yg aku payah sikit ni..fizikal tak berapa mengizinkan. kang kot aku jatuh, retak plk kem BTN tuh, tak pasal2 group kitorang nih jadik group terakhir kursus kat situ.. (ok tak kalo aku bg justification camni utk escape?hehehehe)..nak diet dh tak sempat nih, lagik 2 minggu je nih...tapi kebanyakan komen yg aku baca dlm blog diorg2 yg dah gi kem tu, mostly ok la..so, should be ok fr me too kot?? hehehe..Diorg kate tepon takleh bawak..halamak ini ade sikit susah laa..mcamana nak kol baby??? ade kah aku tak dpt ckp ngan dia selama 5 ari???? tidak!!!! silap2 aku yg demam nih..takpe2..pray for the best laa..maleh dah aku nak pikir. Memang berbeza la pegi BTN masa bujang dengan masa dah beranak pinak nih..aku ni sebenarnya dh penah dah pegi BTN nih..masa tu aku kena pegi kat kem Meru. Tahun 1996, masa orentasi kat Akademi TV3 dulu. Time tuh aku selambe ragee je..kena gi BTN ??jommm, takde hallll..aku rase time tuh best je BTN. cuma masa tak bape nak cukup la, especially time nak mandi. Siram badan dua gayung, sabun, then bilas lagi 2 gayung..okeh je..dah kawin ni sedih la nak tinggal anak, nak tinggal laki segala. kalo dulu takde apa nak pikir pun. Yg lebih penting, saiz badan pada ketika itu adalah S, diulangi, S ye puan2..sekarang???? tak sanggup la aku nak cakap...sendriiiii mau ingat la akkkaaaa!!!dulu ujian kecergasan tu aku buleh la lagi saing2 barisan depan, kali nih tak tentu lagik..maula aku jadik entiti terakhir yg settlekan sume ujian tu kang..ahhhh blasah la janji aku lepas. Nak kompem punye pasal, nak amek KPSL punye pasal layannnnnn aje laaa...hehehehe




BTN 3:53 PM

Perasaan bercampur baur nih..First happy sbb exam perkhidmatan tu dah kuar result..alhamdulillah lulus..so ade lagi satu je nak adap before boleh disahkan jawatan..aritu ISAC aku dah lulus, ni exam perkhidmatan pun lulus, induksi khusus dh pegi 2 minggu lps..tinggal induksi umum je lagi...
Okeh, part sedih lak..yg sebenarnya aku patut happy gak la...sbb aku actually dapat panggilan ke BTN..ni pun salah satu syarat gak dlm perkhidmatan awam. punya ramai org que, alhamdullilah nama aku naik cepat..jauh lak tu...Besut, terengganu..tu takpe lagik...yg buat aku sedih ni sbb tarikh yg tak bape cun...18-22 nov 2010.. raya kedua (raya haji) tuuuuu..dahlah aku buat korban tahun nih..ikutkan boleh je, tapi surau taman tu boleh nak buat korban raya kedua plk!!!

Pikir nak tinggal baby lagik satu hal..dahlah baby baru baik demam..hopefully takde pape la..sbb aku tinggal dia ngan kak ana kat umah mak..aku takpenah tinggal dia lama mcm ni..satu hari pun tak pernah..adehhh sedih nih..mcm nak menitik lak air mata taip entry kali nih..Nescaya mood aku akn swing sepanjang minggu...hwaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!

Pening Lalat 2:58 PM

Aluuu..arini aku still pening lalat la,semlm smp sban from ipoh pkl 2pm..penat ddk dlm kete.hehehe..kalah org drive plk ek. Incik suami smp je smlm terus sambung g mancing ngan ijam.pkl 8pm baru balik..ishhh xpenat ke? Arini mak masak nasik ayam..nyum2 besh! Kantoi lagik diet aku..xpe2..aku dh mabuk kari ni..khamis kari ikan, jumaat kari ayam, sabtu kari kambing. Adeh badan pun dh bau kari sehhhh!!hehe..
Harini baby nampak 90% sihat..dh nak makan dh..lega sikit aku nengoknye..atleast esk aku nak gi keje xla ssh hati sgt..antibiotik dia pun tggl utk esok je. Skrg fokus aku nak bagi dia selera makan. Mcmana ek..semlm puas aku google petua tradisional. Not much info..kebanyakannya suggest bg vitamin with lysine. Dh try dh..xjalannnnn..baby luahkan balik..aku ni ghisau sbb berat badan dia maintain camtu je since last 6 months..adehh,camne ni.takut dia xdpt khasiat yg dia perlukan utk membesar. Baby skrg ssh btul nak kasik dia mkn..hopefully its juz temporary..jgn buat malu company la ye baby..mama eater takkan baby nak ketinggalan lak.muahahaha!!!

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Saat Dirimu Begitu Berharga : Nurul Ain Nadhira 8:45 AM

Baby demam lagi..kejap2 demam dia kebah..tetiba panas balik.risau aku nengoknye..tp dokter kata demam biasa..tgkla abis antibiotik kalo still demam aku bwk klinik balik. Kesian aku nengok dia,melepek je..merengek2.. Makan xlalu,minim susu pun xnak..Malam ni nampak ok sikit.dh tido pun dia..tetiba aku teringat nak citer psl dia mlm ni bila aku nengok muke dia tgh tido sblh aku ni.
Aku mengandung after 6 months married. Mmg aku merancang sbb 5 bln lps kawin aku ddk umah keluarga abg angkat incik suami,so I decided to consive in my own house.xselesa rasa mengandung menumpang umah org.kang dgn mabuk bagai,menyusahkan org lak ghaso eh.bulan 9 kitorg moved to shah alam (sewa je..hehe) then aku disahkan preggy.mak ayah plg hepi nak dpt cucu first. Kadar kemabukan aku buleh tahan la,smp aku trpaksa resign akibat mabuk smp first 4 month. Masak xleh,kuar umah pun maleh nak cantik2. Mmg selekeh beb ms aku preggy.hehe. Masuk bulan ke 5 aku dh start ok. Time tu aku mmg lasak. Jenjalan kat a famosa releks je. Siap gi cowboy town, naik kuda segala. Nasib baik xterberanak atas kuda. Hehehe..
Kegemaran aku ms preggy suke minum ais. Mmg xelok but I can't help it. Pastu aku suka mkn western food. Nasi aku mmg xminat. Akibatnye ms preggy berat aku naik smp 90kg. oh nooooo!! Masa dlm kandungan baby mmg xbanyak ragam. Xde la aku mengidam bnd yg bukan2. Kali pertama nengok dia ms scan mmg teruja gila.mcm xcaya aku nak ada anak! Then after 7 month aku buat 3D scan..dpt nengok ghupa dia camne. Mcm nak menitik air mata tgk dia. Rase xsabar tggu dia lahir.
Routine checkup aku mmg xpenah missed. Smp minggu2 terakhir aku kena dtg every week. Dokter bg due date ujung bln 5..tunggu punye tunggu dia xkuar2 gak..tetiap ari berulang gi spital. Dokter tanya aku larat ke, kok tak dia induce. Aku kate biarla sbb dia pun ok kat dlm. Nnt dia nak kuar dia kuar la sndr. Hehehe. Sedar x sedar dh masuk 10 bln. Adeh bile baby nak kuar nih.. Mak dh 3 kali amek cuti, sume aku xberanak.. Pkl 9am 2 july 2008 aku sakit perut. Aku smp lupe aku ni ngandung. Hahaha..incik suami bwk aku ke DEMC. Dokter kata baru bukak 3cm.. Paling awal maybe lps maghrib br beranak. Oh nooooo..
Pkl 3pm dokter pakar check aku, dia kata baby terbelit tali pusat. Everytime contraction, heart beat rate dia jatuh. So they decided to operate.. Aku redha dlm ati sgt2 sedih. Jgnla jadik pape kat baby. First time dengar tangisan dia dlm OT tu mmg menitik air mata. Sempurna rasenye jadik pompuan. Baby lahir dgn berat 3.5 kg.alhamdulillah...
Masa baby kecik dia mmg baik,xpenah bg masalah pd aku. Dia jd buah hati sume org sblh family aku. Maklumla cucu sulung. Family maksu pun syg kat dia. Alhamdulillah ramai org syg anak aku. Tp until now dia mmg sgt2 rapat dgn ijam. Tarikh lahir pun beza sehari. Baby 2hb, ijam 3hb.dia pgl ijam "ia" sb sume org pgl baby nurul ms dia kecik dulu. Ijam je pgl ira. So she assumed nama ijam tu "ira".hehehe..baby mmg sgt bijak, alhamdulillah. Org tua2 kata dia dh blajar memacam dlm perut sbb lahir 10 bln. Boleh kata perkembangan dia sgt cepat. Umur setahun dh boleh bercakap dan berjalan. Demam pun jarang2..cuma dia ni sgt panas baran. Ntah ikut perangai sapa ntah. Hehehe. Sejak akhir2 ni lg mcm2 keletah dia. Baby dh pandai kira 1 smp 10, baca ABC, baca alif bata ta (kengkadang ilang gak 2- 3 huruf, dia main langkau.hehehehe). Doa makan pun dh pandai baca..kira agak cepat bg budak yg baru berumur 2 thn. Kebanyakan org yg first time jmp baby mmg xcaya dia 2 thn. Alhamdulillah baby terang hati.. Cepat menangkap apa yg di ajar. Memori dia pun tajam. Sekali kita cakap dia mmg ingat. Cuma lately dia agak nakal. Biasalah bebudak nak membesar..makan pun xberapa nak, demam ni lagila dia x nak mkn. Risau gak aku, takut dia xdpt khasiat yg diperlukan. Mmg ssh nak bg dia mkn sekarang. Leka main je. Bdn dia pun susut sikit. Skrg aku bg dia vitamin bg senang sikit makan. Baby ni xsuke sgt main ngan bebudak baya dia, dia suka mingle ngan bebudak yg 2-3 thn older than her. Mcm2 la baby ni.. Hehehe..dia mmg tau je hari jumaat nak balik sban jmp nenek. So jumaat tghari mmg ssh nak tidokan dia. Smp smban apelagik, berkepit je la ngan nenek. Tido pun ngan nenek tau. Hehe..diajaknye la org tua tu nengok CD ngan dia. Her fav cartoon character is upin ipin, sponge bob, doraemon and mr incredible. Hadap la citer tu ari2..
Mak aiiii tak sedar panjang giler lak entri aku kali nih.. Byk lagik nak citer ni tp takut korg muntah ijau lak kang. So cukup2 la dulu ye..nanti aku balik sban aku update lagik. Adiosssss..



new born..sudah senyum okehhhh




Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Dilema Malam Deepavali 12:29 AM

Alu alu..aku dh ade kat ipoh ni.tgh layan channel vaanavil (aku xpaham tp dh xde hiburan lain,layannnn)..tadi before gerak aku g klinik bwk baby,baby demam teruk gak mlm td. Pkl 3am aku terbangun sb dia muntah,langsung aku xleh tido,ghisau suhu dia naik lagik. Kat klinik baby muntah lagik.dokter kate suhu dia agak tinggi gak. Lps g klinik terus gerak balik ipoh dlm pkl 11.30am..jln xde la sibuk sgt maybe sbb arini still hari bekerja. Baby pun monyok je dlm kete. Mata aku rabak xblh blah..smp ipoh dkt pkl 2pm. MIL dh siap msk,trus mkn la ape lagik..kari ikan tuuuu..hehe.lepak kejap terus kuar last minute shopping
Dkt 2 jam aku,incik suami ngan devi meredah little india kat ipoh tu,yg payahnye nak cari saiz aku.hwaaaaaaaa..aku masih GUMUK!!! Rasa nk lempang je bila minah2 india tu kata "takde saiz besar la kak" siap pandangan sinis tuuuu (ke aku yg perasan?) last2 jmp gak la.hehe..
Aku ni sebenarnye dh tak daya nak bukak mata,tp mcm biasalah mangkuk2 jiran kat sini tepat pkl 12am mula la bakar mercun yg secara xlangsung telah membakar perasaan aku.maunye tak,kok bakar mercun yg cantik kembang tu xpe gak la..ni mercun papan (yg mcm cina bakar ms chinese new year tu) dh mcm kat pakistan lak aku rasa.nasib baik anak aku xbangun melalak,kot tak silap2 aku "melalak" kat depan tu suh diorg benti. Tak respect org lgnsg. Bukan kaum dia je yg ddk perumahan ni. Dah tu bukan diorg kira umah org lain tu ade baby ke, ade org xsihat ke. Aku pun main gak mercun time raye,tp tak penah la aku main pkl 12am. Entahlah ssh aku nak cakap. Dah 4 kali deepavali mcmni gak yg aku adap. Janji xde umah yg terbakar dh la..happy deepavali...


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Plus Minus 12:38 AM

Banyak gak things going around dua tiga ari nih.selain dari mangkuk2 yg tak bayar duit incik suami tu la kan. Otak aku pun tak berapa nak centre dgn emosi yg agak kaco bilau. Sampai incik suami sound aku "jgn la emo sgt".. Ye ke aku emo? Ye la kot sbb aku ni kalo emo mmg cepat la nampak. Cakap pun nada semacam je.. Kenapa aku emo? Haaaa soklan mencabar minda nih..banyak la weh..ssh nak citer satu2 kang korg muntah ijau lak bace (ade ke yg nak bace nih?perasaaaannnnn)
Senang citer makin meningkat umur, makin banyak la masalah nak kena adap. Kalo dl bujang xyah pikir byk..lps diri kire okeh la tu. Bile dh kawin kena la pikir psl somi ngan in laws..takleh buat suke ati..dh ade anak,kena pikir psl anak. Kesihatan dia,makan minum dia,keperluan dia. Dah kawin xbermakna boleh lupa keluarga plk. Mak ayah,adik beradik kena ambik kira.takkan nak lps tangan.tambah2 anak sulung macam aku. . Kat tempat keje kena pikir gak kengkawan. Tapi aku selalunya dpt release masalah aku kat tmpt keje. Kengkadang blh lupa masalah aku bila lepak ngan geng2 aku yg "masuk air" mcm aku gak tu..syukur aku dpt kengkawan yg best & environment keje yg aman (buat masa ni la)
Mlm ni baby tetiba demam plk. Esk nak balik perak..serabut kepala aku..jgn la melarat plk demam dia tu. Esok plan nak gerak pepagi..Hopefully everything ok la. Aku rasa otak aku dh tepu, takleh accept another preassure fr this week..cukup2 la tu ek. Dulu ade gak "shoulder" aku blh menempek everytime ade masalah. Skrg "shoulder" tu pun dh jauuhhhhh. Maleh aku nak pikir, takde pekdah pun. Ko ingat kat aku takpe, xingat pn xpe (walaupun semua perbuatan ko menunjukkan ko xpenah ingat kat aku)..adios..

"Allah menguji manusia tu kerana Dia sayangkan kita"

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Nenong nenong 4:45 PM

Kepala sangat sakit.sile ketepi..beri laluan beri laluan!! [Mood biul sudah tiba!]


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Sesi Mari Meroyan Bersama Tuan Tanah 11:20 AM

Arini aku tak sihat..mulut lak penuh ulser..nak bercakap pun susah..adehhh pedih..mintak2 sembuh la cepat before deepavali..kot tak habisla raye..tak dpt mkn kari mak mertua...hehehehe..ingat nak balik sana rabu ptg lps keje..incik suami kata maybe khamis lak sbb masalah kete..yelah gen2 kan blm kuar spital..maleh dh aku nak cakap pape psl gen2 ni..nak bwk kuar dr spital pun dekat RM3k abis..sakit jiwa aku..banyak lari budget sbbkan dia..incik suami pun  tension semacam..sian nengok dia..dh la customer dia ramai yg tak bayar lagik..boleh ek ko dh kerah tenaga org, pastu ko dh senang lenang dlm umah tu then ko sedap2 ati kate tak blh bayar sbb ade masalah kewangan???abis ko ingat laki aku tu bayar gaji pekerja pakai daun? beli barang2 umah ko tu pakai pasir???otak ade tak woi??kalo sorg dua watcam ni takpela gak..ni almost everyone..sampai umah baru aku tak siap2 until now sbb incik suami tarik pekerja dia buat keje tempat lain..at the end kedai siap, duit tak dpt..alasan sgt senang.,.pinjaman tak dapat..betapa BODOH nye ko. dah tau takde duit ape kejadah ko gatal nak buat kedai segala????bukan sikit lak tu duit dh rolling kat situ...5 angka beb..mana aku tak hangin!!!

Kekadang sedih gak bila fikir2..incik suami ni sorg yg sgt2 pemurah..pantang dengar org susah sure dia akn tolong, tak banyak sikit la..kengkadang aku pulak jadik hangin sbb terlalu senang hulur kat org smp org jadik "sedap"..sesikit mintak duit..ko ingat laki aku keje cop duit ke, mangkuk???pantang aku check hp dia mesti ade la yg nak mintak duit. aku yg bini dia pun tak pernah mintak duit banyak2 kat dia tau!!setakat duit belanja sehari RM10 je. Diorg ingat ape??weh laki aku keje 7 ari seminggu tau. sampai masa ngan anak bini pun kurang..siang keje, mlm sambung buat quatation..mcmtu la ssh nye dia nak cari duit. pastu korg senang2 mintak duit..kata pinjam, bayarnye HARAM!!!aku tak larang dia tolong orang tapi agak2 la..buat baik berpada2..kita dah ada anak..kena ada simpanan gak utk anak..abis tabur kat org ape kejadah???tgk umah tak siap lagi, ade org nak tolong bg duit beli tiles, beli lampu segala???kita ssh nak balik ipoh raye takde kete ade org nak tolong bagi pinjam kete???semua lari!!takde nye nak tolong. ade sorg yg "rajin" sgtttttt msg , kol laki aku mintak pinjam duit tu siap keje ngan used car..takkan takde kaki blh bg sewa kete murah sikit kot?dia kata ade, tapi mahal la...mcm aku taktau ko mmg jenis segala benda yg ada kat dunia ni ko nak mark up kan????sanggup ko buat mcmni kat org yg selalu TOLONG ko???aku benci betul org2 mcmni. bukan hanya incik suami, aku pun penah kena.at the end dia blah gak...takpe, maybe aku tak fun kot..tak best nak lepak ngan aku..takpe ALLAH ade..

Bukan tak ihklas menolong org, tapi kalau dah keterlaluan sapa yg tahan????bukan mintak budi dibalas..tapi kenapa bila tau kitorg ssh sume BLAH??? lagi lama aku pikir lagi sakit ati aku, lagi banyak la dosa aku..astagafirullahalazim!takpelah..aku dah ade solution kot utk balik ipoh nih..hilux amir pakai, apis satu kete lagi...cukuplah nak cover keje2 kat site..nak balik ipoh maybe pinjam la kete mak kot..ptg khamis lepas keje balik sban amek kete then balik ipoh..jumaat raya, sabtu pagi kena balik sban balik la nampaknye..sbb mak ade kelas ahad pagi, ayah pun keje. ijam pun xde, pegi cameron ade kursus. ingat tahun ni nak la raya lama sikit kat ipoh, tengok2 jadik camni nak watcamne..harap2 MIL aku paham la..nak amek kete baru pun kena jual gen2 dulu..hmmm..serabut kepala otak aku...xpelah dugaan agaknya nih..aku berserah je la..duit2 incik suami yg customer dia blm bayar tu harap2 dapat balik cepat sbb tu duit titik peluh dia carik rezeki utk anak bini...takpe la maybe ALLAH bagi dugaan sekarang sbb nak bg kesenangan masa depan...sape tau kan????hehehehe




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...