Selamat Tinggal 2010... 10:05 PM

As expected...aku demam..yg tak best tu demam aku menjangkit kat baby...nasib baik dia kena selsema je...nampak takde la demam..ubat pun aku dh kasik tadi..ni dia tgh tido kat bawah tu..penangan ubat selsema la tu. Incik suami ngan pais dh gerak balik sban ptg tadi..aku,kak ana ngan baby tak ikut sbb diorg nak singgah site kat nilai dulu..kang lama kat situ takut baby meragam lak.

Hmmm..aku ni tingtong sikit arinih..dengan demam nye lagik..baby lak selsema..agak sedih bila look back to those days in 2010..sad to leave 2010..actually tahun ni aku rasa tahun aku murah rezeki in job searching..apa taknye..bulan jan aku masuk Digi, then bulan Feb aku join Hong Leong pastu bulan march aku join Fedex lak..all big companies..Bulan 4 paling best...aku joint GOVT..hehehe...jgn salah paham..aku bukan job hopper okeh..Digi tu aku blah sbb kena keje shift walaupun at first aku dijanjikan NORMAL HOURS. mane leh aku keje shift..so blah la ku dr situ walaupun aku dah passed all the 3 exams that compulsory utk join DIGI tu. Pastu aku join Hong Leong Bank as a Credit Control Officer..adeh ni lagik leceh..dah la contract..aku lak tak bape minat ngan figure2 and target based income. tapi aku harung gak la..dah takde keje kan?heheh..Nasib masih menyebelahi aku..aku dipanggil lak join Fedex as Customer Service Invoicing Officer, kira handle complaint regarding payment la...waaaa aku sgt teruja...keje normal hours and absolutely my line..aku mmg sgt suka Cusomer service line...kenapa? nanti2 aku citer okeh..so bekerjalah aku kat situ dgn tenang..geng2 best..tempat best..maklom le International company..banefits pun superb...gaji toksah cakap la..mmg yg TERTINGGI pernah aku dapat dlm employment history aku. Tengah training, blm pun on floor aku dapat pulak surat panggilan SPA...WAAAA sangat2 tak sangka dm umur yg dh nak senja nih dapat gak panggilan..aku sangat2 bersyukur..terus dengan berat hati aku tender resignation..Miss Yee Han (my Regional Manager) sgt baik..so aku rasa sgt guilty nak tgglkan Fedex..same feeling i had to leave Reader's Digest on Sept 2009. Mr jusri was the best boss i ever had..but what to do...life goes on kan..aku mmg sgt2 looking forward utk keje govt. Bila dh dapat rasa mcm Golden Dream Come true la...hehehe..dan yg paling best is dapatpun kat PJ..quite near to my house (walaupun jem mcm harammmmmm)..dpt kengkawan best kat sini..dapat best friend (i lap u very strong my best friend)..aku kongsi mcm2 dgn dia. Tambahan lately aku selalu kesedihan..dialah jadik pemujuk aku..pendengar masalah aku..bagi aku semangat..(sobsobsob)..she is like a sister that i never had.

Tu pasal keje..pasal my life...hmmm..nothing interesting selain kena TIKAM BELAKANG oleh few people..sangat2 sedih, sangat2 sakit..actually I'm not surprised, not everything lasts. I've broken my heart so many times, I stopped keeping track..takpela as long as hidup aku ngan family aku aman dah la..aku tak kacau idup org. lantaklah org nak buat apa pun..but takleh nak tipu..sakit teramat sangat..bak kata incik suami..dia tak sanggup tgk aku sedih sepanjang masa. its ok bang..its life..kalau kita tak PIJAK org, org akan PIJAK kita..sbb tu kita selalu kena PIJAK bang..sbb kita TAK PERNAH pijak org. itulah sebuah kehidupan..At the end of the day when i crawl into bed and all the lights go out my thoughts can finally rise to the surface. Ya I'm a little bruised, slightly broken, and permanently scarred but I'm still here aren't I? I'm still fighting, I'm still waking up everyday to go through it all over again. This life may be hard as hell but it's still a gift and I'm going to live every moment of it...yg penting abang dan baby sentiasa besides me..ayah, mak, ijam and amir  close to me..thats all i need. Mmg peristiwa ni bagi scar yg sangat dalam pada kehidupan aku. kalau blh mmg aku taknak cakap lagi pasal nih. but when i looked back..this is the most hurting part of my life. Takpela..aku tgk hidup MEREKA pun semakin bahagia, hidup semakin HAPPENING..maybe sbb tu aku DIBUANG macam KAIN BURUK..dah tak ada nilai sbb dah tak berguna lagik pada mereka.  takpe..alhamdulillah...aku dipilih ALLAH utk menempuh dugaan nih utk sebuah pengalaman yang paling berharga. Utk aku balas setiap perbuatan mereka TIDAK SEKALI..

Yes, its 1 day left to let go 2010,
  • Thanks to those who HATED me, they made me a stronger person
  • Thanks to those who LOVED me, they made my heart bigger
  • Thanks to those who were WORRIED about me, they let me know that they actually cared
  • Thanks to those who LEFT me, they made me realize that nothing lasts forever
  • Thanks to those who ENTERED my life, they made me who i am today
Aku harap 2011 akan bagi sinar bahagia dlm hidup aku..aku nak hidup aman, tak nak ada perpecahan, aku tak nak jadik mangsa FITNAH lagi..sangat2 sakit sampai ada masa rasa tak tertanggung sakit tu. aku nak jadik anak, isteri, mama,kakak dan sahabat yg baik, yg selalu membawakan kabar gembira utk membahagiakan org2 yg aku sayang. Amin...

My heartbeat..
My life
My shoulders to cry on
My everything

TAHNIAH MALAYSIA!!! 12:58 PM

MALAYSIA MENANG!!!!!! hehehe...happy semalam tak abih lagik..umah aku dah jadik mcm stadium semlm..balance la..4 penyokong indon (kak ana + pekerja2 incik suami yg tgh renovate umah baru aku)..hehehe..agak "paneh" gak semlm tuh. aku rase bergegar gakla Jln Turmalin Enam tuh ngan jeritan GOLLLLLL kami. Musti pak aji depan umah nih urut dada...sowi la pak incik..kami ober excited laa. 14 thn kottt tak pernah dapat Piala Suzuki nih. Jgn marah ye pak incik..hehe





Aku nih kalo bersukan mmg tak minat, tapi nengok bola mmg sgt2 suke..selalu la jadik commentator tak bergaji (walaupun kengkadang ntah hape2 yg aku komen...hehehe..selalu ijam yg betulkan comment aku tuh..) Semlm game mmg best..players Indon pun main taklah robust. Okeh laaa..tapi yg quite disappointed nengok supporters diorg la. Sampai players kita kena naik kereta kebal nak gi lawan bola??? wehhhhh main bola je kotttt?pehal nak naik keta kebal segala? mana pegi sporting spirit? Adat la menang kalah tuh..ni siap buat banner segala.. provokasi melampau sampai dlm paper arini ade yg bakar dan gantung leher patung Upin dan Ipin. Woi!! tu ikon kanak2 Malaysia tau, termasuk anak aku. Pehal la korg nih...bawak2 la mengucap..tu tak kira lagik si Julia Parez nak pakai coli laser. takde lak semlm aku nampak laser "berkembar" tuh...bateri abih agaknye..hihihi..dangkal betul pemikiran..kita penah kalah first round arituh sampai 5 kottt..takde plk kita ckp pape..team diorg dtg sini kita sambut and layan baik. kenapa bila kita gi sana diorg buat mcmni? entahlah...sentimen betul laa..rileksss..bola je kotttt...Semalam best...reramai nengok bola kat umah..ijam pun ada..abis bola ayah datang, tido umah aku..semlm dia keje smp 11pm, pagi nih masuk pkl 7am..aku paksa la dia tido shah alam..takkan nak balik...bape jam je dpt rehat. memula tak nak gak dia, pastu aku push gak, baru nak..hehehe..maklom la aku kan pathetic...kena kumpul org reramai dlm umah sebab takleh ddk ngan laki aku je dlm umah.(mengikut hikayat si luncai dgn labu2 nye laaa). Takpelah Tuhan tahu apa niat aku dan incik suami.


Okeh..stop. no emo2 plishh..enri nih pasal bula sepak..pasal happy2..haaaa apa lagik yg lebey happy selain darik penguguman PM yg esok diishtiharkan COTI UMUM???? Hehehe berita pkl 12am tadik buat ramai org bersorak..yelah dapat cuti free last day tahun nih. Ijam je yg agak tak bape best sbb kena buat submission esok, tapi dah cuti camno tuh? hehehe...sian Tuan Khairul...hehehe. Semlm abis bola ijam, incik suami ngan pais kuar gi nengok kolam. plan nak gi mancing mlm nih. memandangkan esok cuti maka kami balik la sban esok lps solat jumaat. mlm ni ngan esok pagi plan nak kemas2 barang sikit..kotak pun mak dah bagi last week..banyak gak barang nak kena packing nih.incik suami plan ujung bln depan or paling lewat awal bln 2 nak moved out..tiling maybe siap dlm minggu depan..pastu tggl wiring sesikit, kitchen cabinet...then buleh la pindah. Tak sabo pun ade nih..actually umah aku nih patut dah siap awal thn lagik..tapi tergendala sbb incik suami tarik pekerja2 dia gi site lain..yelah buat umah org dpt duit...buat umah sendiri kuar duit...hehehehe..macam org selalu cakap la..tukang jahit biasanya baju dia sendiri tak siap..hehehe...maka nye umah aku pun terbengkalai la..jadik tempat kucing lepak2. Ni tiling dah start balik senang sikit ati aku..ye la pitam gak nak bayar dua umah..sewa jalan, kat bank pun kena bayar..mana tak pitam..lagik cepat moved lagi bagus..maleh nak ingat kenangan2 umah lama..actually banyak gak sweet memory kat situ...baby pun memula masuk umah tu la lps lahir..ingat lagik aku, incik suami, ijam, mak, ayah ngan amir sesama kemas cuci umah tu masa nak pindah bulan sept 2007. sangat best time tuh..yg bad memory? nanti2 la citer...






Hari sabtu nih aku ada pre-reunion ngan my ex-school mate..looking forward to meet them. memasing dh beranak pinak..muka pun dah berubah..selama nih dok "jumpa" dlm FB je. malu pun ade...ye la sejak jadik penternak lemak yg berjaya nih segan sket nak jmp member2 lame..maleh nak jawab soalan2 kontrobesi "nape gumuk sgt nihhhhh????" or "berisi ko skrg ek?" ishhhh takkan nak banding ngan 14 thn dulu...yg slim melim tuh metabolisma tinggi kot..aku nih sayang nak buang lemak2  nih setelah sekian lama aku bersama mereka...buleh tak aku jawab mcmtu ek? hehehe.. Kengkonon sabtu ni nak jumpa utk organize actual reunion yg plan nak buat bln depan. tengoklah sambutan canne sabtu nih..hehehe...hopefully aku tak demam la sbb simptom2 dah ade..selemo (selsema dlm bahasa nismilan) dah berjejeh..samapi pagi nih aku lewat bangun..selalu pkl 6.45 dah jalan, nih 6.50am baru kejutkan amir..penangan ubat selesema aku mkn semlm la nih..nasib baik sempat sampai before 7.30am..arini last masuk 7.30am..start next week tukar masuk 8.30am plk. tapi takde makne pun..still aku kena kuar before 7am atau not later than 7.15am..tu pun sampai ngam2 8.15am tu..jem kat Faderal tu toksah cakap la..tensen betul!!






Fuhh banyak plk bebelan aku dlm entry kali nih ek? musti muntah ijo org baca (ada ke org bace?hehehe) okehla..kot ade kesempatan aku hapdet lagik entry last utk thn nih esok..bubuyeeee



Ikan Keli??? 11:08 AM

Aku dapat satu email tentang bagaimana nak bezakan ikan keli yang halal dan haram. Yang halal di berikan makanan yang semulajadi manakala yang haram, makanannya di perbuat daripada babi. Tujuan beri makanan yang berasaskan babi adalah untuk mempercepatkan tumbesaran



Perbezaan ikan keli memakan bahan haram dan halal

Haram (Ikan yang diternak orang bukan Melayu diberi makan perut ayam, bahan buangan, bangkai dan organ dalaman babi. Semua benda itu tidak halal untuk umat Islam)

·  Kepala berbentuk ‘V’
·  Bentuk badan mirip torpedo
·  Badan berwarna hitam berkilat
·  Bahagian bawah badan berwarna putih melepak
·  Bahagian antara bawah kepala dan badan berwarna kuning
·  Apabila digoreng akan meletup kerana banyak lemak


Halal (diberi makan palet halal iaitu campuran beras hancur, tepung ikan, kepala ikan bilis, minyak sawit, bahan buangan kelapa sawit, kiambang dan vitamin)

·  Kepala berbentuk ‘U’
·  Bentuk badan tirus
·  Berwarna hitam kelabu dan tidak berkilat
·  Bahagian bawah badan berwarna putih kelabu
·  Tiada warna kuning kelihatan di bahagian antara bawah kepala dan badan
·  Digoreng tidak meletup 


Mak aiiii...aku se klorga mmg suke mkn ikan keli especially yg goreng berlada.. ijam ngan incik suami pun slalu dpt ikan keli ni bila mancing..tapi time tuh aku tak perasan lak kaler ngan bentuk ikan tuh...ni dah tau maka aku kena la pantau sikit ikan2 tu..nauzubillah..

KaLaU... 8:20 AM

Kalau ingin dimaafkan, belajarlah untuk memaafkan.

Kalau ingin dihormati, belajarlah untuk menghormati.

Kalau ingin difahami, belajarlah untuk memahami.

Kalau ingin disedari, belajarlah untuk menyedari.

Kalau ingin disayangi, belajarlah untuk menyayangi.

Kalau ingin dikasihi, belajarlah untuk mengasihi.

Kalau ingin diterima, belajarlah untuk menerima.

Kalau ingin dihargai, belajarlah untuk menghargai.

Kalau ingin disenangi, belajarlah untuk menyenangi.

Bukan orang lain yang perlu berubah mengikut kehendak kita tetapi kitalah yang sebenarnya perlu mengubah diri kita.

Memuaskan hati semua orang itu tidak mudah tetapi berubah untuk memuaskan hati semua orang itu tidak mustahil.

Bak kata pepatah, di mana ada kemahuan di situ pasti ada jalan. InsyaAllah Dia akan permudahkan.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Makan, makan dan makan.... 5:16 PM

Burpppp....hehehe...kenyang..alhamdulillah. banyak betul lauk mak masak tghari nih. Ade ketam masak  lemak,ikan patin masak tempoyak, sup tulang (gearbox) pastu paling besttttt temonsu bakar + daging bakar. Ape tu temonsu? adeh aku pun tak gheti nak explain..mcm perut lembu yg panjang2 tu laa..sedap mkn kalo bakar..fuhhh terangkat beb..aku dah lamaa craving benda nih..selalu raya aji mesti ayah bakar..tapi sbb raya aji aritu kan aku gi BTN make bye2 la temonsu..ayah sian kot nengok aku tetiap minggu tanya..so dia carik gak utk aku..i lap u beri strong laaa ayah..muahhhhh!!! hehehe

Actually semlm mcm hari mkn sedonia utk aku. Tghari gi makan kenduri kawin kat Spanish Villa..aku pun tak tau kewujudan tempat nih kat sban..jiran blakng umah aku buat kenduri kawin kat sini. So pegi la aku, ayah ngan baby.. MAk ade peksa kat KL, ptg baru balik. Sampai je Spanish Villa tuh mmg terkejut gak la aku..best sgt2..konsep santai..makan2 tepi pool..ade kambing golek lagik uolsss!! Yang aku bekenan sgt tu konsep santai tu la..Kalo dlm dewan, pada aku ruang terhad..kalo kat umah plk ssh nak organize. Kalau nanti ijam nak kawin aku nak suggest dia buat kat sini..ye la nak buat kat umah mcmana. sapa nak diharapkan kemas mengemas..preparation before and after weddding. aku dua beradik je..kang mak ayah jugak yg tunggang langgang sengsorg. Jiran2 mmg ada tapi lebey kurang sama umur ngan mak ayah gak..Org tua tu nak bediri lama pun tak larat dah.Aku taknak laa menyusahkan org lain.. Tak kuasa lagik telinga aku nak menadah ungkit mengungkit nih semua..BOSAN!! Time aku kawin dulu lain..sekarang ni situasi dah lain..sgt2 lain..

Okeh, enuff.. sambung...petang tu aku saje je laa ajak ayah gi Malam Mesra jabatan aku..kot2 la ade luck..heheh..skali ayah kata jommm..hehehe ape lagik kitorg pun gerak la ke shah alam, jumpa amir dulu sbb kupon kat dia.  8pm kitorg smp ke opis aku..waaa sangat seronotttt!! baby pun suke jumpa member2..especially yaya, anak sahabat baik aku..dah mcm adik beradik lak aku nengok. Makan pun best, tapi aku tak makan sangat..leka melayan baby main kat lobi opis.. Sambil chip buat sesi fotografi ngan baby and yaya..hehehe..nanti dh siap aku hapload..lawak betul! tetiba lobi tu dah transform jadik taska lak aku nengok..hehehe.. dalam pada makan2 tu aku, ayah, amir ngan vespa dengan diringi baby  gi tingkat 3..join chip nengok bola..waaaa malaaysia dpt masuk final Piala Suzuki tuuuuuu..lawan Indon la nih..okeh la tuh naik la ranking team Malaysia pasni..hehehe..abis bola turun bawah..melantak lagik..tgh leka main kejar2 ngan baby skali ayah ngan sahabat panggil..BABY MENANG BEST DRESS laaa!!!hehehe..tak sangka sbb takde preparation pun nak gi..main sambar je baju punjabi deepavali last year..anak sahabat baik aku si yaya pun menang gak..takpe atleast berbaloi la kitorg dtg jejauh..Sampai umah pkl 11 lebih..tak lama lps tuh incik suami pun sampai ngan ijam..lupa nak bgtau...diorg tak ikut sbb ada date ngan kolam pancing,,,hehehe

Petang nih ade kenduri lagik..pakcik latip sebelah nih (hubby makcik kiah) dh balik mekah..lepas asar jap lagik aku nak gi sebelah jap menziarah org tua tuh..nak minum air zam2 seteguk dua..buat menenangkan hati, kot2 aku buleh lupa segala caci maki org, tuduhan org kat aku lately .takpelah beralah tak bereti kalah..semoga ati aku dapat dibersihkan dari segala dendam..

Baby makan nasik beriani..nyum nyum,,

Amir buat muka manja..cheh!!

Vespa yg di kidnap amir..hehehe

Ayah banyak makan kambing..ayah2..kang mlm sakit kepala lak..hehehe

mak maintain...

kak ana dgn cendol nye "sedap cendolnye" kata kak ana..hehe

Cendol, fresh dari gerai "motor"

Nasik beriani lauk ayam goreng..sedapppp
Berpeluh2 mengejar baby kat lobby

Weeeeee!!!!

Hehehehe

Ngan "adik" yaya..

Cayangggg adik yaya

With yaya and mama nye..

Amir ngan mak yang kekenyangan

Kurang 2 orang..ijam ngan incik suami...huhu

Luv dis pic :)

Baby ngan hadiah best dress ..set kaler2..

Baby ngan nenek tgh nunggu atuk amek kete..nak balik dh nih...bye2!!!


.: Rasulullah s.a.w bersabda: "Bahawa besarnya sesuatu balasan itu menurut besarnya sesuatu bencana ujian; dan bahawa Allah apabila mengasihi sesuatu kaum diuji mereka, kemudian sesiapa yang menerima ujian itu dengan reda, maka dia akan beroleh keredaan Allah, dan sesiapa yang bersikap keluh kesah serta benci menerima ujian itu, maka dia akan mendapat kemurkaan dari Allah." (at-Tirmidzi dan Ibn Majjah):.

KepadaMu kuberserah.. 5:45 PM

Aku bukan insan yang sudah cukup lama hidup di muka bumi. Aku juga bukan insan yang arif dalam hal duniawi apatah lagi akhirat. Tetapi aku juga manusia biasa yang mempunyai kehidupan. Sekilas aku melihat, manusia tidak pernah lekang dari ujian Allah.
Ujian Allah ada bermacam bentuk, ada yang diuji dengan kekayaan dan sememangnya manusia mana yang tidak berasa suka dan gembira dengan nikmat kemewahan yang diberikan. Sayang sekali ada yang bongkak, angkuh dan membangga diri dengan kemewahan/nikmat yang Allah telah anugerahkan. Namun tidak semua, andai manusia tahu erti bersyukur, pasti kemewahan itu diuruskan dengan sebaik-baiknya ke jalan Allah. Itu juga adalah ujian Allah terhadap hamba-Nya yang beriman.
Sesungguhnya, setiap yang beriman akan diuji oleh Allah dengan ujian yang tidak pernah diduga. Paling perit apabila, manusia itu diuji dengan musibah/bencana yang sangat berat untuk diterima dan ditempuh. Semestinya saat diuji, kesabaran yang tinggi amat diperlukan. Pada waktu itulah, kita memerlukan sokongan keluarga, saudara dan sahabat handai yang paling akrab untuk memberikan sokongan.
Sudah menjadi lumrah manusia, kita akan menangis apabila merasakan ujian Allah itu tidak tertanggung. Ingin sahaja hati ini ingin memberontak. Tetapi ingatlah kembali, sesungguhnya kita hanya hamba yang lemah. Pada suatu ketika, kita akan berada di atas, di mana kita tidak tahu bersyukur dan tidak berfikir dari mana datangnya kesenangan itu, pastinya kita berada dalam kerugian kerana melupakan Allah yang pemberi segala nikmat.
Pada suatu ketika, kita manusia akan berada di bawah, saat Allah menarik kembali kesenangan yang diperolehi maka pada saat itu, kita manusia akan menadah tangan kepada Allah dan bertanya mengapa ujian berupa derita diberikan kepada kita dan pada saat itulah baru kita ketahui wujudnya Allah sebagai Tuhan yang berkuasa dalam menentukan segalanya.
Ketahuilah, setiap yang terjadi mempunyai sebab dan semestinya perkara yang telah terjadi akan mempunyai hikmahnya yang tersendiri. Sesungguhnya manusia tidak tahu apa yang terbaik disediakan untuk manusia yang lain. Tetapi, Allah lebih tahu apa yang terbaik untuk kita berbanding diri kita sendiri. Kerap kali kita akan mengeluh memikirkan takdir yang menimpa diri, kesedihan akan mula menguasai diri, kemalasan menguasai diri dan berasa malas untuk bangun meneruskan kehidupan, sehinggakan terkadang melupakan tanggungjawab ibadah solat terhadap Allah s.w.t.
Percayalah, Allah akan menurunkan sesuatu ujian bertepatan dengan kemampuan hamba-Nya. Setiap kita pernah merasai kesusahan, kesedihan, di mana kita sendiri merasa sukar untuk diri kita sembuh setelah berlakunya bermacam perkara yang melunturkan semangat kita. Sebagai manusia yang dikurniakan akal, sebagai pesanan untuk diri sendiri juga, semestinya kita perlu berfikir, mengapa Allah menguji kita sebegitu rupa? Jawabnya tidak lain, itulah tandanya Allah masih sayangkan kita dan supaya kita sentiasa ingat kepada-Nya. Cuba kita imbas kembali, berapa banyak  kita mengingati-Nya? Dengan kerja yang berlambak, soal keduniaan kerapkali menjadi keutamaan. Allah sentiasa mengingati kita, tetapi kita lalai mengingatinya.
Allah mahu kita berfikir. Kita sendiri tahu, setiap yang berlaku tersimpan pengajaran. Maka jadikanlah pengajaran itu sebagai pedoman di masa yang akan datang. Mungkin hari ini kita dalam kesedihan dan kesusahan, tetapi akan ada masanya Allah akan memberikan kita kesenangan dan kebahagiaan yang kita sendiri tidak pernah jangka. Teruskanlah berdoa kepada-Nya, berserah kepada-Nya setelah berusaha.
Sesungguhnya Allah itu Maha Mendengar doa hamba-Nya yang berada dalam kesusahan. Sesungguhnya Allah itu Maha Adil dan percayalah bahawa janji Allah itu pasti. Dalam apa-apa keadaan pun, ingatlah Allah sebagai tempat pergantungan kita yang mutlak. Tanpa izin-Nya tidak akan terjadi apa yang kita mahukan. Hiduplah untuk mendapatkan keredhaan-Nya. Moga hati kita menjadi tenang dalam menempuh segala jenis ujian yang diturunkan oleh-Nya.
Semoga hidup kita sentiasa diberkati dan mendapat rahmat yang berpanjangan dari-Nya. Sesungguhnya manusia itu tidak lekang dari melakukan kesalahan, maka selaku sudara sesama Islam, berpesan-pesanlah kita sesama umat manusia. Jika ada hati yang merintih, mengadulah kepada-Nya dan kita di dunia laksanakanlah amanah sesama umat, bantu selagi terdaya kerana sebaik-baik manusia adalah manusia yang membuat kebaikan demi mendapat keredhaan Allah.
Segala keburukan datangnya dari diri ini, tiada niat untuk berbangga diri. Tiada niat menunjuk hanya sekadar berkata-kata, kerana aku juga manusia biasa yang belajar dari kehidupan di bawah naungan Pencipta. Semoga beroleh manfaat dan maafkanlah andai tersilap kata dan menyinggung rasa kerana kebaikan dan kesempurnaan mutlak itu datangnya dari Allah s.w.t. Marilah bersama-sama menghayati erti kehidupan dan fikirlah betapa Allah itu sentiasa ada untuk makhluk ciptaan-Nya sama ada semasa susah dan senang. Wallahua'alam.
- Artikel iluvislam.com

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Seram..... 11:45 AM

Okeh selesai sesi melepas geram..ops bukan lepas geram okeh..more to sesi membuka minda..now masa untuk sesi mari bercerita plk (ade ke yg nak dgr?hehehe) Semlm sume kaum lelaki kat umah aku tuh pegi nengok bula kat Stadium Bukit Jalil. Incik suami gi satu kete ngan apis and pais. Amir lak satu kete ngan ijam..hehehe..kesian ijam..Ekceli dia from kelatan semlm tuh..ade kes..so flight dia puk 4.30pm..dlm 5.30pm dia sampailah LCCT..patutnye mmg takde prob la dia nak gi nengok bula yg start pkl 8pm tuh. Tapi satu kejadian "seram tak hengat" telah berlaku pade beliau.. Kad mebeng dia kena "telan" kat airport KB, pehtu dpt balik (aku tak pasti lak camni dapat balik nih) dah tu dia pun naek la flight..sampai kat LCCT dia pun nak withdraw duit la..skali takleh sbb mebeng dh disable kad dia..sian laa mamat tu..dia kata takut nak bukak wallet sbb tau ade beberapa helai je yg tinggal...hehehe..naseb baik cukup nak naik ERL ke Putrajaya. Sampai sana tunggu lak member dia amek bwk gi opis sbb dia park keta kat opis...hehehe..skali lagik naseb baik ade member dia yg blum balik taim tuh.. Finally dia sampai umah aku pkl 7.30pm..sian betul aku nengoknye.."seram" weh kalo aku kena camtuh..Sian kat dia. Sampai2 baby terus meloncat2 "ia baby balik, ia baby balik!!!...ia..ia beli ape untuk baby???" hehehe..hambek ko. Baby mmg mcmnih..tu ayat pertama akan kuar kalo sape2 balik umah..Ijam pun dengan penoh redha masuk dan mengeluarkan sepasang baju Arsenal utk baby..waaaahhhhh tengkiu2..baby terus zassss tuka baju..Untuk aku ijam beli kaftan, utk incik suami kain pelikat..tengkiu adik ku cayang..i lap u beri strong..hehehe

Diorg sume gi nengok bula kat stadium, kami yg kat umah nih nengok gak kat tibi..Chanel 831..Baby sikit punye berkobar2 tuhhh.ngan bendera dia..ngan baju Arsenal dia [erkkkk nih Piala Suzuki..ade kena mengena ngan Liga inggeris ke??blasahhhhh]. baby nih yg sebenarnya baru baik dari "angin barat daya" ptg semlm.. Puncanye sikit je..aku cakap tepon ngan kawan aku..adelah dlm 15 minit kot...baby marah sbb dia rasa aku tak layan dia..hehehe..mengamuk2 sakan la dia. pastu dtg papa dia gi menyakat rebut kerusi ngan dia. Ape lagik..amukan sekuat 5.6 pada skala Ritcher pun terjadikla..Jenuh dowh nak memujuk anak dara sorg nih..Nasib baik "ia" dia balik bawak baju Arsenal. hehehe..Memula plan nak tggu para2 penyokong tu balik, tapi kadar kemengantukkan adelah tinggi maka terbatal la hasrat suci tu..naik atas ingat nak nengok Shrek ngan baby..tengok mmg tengok...dlam mimpi laaa...heheehe..last2 aku bangun lambat pagik nih..bangun2 nengok jam dh 6.45am..owh tidakkkkkk!!!nasib baik sempat..punch tadi pkl 7.28am...sungguh ujung nyawa tuh..hehehe..tobat tak nak snooze alarm hp dah pasni..

Bergaya dengan baju Arsenal "ia" beli





Yahoooo!!! Malaysia Menang la Mama!!!!



.: “Dan Dialah Tuhan yang menjadikan malam untuk kamu sebagai pakaian dan menjadikan tidur untuk berhenti rehat serta menjadikan siang untuk keluar mencari rezeki.”(al-Furqaan ,47):.

Hospital Gomen vs Hospital Swasta 9:23 AM

Camne aku leh bukak topik nih? Sebenarnya adalah satu mamat ni telah "MENGUTUK" service Hospital Gomen yang dikatakanya "SANGAT LEMBAB". Wahai Incik Yg Bijaksana..ketahuilah bahawa sangatttttt ramaiiiii yg nak dapatkan rawatan kat sepital gomen yg mana hanye perlu bayar singgit je tuh..wat do u xpect, bro? kena ikut nombor la. dah ko dtg lambat, lambat la nama ko kena panggil. Cuma warga emas dan kanak2 yg diberi keistimewaan. Gheti baca tak? Aku mmg sakit ati la kalo org dok kutuk2 sepital gomen nih...one of the reason is both mak ayah aku keje spital gomen..ayah dh pencen pun dari spital gomen. Mak aku tuh keje sampai bengkak2 betis sbb berdiri terlalu lama nak serve pesakit. aku nampak mcmana mak aku dedicated and commited ngan tugas dia. Susah la nak pujuk dia amek cuti..sejak aku ada baby ni je dia ade amek cuti panjang sikit. Dulu2 masa aku kecik2 bape kali mak aku kena keje taim raye. ada org pikir sume tuh? tau nak komplen je!!! Bukan ko sorg je yg nak dilayan. Sila la paham. Kalo ko tak sanggup tunggu sile la pegi spital swasta ye. mmg kalo ko gi swata dia akan layan ko tip top. Everything cepat..tapi tunggu la smp ko dpt bil  nnt..takut kot sakit lain dtg nengok figure kat bil tuh. Pastu ko ingat Hospital Swasta nak ke amek kes2 kritikal? Kalo diorg rasa takleh buat, senang je..."refer kes ke Hospital Besar"..tengokk?? Busuk2 pun tolak ke Hospital Gomen gak.Sebab apa? Sebab Hospital Swasta tu tak nak rekod diorg busuk bila banyak berlaku kematian kat situ. Aku taknak la hipokrit sbb tu aku mengaku aku beranak mmg kat Hospital Swasta. Incik suami yg insisted nak aku beranak situ. One of the reason sbb Hospital tu dekat dengan umah aku.. 2 kali traffic light dah smp.. Senang aku nak buat follow up taim preggy dulu. Baby pun until now kalo ade pape mcm demam ke, ambek injeksen ke sume mmg aku buat kat spital tu. Tapi aku ngan incik suami TAK PENAH kecik2kan spital gomen okeh..Kalau ko berkemampuan utk mendapatkan rawatan dalam keadaan yang selesa, why not? tapi tak payah la nak rendah2 kan Hospital Gomen.. Cukup baik la Hospital Gomen kat negara kita nih kalau nak compare ngan kat India nun..[based on apa yg aku nengok dlm citer Hindustan laaa]

Sekarang nih pun Hospital Gomen dah tak mcm dulu..most of the Hospital dah naik taraf dah mcm Hospital Ampang, Putrajaya, Sungai Buloh. Pakar pun bagus2.. My personal opinion is kedua2 hospital baik gomen atau swasta tak patutla dibuat perbandingan, mana yg elok mana yg tak elok..tapi patut melengkapi satu sama lain. Mana2 yang hospital kerajaan kurang, misalnya mungkin orang ramai sangat sampai diagnos penyakit pun ada yang miss, mungkin boleh dapatkan second opinion dari hospital swasta. Pesakitnya tak seramai di hospital kerajaan, dan ada sesetengah hospital ‘outsource’ saje kerja2 lab kepada makmal luar, jadi mungkin lebih cepat dan tepat. Dari segi ekonomi, bagi yang berkemampuan, untuk sakit2 biasa eloklah ke swasta saja bagi mengelakkan terlalu ramai pesakit dihospital kerajaan. Tak bolehlah nak bandingkan RM1 dengan RM100, dah kalau semua orang nak kejar yang RM1, kalau ramai sangat orang, lama menunggu tahu pulak nak komplen. Biarlah yang mampu keluarkan RM100 untuk konsultansi dengan doktor, menggunakan kemampuannya untuk memberi laluan kepada yang cuma mampu bayar RM1 dihospital kerajaan.

Aku sebagai anak orang hospital gomen memang kagum dengan benda2 ala2 robotik di hospital kerajaan. Semuanya mahal2, aku ingat lagi harga satu mesin kat ICU/CCU tu mak aku kata beratus ribu sebiji. Teknologi dan ubatan dihospital kerajaan juga yang terkini dan dijaga rapi. Sebab tu, bagi penyakit2 kronik memang patutlah kalau dirujuk ke hospital kerajaan, kerana hospital swasta sama ada tidak ada kelengkapan, ataupun belanjanya terlalu mahal. Kalau dari segi sikap staff di kedua2 hospital pun, kita tak boleh nak tentukan perangai orang. Di mana2 ada je orang yang biadap (bersepah kottt), jadi tak boleh salahkan tempat kerja dia jugak.Ada org pikir tak mungkin staff hospital kerajaan tu kerjanya stress? maklumlah hari2 jumpa macam2 orang. Staff hospital swasta pun bukan tak ada yang tak tahu nak hormat orang. Tapi itu masalah peribadi mereka semua agaknya. Rasanya dah tak perlu nak berdebat tentang hospital mana lebih bagus, mana lebih kurang aje… bergantung kepada ekonomi kita nak bawa kita ke mana. Tak payah la nak kutuk mana2 hospital pun, siapa tahu satu hari kita pulak dimasukkan ke hospital yang kita kutuk tu, kalau dapat layanan teruk sendiri mau ingat la ye...


.: "Setiap penyakit pasti memiliki ubat. Bila sesuatu ubat bertepatan dengan penyakitnya maka dia akan  sembuh dengan seizin Allah `azza wajalla." (HR. Muslim):.



Ape-ape aje laa.. 12:50 PM

Sunyi lak ghase ari nih..meibi sbb sahabat 2 org dah g spital..sorg lagik jaga kat atas..takde aktibiti berborak2 sambil menjamu mata..hehe..depan nih ade kaunter pendaftaran utk Malam Mesra opis aku sabtu nih..aku tak taw lagik la gi ke tidak sbb ade kenduri plakk..kalo ikut ati mmg nak gi la..tapi tak best lak tak gi kenduri..belakang umah je kot..kalo kitorg buat kenduri tak penah pun makcik tu satu pamili tak dtg..tapiiiii Malam mesra nih mcm besh (read: makan sedap) ade kambing panggang, sate (OMG!!), laksa..fuhhh menggugat betull laa..takpe aku daftar je..pegi tak pegi blakang kira..lagik pun kenduri adelah tengahari, buleh je kalo nak gi sebenarnye..tapi sanggup ke incik suami drive ke PJ from Sban then patah balik ke Sban? mcm tak sanggupp je? takpe2 nnt aku try pujuk dia..hehehe..Masa aku keje private sector dulu sila la ko mimpi di siang hari nak ada Malam Mesra segala..adalaaa Annual Dinner tapi only selected officer yg invited..apekah???bukanke annual dinner tu mmg nak merapatkan hubungan sesama staff? Ontah laaa..ape konsep diorg pakai aku pun tak tau..

Semalam kan aku gebang kata amir nak belanja makan? tak jadik siottt...sekali diorg dgn bangga nye usung pancing..nak mancing okehhh..dah la nak gi mancing tu, takpelaa...bawak2 la tinggalkan duit makan utk aku, kak ana ngan baby nih..dh la kak ana tak masak sbb dengar kata amir nak belanja..hehehe..last2 aku bayo kat rider McD tuh guna duit singgit2 sejumlah RM30..hambekkk...hehehe..ekceli amir mmg nak belanja semlm..tetiba incik suami ajak gi mancing..dia tak gi pun...tukang antor je..takpe2...disebabkan kali nih tak jadik maka kaklong upgrade meal tu ye amir..akan ku pikirkan nanti yeee...hehehe

Tgh malam tadik aku dapat msg..saspen gak..sape lak nak msg2 aku tgh2 malam nih...sekali ghupenye sepupu aku msg bgtau dia dah dpt baby..Hanna Humaira..best nama dia..ingat nnt balik ni nak gi lawat si kecik tu laa..hehehe..mesti cumil tuh..3.8kg..terharu siot aku..ingat gak dia nak msg bgtau aku once baby dah lahir..baru beberapa minit je lahir baby tu..ade gak org ingat kat aku ghupe nye..hehe..alhamdulillah.

.: “Dan jika kamu menghitung nikmat Allah(yang dilimpahkan kepada kamu), tiadalah kamu akan dapat menghitungnya satu persatu; sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani.” – Surah al-Nahl, ayat 18 :.

Ratatouille Yang Kantoi 12:44 PM

Adehhh..terlebey kenyang..hehehe..pagi tadik aku santap nasik himpit..kuah kacang dia amattttt laa berminyak..apekah signifikan masak kuah kacang dengan kadar minyak yg terlampau mcm tuh? bak kate bes pren aku adekah sbb minyak petrol naik maka akak tuh telah melepaskan geram dgn menuang minyak masak byk2 dlm masakan dia? hehehe..sungguh tak logik speku kami itu.

Pepagi tadik aku dikejutkan dengan bunyi "sesuatu"..mlm tadi kak ana pasang perangkap tikus. waaa pagi ni dah kena perangkap dah. nasib baik. .larik kena kejar kucing trus singgah umah aku, pastu dh tak reti nak kuar balik..abih semua tmpt nak "ditanda"..umah aku tu dah la tak serupa umah.dengan kotak2 brg yg dh sesiap pack nak pindah..brg2 keje incik suami lagik..mcmana la nak bongkar sume..nasib baik dh masuk perangkap wahai cik T.. kak ana pakai perangkap yg mcm umah tu..so cik T taklah "qiok" kat tmpt kejadian. kak ana suh pais buangkan. kecik je ghupanya cik T tuh..tapi haru biru umah aku dibuatnye.Kebetulan mlm tadi kitorg seisi kelorga nengok tibi citer " Ratatouille" alaaa citer tikus tukang masak tuh..ha, skali pagi nih satu ratatouille sudah kantoi dlm sangkar..de-javu sungguh..hehehe

Mlm nih amir nak blanje makan..waaa sgt teruja. Aku tanye amir, ape occasion nih? anda nak tunang kah? hehehe tak pasal2 aku kena marah ngan amir..alaa adikku syang..klong gurau je.mana la taw kan...heheeh..amir kata dia saje je nak ajak mkn..dh lama tak mkn sesama kat luar..ye tak ye la amir..lama sgt dah tak mkn luar sesama. last kalo tak silap masa bday aku bln 7 aritu..waaa sangat lama tuh..mkn kat mane ek amir? alaaa tempat tak penting...yg penting togetherness..kalo ijam ade kan beshhh..dia kena gi ktan lak ptg nih..ade kes kat sana..kita mkn prosperity burger pun dah okeh tu amir...kot nak upgrade sikit Burger King pun okeh wattt? Tapi sebenarnye kalo amir masakkan klong lasagne lagiiii klong suke taw..takpe2..next project okeh amir..fuhh tak sabar nak mkn luar ngan pamily tersayang...






.:“Berkumpulah kalian dalam menyantap makanan kalian (bersama-sama), kerana di dalam makan bersama itu akan memberikan berkah kepada kalian.”(Hadis riwayat Abu Daud no. 3764):.


Penangan Facebook 4:56 PM

Ujung minggu..aku tak sihat buat kali ke bape entah??hehehe..demam la beb..cuaca sekarang tak menentu..demam kali nih pakej skali ngan selsema..ntahlah..antibodi tk kuat agaknye..tambahan plk aku tido lewat semlm..3am baru tido..biasalah incik suami ngan ijam pi mancing..hehehe..ekceli ijam pun tak larat dah...tapi incik suami berkobar2 giler..hehehe..biasanye ijam kalo mancing paling kuat pun smp pkl 9pm je..ni pegi pkl 4ptg, pkl 3 am baru bali..aku yg meunggu depa pun buleh demam beb!!hehe..

Sambil2 nunggu diorg semlm aku online FB..mak aiii acc aku kena hack!!aku mmg perasan la lately mmg ntah ape2 page yg masuk dlm "like" group aku..kebanyakan dari INDONESIA..pastu dok tak dok tetiba update status aku "Jawa Timur" apekah?? tak pe aku cool lagik..pastu last week tetiba si hacker mangkuk nih post comment kat wall member aku "aduh cantek bangat cewek ni..bisa ngak kita kenalan ber2" agak2 la weh..member aku tuh pompuan kott??kang tak pasal2 kotrobesi lak kata aku  dua alam plk. time nih aku dah bengang dah..pastu kemuncaknye semlm la..buleh tetiba aku received msg dlm inbox aku..mamat nih tanya sapa aku sbb tetiba msg dia ajak berkenalan..bila aku view history msg tu mmg first contact adalah dari acc aku..haaaa??? Ini dah melampau nih!! aku pun edit la apa yg patut..hopefully hackers masibatun nih tak dpt hack lagik..apelaa jadahnye hack acc aku yg picisan nih..ntah hape2 je..

Bila jadik kejadian hack nih aku terpikir mcmana buleh jadik camni? Nak kata sebab online guna Blackberry, aku mmng logout setiap kali lps online..pulak tu aku takde member Indon..incik suami sndr tak tau username ngan password aku, ni plk nak bagik org lain..ilang akal hape??? Hmmm ramai gak member2 aku yg sesuka anak tekak hacker musibatun nih delete dr fren list aku..pastu memandai add ntah sapa2 ntah..satu keje aku nak clean list fren aku balik, nak add balik kengkawan aku..kang ada la plk yg terasa ati, aku delete diorg. dh terasa ati tu satu hal la..ni siap pegi gebang kat org lain kata aku jahat, delete dia dari fren list..entahlah maleh aku nak pikir..ko nak add aku balik, alhamdulillah..nak ignore pun alhamdulillah gak..ko nak mengumpat aku, pitenah aku pun alhamdulillah gaks..aku tak kuasa la nak melayan ke kreatifan anda itu..cuma kalau boleh, tak payahlah nak hasut org lain supaya membenci aku hanya sebab ko dikeluarkan dari fren list aku..berdosa besar dowh memutuskan silaturahim..tambah2 yg ko putuskan tu mmg ada pertalian darah. tu kalo buleh laaa...kalo tak buleh sile la pitenah sayaa yee..jgn malu2 ye..cuma ingatlah..Dosa fitnah digolongkan sebagai dosa sesama manusia. Justeru, ia tidak diampunkan Allah melainkan orang yang difitnah memberi keampunan

Aku cakap ni sbb dah penah jadik..FB nih byk baik byk pulak buruknye..ikutla mcmana penerimaan kita..as for me aku gunakan as a medium nak rapatkan silaturahin esspecially ngan member2 lama..upload gambar2 cuma atas dasar berkongsi. tapi lama kelamaan aku nampak jugak keburukan FB nih..antaranya bila kita hapdet status dlm keadaan marah kita secara tak sengaja maybe dh kuarkan perkataan yg bukan2 so dari situ maybe org buleh mis judge kita..maybe org ingat kita mmg mcmtu in reality. Pastu kengkadang org lain plk terasa ngan satus kita walaupun kita tak maksudkan sikit pun..haaa kan tak pasal2 tu..lagi satu pasal delete men delete nih..pada aku sukati org tu la nak add ke nak delete ke..dah FB dia..dia delete ko tak semestinya dia nak carik gado ngan ko..maybe dia ada personal issue dia sendiri yg ko tak perlu tau..mcm aku, kebanyakan org yg aku removed tu aku rasa tak penting pun nak ada dlm list aku. contohnye para2 MLM COO wannabe..login FB dapat ribu riban laa..loan ASB laa..menyemak je kat wall aku..im not interested hocckayy..pastu jadik lak perkara yg luar kawalan aku akibat hackers musibatun nih..salah aku ke kalo nama ko tetiba kuar dari fren list aku tu? Kalo tgk dari skop yg lebih besar plk now FB dah jadik tempat nak trigger mcm2 isu..paling banyak isu perkauman la..ntah hape2 je..

So pandai2 la..FB tu satu kemudahan..taklah sampai jadik satu keperluan..benda ni simple je..gunakan seperti yg sepatutnya..pada hackers musibatun..janganlah anda hack acc saya..shoooo shoooo..pegi pegi...hehehe


.: “Kecelakaanlah bagi setiap pengumpat dan pencela.” (Surah al-Humazah: 1) :.



Alhamdulillah, Insyallah 11:58 AM

Salam Jumaat..Pepagi nih ujan plk..fuh sgt maleh nak bangun tido..hehehe..For the pes taim aku pakai jubah pagik nih..budget arab badwi plkkkk..hehehe..makcik kiah, thanks for the jubah..sangat selesa..hehehe..lupa lak nak citer..makcik kiah dah balik dah ari isnin haritu..kebetulan aku amek cuti..so skali lagik aku berpeluang la jumpa org tua tu..aritu pun kebetulan aku balik masa dia nak gi mekah..alhamdulillah dia sihat..just masa nak balik aritu demam kat sana, sampai masuk air segala.. uwan pulak yg steady je..hehehe..pastu siap ilang cermin mata, ilang beg la..hehehe..takpela makcik kiah..janji makcik dh selamat balik.. makcik asmah pun dah balik gak ngan kaklong..dia pun bagi jubah kat aku (tanda2 awal nak suh aku berhijrah kah?hehehe)..malu beb, aku buleh lupa lak org tua tu dah balik..padahal dia pegi lagi awal dari makcik kiah..sure la dia balik lagi awal..hehehe..sudahnye kaklong datang umah aku hantar kopiah, tasbih, jubah ngan sejadah..adussss sgt2 malu..so..aku plan mlm kang nak gi ziarah org tua tu..
Makcik asmah ngan makcik kiah ni antara org2 yg sangat "dekat" dalam hidup aku..diorg dh aku anggap mcm mak aku sendiri.. Macam makcik asmah, dia yg bersusah payah handle bab2 kreatif masa aku bertunang ngan nikah dulu..maklumlah aku ngan mak ni takde mananya kreatif..main belasah je..sampai terjerit makcik asmah menengok bilik pengantin aku..dia plk yg susah hati..mana taknye, ada katil, dressing table, side table..pehtu nak kasik efek bilik pengantin maka gantung la kelambu sikit...hehehe..Masa tu gak la dia pikir nak buat camne..sampai tak makan org tua tu dek susah hati...hehehe..aku ingat lagik time tuh pamili aku buat kenduri sikit, alaaa org nisimilan kan kalo nak "bergolek" (kenduri) akan kumpul anak beranak, jiran tetangga utk bahagi2 tugas masa kenduri tu..haa taim tu la makcik asmah ambush bilik pengantin..hehehe..pantas dia arahkan kitorg bawak dia ke bandar sban nak beli bahan2 hiasan bilik...hehehe..pastu hantaran belah aku ngan incik suami pun dia yg gubah..campur sume ada 20 dulang la dia buat..without mintak upah sikit pun..juz duit beli barang2 je..terharu sungguh aku..yela ade ke lagi org mcm ni zaman sekarang?? takde makna nye..everthing is about money..padahal makcik asmah tu jiran je kottt???

Makcik kiah plk mcm yg penah aku citer dulu dia banyak tolong aku masa dlm pantang..ajar aku mandikan baby sume..maklumla aku kan beranak terlebih due..hehehe..makanye mak dah bape kali amek cuti tapi aku x beranak2 jugak..so at the end masa aku betul2 beranak mak buleh cuti 2-3 ari je..sian kat mak..frust dia tak dpt jaga aku ngan cucu dia tuh full taim..nasib baik ada makcik kiah...sbb aku tggl sorg je. dengan takde pengalaman jaga baby..mmg sikittttt lagik nak meroyan kot taim tu..hehehe..yela mak takde, laki takde..anak selsema..sampai tahap nak bg susu badan pun aku tak reti tau. lawak weh bila ingat2 balik..mak ngan maksu yg tukang ajar pun bg ajaran sesat..yelah mak last ada baby 26 thn lepas, maksu lak 17 thn lepas..bayangkan la apa yg diorg ajar aku..hehehe..last2 anak aku kena jaundice..doct kata one of the reason sbb tak cukup susu badan..adehhh sgt2 cedih taim tuh..baru 2-3 ari ngan anak..tetiba anak hospitalize plk..taim ni cousin aku yg jaga aku..mandikan, piliskan segala macamlaa..maklumlaa baby kan kuar ikut "tingkap"..sgt2 ssh nak mandi kalo without anyone help..dia ngan aku sama2 takde pengalaman jaga baby..so kitorg lagik la jadik carca marba..sampai cream nipple pun tak reti guna..dah tu buduh sombong lak taknak baca instruction..lps baca terus gelak besar..sekarang bila teringat2 balik lawak plk rasanya..hehehe..cousin aku nih pun sangat dekat dengan aku selain dari ijam..aku close ngan dia sejak ada baby. dia penah jaga baby for 1 week kalo tak silap..alone beb..sbb taim tu first maid aku buat hal..so sementara tunggu nak amek kak ana cousin aku nih yg jaga baby..siap mandikan baby dalam sinki tuhhh...hehehe..mcm2..Kak ana pun antara org yg penting dlm idup aku..walaupun dia dibayar gaji tapi dia memainkan peranan penting gak dlm perkembangan baby..sbb most of the time dia yg dgn baby as compared to me yg cuma beberapa jam je dgn baby..aku peratikan banyak gak yg baby belajar ngan kak ana..mcm alif baa taa..lagu2 rakyat (indon la tapi.."bakso bulattt seperti bola ping pong..bla bla bla"..heheeh) doa makan, doa tido segala.. kak ana ni quite berumur gak la..almost the same age ngan mak. Maybe sbb tu didikan dia mcm mak2..hehehe..naseb baik kak ana melayu aceh..so bahasa lebih kurang melayu kita la..kot tak payah gak..Skrg for the pes taim lps sekian lama aku de bes pren..ngan dialah aku banyak kongsi masalah..kebetulan kehidupan kami hampir sama..anak sebaya, penah keje tempat yg sama (tp tak penah kenal pun before this...), company dia penah deal ngan association yg aku keje dulu..last2 jumpa kat sini..takdir tuhan..to my bes pren..tengkiu fr enerything...
So..those are the women that are always close to my heart beside mak..alhamdulillah sbb aku diperi peluang mengenali mereka.. Makcik kiah, makcik asmah, my dearie cousin, kak ana and my bes pren..anda semua antara chapter penting dalam hidup saye..Insyallah saye takkan lupa anda semua..lep uollss!!!hehehe

مَنْ َأحَبَّ َأ ْ ن يُبْسَ َ ط َلهُ فِي ِ رزْقِهِ، وَيُنْسََأ َلهُ فِي َأَثِرهِ، َفلْيَصِلْ رَحِمَهُ.
(رواه مسلم)

Maksudnya: “Barangsiapa yang suka dimurahkan rezekinya dan dipanjangkan usianya maka hendaklah dia menyambungkan kekeluargaan (silaturrahim).” (Hadits riwayat Muslim)


Astaghafirullahalazim.. 9:00 PM

Ada banyak perkara yang kita tidak boleh lupa. Kita tidak lupa ibu bapa, kita ingat harta benda dan antara yang kita tidak lupa ialah kebaikan yang pernah kita lakukan.
Malah, sesetengah daripada kita apabila berjumpa orang yang pernah kita berjasa, teringat jasa kita. Kalau itu yang kita teringat, kita akan sentiasa banyak mengungkit dan mungkin nanti akan ada banyak halangan dalam berhubung sesama manusia.
Dalam pertemuan kali ini, mari kita mendengar pesanan dan nasihat Luqman al-Hakim kepada anaknya.
Pesannya: "Wahai anakku, hendaklah kamu ingat kebaikan orang dan lupa kejahatan orang. Dan hendaklah kamu lupa kebaikan kamu terhadap orang dan ingatlah kejahatan yang kamu lakukan kepada orang."
Mari kita perhalusi pesanan Luqman di atas.
1. Mengingati segala kebaikan yang dilakukan orang lain kepada kita. Apabila kita ingat kebaikan orang, kita akan berasa kekurangan kebaikan yang kita lakukan kepada orang lain dan kita akan berusaha melakukan kebaikan.
2. Mengingati segala kejahatan yang kita lakukan. Ini supaya kita tidak mengulangi kesalahan dan kesilapan kita terhadap orang lain.
3. Lupakan kebaikan yang pernah kita lakukan. Apa-apa kebaikan yang pernah kita lakukan hendaklah kita lupakan, kerana Allah saja yang dapat menilai apa yang kita buat.
Ditakuti nanti, apabila kita sentiasa ingat kebaikan yang kita lakukan, menyebabkan syaitan akan memaut hati kita dan membisikkan supaya mengungkit kebaikan yang pernah dilakukan.
Orang yang mengungkit kebaikan yang dilakukan menyebabkan amalan berkenaan menjadi sia-sia dan tidak bernilai di sisi Allah.
Sabda Rasulullah s.a.w bermaksud: "Orang yang mengungkit kebaikannya sama seperti daun kering yang dijilat api."
Betapa ruginya amalan perbuatan terbabit. Habis begitu sahaja hanya dengan sekali ungkitan.
4. Lupakan kejahatan yang pernah dilakukan orang terhadap kita. Sebagai manusia, memanglah susah untuk kita melupakan kejahatan yang pernah dilakukan orang terhadap kita.
Bagaimanapun, agama kita menuntut supaya melupakan kejahatan mereka. Kita perlu melawan supaya kita boleh lupakan kejahatan orang lain.
Apabila kita melupakan kejahatan dan kesalahan orang lain, kita dapat membantu dan menolong mereka dengan melakukan kebaikan.
Sabda Rasulullah s.a.w bermaksud: "Orang yang baik ialah orang yang berbuat baik kepada orang membuat baik kepadanya dan membuat baik kepada orang yang membuat jahat terhadapnya."
Lupakan kejahatan orang terhadap kita. Tiada guna mengingati kejahatan dan kesalahan orang kerana ia boleh merosakkan akal serta kebahagiaan hidup kita, malah menjadikan hidup kita tidak ceria.
Marilah kita sama-sama mengikhlaskan diri dalam segala tindakan tanpa mengingati dan mengungkit kebaikan yang dilakukan supaya mendapat keredaan Allah serta kebahagiaan dunia mahupun akhirat.
- Artikel iluvislam.com

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

HaRi KeLuaRgA InCiK KaMaL DaN PuAN SiTi 2:26 AM

Salammm..huarghhh..mata sangat ngantuk..tapi menunggu incik suami ngan ijam balik mancing. Sungguh gigih mereka itu..balik dr Port Dickson terus gi mancing. Sampai skrg x balik2 lagik..kunci x bawak plk. Makanye akulah kena jadik penunggu pintu yg setia..hehehe. Kalo ikutkan mata mmg dh ngantuk sgt nih.. Nasib baik ade citer kat tibi, kot x maula aku zzzzz..
Petang tadi sampai dari PD pun dh pkl 3pm.. Penat dowh..menjaga baby yg "hantu air" ..kejap2 nak mandi pool, kuar pool nak mandi laut pulak.hehehe...adehhh patah pinggang gue! Tapi xpe, aku happy sgt tgk baby happy. Actually kitorg ni attend family day jabatan mak..memulanya maleh nak gi sbb xdapat book bilik. Last minute dapat gak, tau pun ari jumaat mlm. So we stayed at Ancasa Hotel and Spa. Waaa sgt best woo otel nih. Aku rasa antara banyak2 otel yg kitorg dh gi, yg ni kira top 3 la. Service tip top. Siap ada background music lagu ala2 bali lagik tuh kat opened spa..ada taman, ada pond ikan2..aku rasa sgt tenang lepak kat sini ngan pamily tersayang (syahdu weh) boring lepak kat pool, jln sikit dh smp pantai, kat blakang otel ni je pun..dipisahkan oleh pintu gerbang ala2 bali ,mandi laut 2-3 round sampai itam. Wakakakaka!!
Aku tgh layan citer Anakku Sazali nih..syahdunye citer dia..mintak jauhlah baby dr sifat2 sazali tuh. Biar dia jadik anak yg baik, menyenangkan ati sume. Dan yg paling penting semoga baby jadi anak yg mengenang budi. Jangan jadik kacang lupakan kulit ye baby..
Diorg dh balik dh, dengan hasil tangkapan 11 ekor. Sekor ikan sembilang sgt2 besar. Aku xsanggup looo mau makan itu ikan. Sangat besar serupa itu ular jugakkk..3 kilo lebih tuuu. Sapa sanggup siang dan makan sile la mampir yaaa!! Hehehe!! Ikan patin pun byk gak diorg dpt tu. Esok je la siang, takde keje nak mengetuk kepala ikan sembilang pkl 2am ni derrr!! Okeh bebeh aku nak zzzz dulu. Esok cotiiii yabedabedu!!!


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

KIFARAH 4:08 PM

Kifarah adalah balasan Allah di dunia akibat dosa yang dilakukan oleh seorang hambanya, juga ujian-ujian Allah itu boleh berlaku, yang mungkin melibatkan kematian orang yang dikasihi, kehilangan harta benda ataupun penyakit, tidak kira sama ada penyakit tersebut berlaku dalam tempoh masa yang lama ataupun sekejap bergantung kepada ketentuan (qada’) Ilahi atau buat selama-lamanya sehingga mati. Selagi ketentuan (qada’) bagi sakit itu belum menepati qada’ Allah, maka sakit (kifarah) tadi tidak akan sembuh biarpun pelbagai usaha dilakukan oleh manusia jelas di.sini membuktikan bahawa ada di antara penyakit itu akan sembuh dengan sendiri biarpun tanpa usaha manusia untuk mendapatkan kesembuhan ataupun tidak akan sembuh biarpun banyak usaha untuk menyembuhkannya telah dilakukan.

Sesungguhnya, apabila Allah s.w.t. itu mengasihi seseorang hamba Ia akan mengujinya. Dan apabila Ia mengujinya, sama ada dengan menurunkan penyakit dan sebagainya, Allah akan memberikan kesabaran. Dalam menghadapi cubaan seperti ini, kesabaran adalah paling utama. Sesungguhnya orang yang bersabar akan diberikan pahala mereka tanpa hisab (az-Zumar: 10).

Allah s.w.t. menetapkan martabat seseorang pada maqam-maqam tertentu.Namun amalan-amalan yang dilakukan olehnya tidak membolehkannya mencapai martabat yang ditetapkan. Untuk membolehkan hamba berkenaan mencapai martabat tadi, Allah akan mengujinya, mungkin dengan menurunkan bala ke atasnya, seperti sakit, kehilangan pancaindera dan sebagainya. Apabila diberi ujian maka Allah akan memberi kesabaran. Dengan ini hamba berkenaan akan mencapai martabat tersebut. Demikianlah kehendak Allah terhadap hambanya yang dikasihi.

Sayyidatina Aishah ada berkata, bahawa baginda Rasulullah ada bersabda yang bermaksud: Tidak menimpa ke atas seorang mukmin satu kecelakaan, biarpun duri,ataupun lebih daripada itu, melainkan Allah akan menggugurkan dengannya satu dosa. (Maksud hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslirn) Dalam sebuah hadis lain Rasulullah s.a.w. juga pernah bersabda yang bermaksud:Rintihan orang sakit tercatat sebagai tasbih, kegelisahan dan jeritannya sebagai tahlil, nafasnya seumpama sedekah, tidurnya sebagai ibadah dan kegelisahannya,daripada satu,bahagian ke satu bahagian lain adalah bagaikan jihad kerana Allah s.w.t. dan ditulis baginya sebaik-baik amalan yang pernah dilakukan semasa sihat.

Tidak dinafikan bahawa setiap sesuatu itu berlaku, mempunyai sebab musabab,dan boleh dikaitkan dengan tingkah laku manusia, namun pada hakikatnya di sebalik fakta-fakta yang dapat diterima akal rasionalnya, qada’ dan qadar Ilahi itu mengandungi rahsia-rahsia Ilahiyah yang tidak difahami oleh manusia.

Anak Mama Sayang.... 12:45 PM

Huarghhhh...dh ari senin..tak puas nye cuti..hehehe..teruknye perangai..actually weekend aritu aku diserang migrain dgn ganasnye..Tak larat betul...lama gak tak kena migrain mcmni..selalu yg light2 je..Weekend nih baby pun buat perangai plk..tetiba jadik ganas..sejak akhir2 nih baby dh pandai show temper. Dah pandai mengamuk2..mmg sgt2 mencabar kesabaran..selalu aku buleh je sabar..tapi sbb aku migrain..maka darjah kesabaran aku dh makin menipis..mmg "kena" gak la baby ngan aku..pastu aku gak yg sedih balik..rasa cam jahatnye aku ni..bukan apa...sbb aku ni sgt2 jarang raise voice ngan dia..so aku rasa lain mcm bila tetiba aku jadik temper

Tapi bukan nak dengar, makin saje dibuat…kadang2 aku warning siap counting 1,2,3 lagik tapi bleh plak dia ikut kira sekali…mau ko tak sawan!dia takut pun kalo amik rotan atau hanger…haaa baru diam…tp takkan la everytime pun nak bawak rotan kat sebelah kan…alih2, google punye google, masuk forum ni….n adala insan baik hati ni share 1 article…..

"Anak degil...tanda cerdik"

Namun begitu, walau sebijak atau secomel mana pun anak-anak ini, tetapi jika bersikap degil dan keras kepala, sudah tentu akan memeningkan ibu bapa.Kadang-kadang kebanyakan ibu bapa tidak terlayan dengan kerenah anak mereka yang degil serta keterlaluan.Walau bagaimanapun, bagi ibu bapa tidak perlu gusar dan risau kerana sifat degil yang ada pada setiap anak-anak di peringkat usia dua ke lapan tahun merupakan fitrah semula jadi mereka.Anak-anak dalam usia ini, akan mengalami satu proses berfikir yang dicanai oleh proses tumbesaran.Perasaan ingin mencuba dan semangat ingin tahu menyebabkan anak-anak itu terdorong untuk melakukan perkara yang bertentangan serta tidak mendengar nasihat.

Pensyarah Psikologi Komunikasi dari Jabatan Komunikasi Universiti Putra Malaysia (UPM), Zamri @ Mua'ati ketika dihubungi menerangkan, cara anak-anak berfikir sangat mu-dah dan mereka hanya berfikir apabila diberitahu sahaja. Katanya, apabila otak membesar, anak-anak akan responsif dengan apa yang dilihat dan menyebabkan mereka ingin mencuba terutamanya sesuatu yang baru."Kedegilan pada anak-anak merupakan satu perkembangan yang sihat kerana dia mempunyai semangat ingin mencuba."Apabila mereka mempunyai respons terhadap apa yang dilihat, sudah tentu anak-anak ini akan melakukan apa sahaja yang dibuat oleh orang lain sebagai contoh, memanjat tangga,'' katanya.Beliau tidak menafikan anak-anak yang degil adalah anak-anak yang bijak kerana apa yang dialami oleh mereka menyebabkan mereka cepat berfikir dan bertindak terhadap apa jua yang dilakukan.Sifat degil yang bertempat sebenarnya membawa kebaikan kepada anak-anak itu sendiri.Sifat positif ini secara langsung menunjukkan anak-anak itu mempunyai prinsip serta mempunyai harga diri yang tinggi."Mereka ini berpendirian dan mempunyai maruah yang tinggi jika kedegilan mereka itu kena pada tempatnya, seterusnya anak-anak itu tidak mudah tunduk pada kata-kata orang lain,'' katanya.Malah, anak-anak akan ber-tambah degil jika ibu bapa menghalang segala tindak-tanduk yang dilakukannya."Ibu bapa tidak sepatutnya menghalang apa sahaja yang ingin mereka lakukan, tetapi perlu mengawasi setiap pergerakan anak selain mengasuh mereka dengan cara yang betul,'' terangnya.
 
Zamri turut menyangkal pendapat mengatakan kedegilan anak-anak berpunca daripada kesilapan ibu bapa yang tidak pandai mengasuh anak mereka."Tidak benar anak degil disebabkan salah asuhan, tetapi kenalah awasi selalu setiap pergerakan mereka,'' katanya.Ini kerana kanak-kanak hanya memberi perhatian pada sesuatu perkara sekejap sahaja. Jadi jalan terbaik untuk mengatasi masalah ini dengan menarik perhatian mereka kepada perkara yang lain. "Ibu bapa boleh menarik perhatian anak-anak dengan menggunakan pujukan dan cara berkomunikasi dengan betul sehingga mereka faham mengapa dan kenapa kita melarang dia melakukan sesuatu,'' jelasnya.Katanya lagi, ibu bapa harus belajar cara berkomunikasi yang betul dengan kanak-kanak untuk memudahkan mereka berhadapan dengan pelbagai situasi yang melibatkan sikap dan tabiat anak mereka.Sebelum itu perlulah diingatkan, untuk mengajar anak bukan hanya dengan cara menggunakan kekerasan seperti memukul.Meninggi suara atau menengking anak yang degil juga bukanlah cara terbaik untuk menyelesaikan masalah tetapi jika tahu caranya perkara yang susah akan menjadi mudah.Paling utama ibu bapa perlu bersabar dengan kerenah anak-anak dan luangkan lebih ba-nyak masa untuk memahami kerenah mereka.Ibu bapa juga patut bertanya atau mengajak kanak-kanak berbual, sekurang-kurangnya untuk mengetahui masalah yang dihadapi mereka.Tambah Zamri lagi, kedegilan kanak-kanak juga adalah mengikut persekitaran di mana dia berada dan kebiasaannya sikap degil hanya di peringkat kanak-kanak sahaja.Mereka berubah sedikit demi sedikit apabila mencecah usia dewasa.”
 
oooo begitu kah? Komen2 sume plak semuanya cerita tentang kedegilan anak masing2…cara masing2 handle pun different & kadang2 rasa cam lawak jek…maknanya normal la kot budak2 time2 baru nak belajar ni buat yang bukan2…just sebagai parents ni kena la pandai nak uruskan kanak2 nie..hurmmm, rasanya aku kena pikir cara terbaik camne nak uruskan baby nih.. kena try to calm down..takleh la nak marah2 sgt..tapi bukan la smp takleh tegur ye tak..cuma pendekatan yg diambil tu mestilah kena pada tempatnye..aritu mak pun ada cakap ngan aku, baby nih tgh develop mind dia. sume dia nak try..tapi takkan la bila dia guna sabun basuh pinggan tu nak cuci badan dia, aku kena diam kot?? adesss payah2...takpelah..ye la kot dia nak develop minda dia..hopefully baby jadik anak yg mengikut kata bila besar esok...







.: “Harta benda dan anak-anak kamu hanyalah menjadi ujian dan di sisi ALLAH ada pahala yang besar.” (Al-Quran Surah At-Taghabun, 64:15) :.

Phrases Of The Day 11:56 AM

Aku taip blog dlm keadaan kekenyangan yg amatttt...hehehe..sejak balik BTN nih perut aku mmg x makan saman la..mentang2 kat sana dah sedap mkn 6 kali sehari..bila balik asyik lapoooo je. Pagi tadi aku dah bekpes makan roti bom, pastu naik tingkat 3 nih ade plk staff buat makan2..maka aku pun "termakan" lagik mee sepinggan. OMG!!! ape dah jadik ngan diet aku nih??

Tadi aku terjumpa phrases yg buat aku tersentak...nak tau ape dia?

"don't try to understand everything because sometimes it is not meant to be understood but rather to be accepted.."

Walaupun phrase nih simple tapi memang "dalam" la maksud dia..Buat apa pening2 kepala nak pikir kalau kita sendiri takde jawapan nye. Lagi banyak kita pikir lagi lead kepada benda2 tak best. Hidup ni sekali je..bak kata org putih "live life to the fullest". So lebih baik pikirkan benda yg best2 dari pikir benda tong sampah. So, aku nak try la (try okehhh) terima hakikat. And try to follow next phrase:

"Sometimes, being quite is the best weapon you have"

Phrase nih mmg senang sikit la nak buat compared to the first one. Bila kita dah belajar menerima hakikat, so automatic kita akan malas nak cakap pape lagik pasal that things. Baik buat tak tau and keep quite.. tapi kalau aku dah mula senyap dan buat tak tau maknanya perkara tu mmg aku dah buang terus dari list idup aku. in the other words, aku dah tak pedulik. Okeh gak tuh dari sakit kepala, sakit dada..Bila makin banyak yg dicakap makin sakit rasa ati kan..Takpelah, bila kena macamni, at least bertambahla pengalaman idup..Mcm phrase ni cakap....

"in school you're taught a lesson, then given a test. But in life, you're given a test that teaches you a lesson"

Pengalaman idup mmg "guru" yang paling hebat. Kita di duga sehebat2nye untuk sebuah pengalaman. Selama aku idup nih mmg banyak gak la pengalaman ngan BACK STABBER, PENIPU, mcm2 la jenis manusia (manusia ke ni?) yg aku dh jumpa. Mmg sgt2 kecewa bila ditipu, ditikam belakang banyak2 kali..tapi nak wat mcmana kan..tu sume perancangan Tuhan utk bagi kita sebuah pengalaman.. Banyak kali jgk aku tersungkur, menangis bila rasa tak blh harung dugaan tuh..but i managed to went through it dgn sokongan keluarga dan kawan2..It leads to the next phrase:

"When life gives you a hundred reasons to cry, show life that you have a thousand reasons to smile"

Betul kan? Its not the end of the world.. Banyak lagik bnd2 happy around us yg buleh buat kita tersenyum. Biarlah org nak buat apapun, as long as kita tak de buat salah kat org (rasanye laaa....hehehehe). Mmg sedih, mmg rasa nak nangis...tapi life goes on, so....SMILEEEEEE....Lastly.....jeng jeng jeng...

 "Don't worry about people in your past,
there is a reason they didn't make it to your future."

The best phrase ever!!! Betul la tuh..watpe nak pening2 pikir..adela sbb nape dia taknak ada dlm future kita kan? So please make your own way to wherever you want..




 

Aku Dah Balik Dah 2:08 PM

Salam Satu Malaysia (statement poyo..hahahaha).. aku dah balik dah ..sampai PJ pkl 2 am hari Selasa aritu..fuh sangat2 penat..but sangat happy..rupanye segala gambaran buruk pasal suasana ngan aktivi kat BTN tu tak betul langsung..Bukan apa..dulu masa aku pegi BTN Meru mmg sangat2 strict la para2 komanden dia..so aku beranggapan kat Besut pun sama la..hehehe

Incik suami antar aku ngan bija ke opis PJ dari sban awal2 pagi lagik..pkl 6.45am kitorg dh smp..punyala semangat..hehehe..bila dah cukup sume org..bas jabatan pun bertolak ke Putrajaya..lbh kurang pkl 7.30am smp la..Kitorg budget dlm pkl 8am tu bas gerak la (spt yg tertulih dlm email arituh)..skali pkl 10am baru bas gerak..dlm ati mmg dh menyumpah2 dah..pkl bape nak sampai mcmni??kalo aku tau mmg aku bangun pkl 8am la!! okeh, aku harung 10 jam perjalan nak sampai ke Besut tuh..Dlam perjalanan tu mcm2 bnd la dlm kepala aku..selain dari ghisau mcmana la keadaan kat kem nanti..aku terpikir gak pasal baby..sedihnya kena tinggalkan dia..hopefully sume ok smp aku balik..pastu perkara yg sgt2 aku tak nak pikir pun sempat masuk dlm otak aku nih..yelah sebab hari selasa tu aku baru dpt bongkar segala2nye so nak taknak aku mmg terpikir jugak...Ah pegi M*MP*% la..Sampai sana dlm pkl 8.30pm..adeh patah pinggang dowh...Nama aku plk xde. Badan dah la penat skali nama takde plk..hanginnnn satu badan..komanden suh balik bilik tukar baju pastu masuk dewan balik. Wehhhh baru smp dah kena masuk dewan pakai uniform??? So..hampir 100% peserta zzzzzzzzzz..hehehehe

Esoknye pepagi ade kawat kaki..HAHAHAHA sgt kelakar..berterabur kott sume org..hehehe..pastu ceramah kenegaraan smp ptg. Ptg nye ade ujian fisiologi..kira nak ukur kecergasan badan tu match tak ngan umur..kena pumping, berdiri sebelah kaki, pusing 5 kali then jalan..memacam lagik la..Result aku?? Usah ditanya..cukupla la aku kate kalo tgk result tu kire2 balik nanti aku dh buleh ddk umah tggu duit pencen je..wakakakaka!!!!Sabtu ptg plk kena lari (read:jalan) sejauh 2km..aku?? bangga dowh dpt abihkan larian (read:jalan) tanpa kejadian pengsan ditengah jalan. Tu pun esoknye merangkak turun katil, kaki kena muscle pull..terkejut kot lemak2 kesayangan aku nih..hehehe.. Yang paling best kena buat repailing..Turun bangunan 40 kaki pakai tali..waaaa aku sangat gayat..tapi sbb nama aku mula ngan hurup "E" harusla aku antara girls terawal yg kena buat..naik atas tu aku dh mula cuak..bila jurulatih tu sangkut segala mak nenek tali kat badan aku, aku dh mula rasa jantung mcm nak terkeluar..pastu aku terpacak je kat atas tu smp kena jerkah baru la aku "merangkak" turun..hehehe..buruk ghupe!! Aktiviti fizikal terakhir hari ahad..jalan BAPAK jauh ke pantai..sampai sana duduk seploh minit pastu patah balik..apekah??? sekali lagik aku jadik org palingggg last sampai..org dh start mkn mlm aku baru smp..hehehe..belasahhh janji abiskan smp ujung..hehehe

For me aku sangat enjoy pegi Kem nih..Fasilitator ngan Jurulatih sume best2 dan friendly. Pengisian ceramah jugak sgt2 meninggalkan kesan..Bayangkan la cerita 1957: Hati Malaya yg dh banyak kali aku tgk sebelum ni aku buleh nangis bila nengok kat kem.. sedangkan selama nih bila aku nengok siap buleh gelak2 lagik..betapa tak sensitip nye aku masa tu..lps dengar secara pembentangan, aktiviti dlm LDK barula aku sedar mcmana ssh nye org2 dulu nak capai kemerdekaan supaya kita buleh idup aman mcm ni..tapi...sgt sedih tgk perpecahan org melayu skrg..dah berpuak2 plk..entah aku ni tak pandai nak ckp psl politik2 nih sume..tapi aku cuba la relate konsep tu dgn kehidupan ..as simple as that..kalau sedara mara yg tinggal 2-3 kerat ni nak berpecah belah apa nak jadik? tapi apa aku buleh buat kalo org lain buat taktahu bila aku sorg je yg terhegeh2 nak rapatkan silaturahim?? org lain selamba je..mmg hancurlah jadinya ikatan tu..betul tak??
sbb it takes two to tango. Untuk mengekalkan keharmonaian dan keamanan tu kena ada timbal balik dua pihak. Mcm tu gakla ngan negara..kalo pemimpin bermati2an buat segala yg buleh nak pertahankan keamanan, tapi ade puak2 yg create issue sbb kepentingan sendiri..maka jadiklah senario skrg..kaum kita gaklah yg terpinggir di bumi sendiri..dapat memimpin atas ikhsan kaum lain ..kerajaan hilang majoriti dua pertiga dan sekadar membentuk kerajaan dengan majoriti mudah yang hanya dapat dicapai menjelang tengah malam... takut bila aku pikirkan apa nak jadi masa depan..macamana la anak2 kita nanti bila Kontrak Sosial ngan Perlembagaan Persekutuan dh berani dipersoalkan?

Cheewaahh lain mcm plk blog aku kali ni..hehehe..biaselah kate baru balik BTN..hehehe..but seriously mmg its a very good exposure to the youngster..maybe sbb aku mmg minat subject sejarah maka aku kata ia sangat bagus..tapi kalau kita tak value sajarah kita sapa lagik kan? One more thing..aku dpt ramai new friends kat sana..Jabatan aku nih besar..stesen ada kat most of the states.. Agensi under kementerian itself dah berapa banyak plk..so LDK [Latihan Dalam Kumpulan] mmg latih utk networking gak la..even satu opis pun before nih setakat kenal muka je tp dah jadik mesra kat sana. best..hehehe..Cuma....diet aku diberhentikan selama 5 hari kat sana tu sbb makan sampai 6 kali sehari..OMG!!! hehehehe



Raya Haji Ini Tahun 3:29 PM

Selamat Raya Aji..hmmm aku rasa mcm baru je buat korban thn lepas..tetiba dah raya korban balik..yelah dh nak akhir zaman ni mmg masa terasa sgt pendek. Dalam setahun mcm2 jadik..takpelah itula namanye hidup..akan aku simpan pengalaman nih bebaik dlm lipatan idup aku, supaya aku tak silap menilai lagik..insyallah..

Hari ni hari last kot aku blh online..time nih esk entah2 aku dh sampai besut..(bape jam ek dlm bas?)..sgt2 merencatkan mood aku nak raya laaa.tadi maklang, pakcu ngan family memasing dtg beraya..penuh gak la dapur umah..pepagi tadi ayah ngan mak masak nasik minyak, kari ayam, acar timun..so jamu diorg mkn nasik minyak la tadi..sup gear box pun ada..kepala aku pun ada sikit pusing laa sbb makan sup tadik (ape kah tandanya itu???) Selalunya hari raya pertama diorg buat korban, tahun ni boleh pulak korban raya kedua, tak dapatlah aku join..takpelah diorg janji nak tunggu aku balik baru buat BBQ. Aku mmg rasa mcm tak raya langsung. Semlm takbir pun aku dah tido, mak kejutkan aku..yelah diorg smp dh dekat pkl 11.30pm..aku pulak pagi tu bangun pkl 5am..mata sangat2 rabak ditambah dengan kecelaruan fikiran menghasilkan tindak balas kimia yg dipanggil ZZZZZZZZZZZZZZZZ!!!

Oklah aku pun taktau nak citer apa sebenarnya..kebas otak blm ilang lagik nih..tapi memandangkan harinih maybe last buleh update blog, aku belasah jugaklah..kang kat sana taklah gian...hehehe..tak silap aku urusetia akan amek HP mase kursus, sbb diorg taknak kitorg ilang tumpuan kot..so..jumpa lagik after 22hb okeh..doakan aku selamat pergi dan pulang, mudahkan segala urusan aku kat sana nanti..dan yg paling penting...semoga aku dapat KETENANGAN dalam kesibukkan kat sana nanti dan boleh lupakan apa yg dah terjadi..Adios...




Kritikal 12:13 PM

"Dan sampaikanlah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar, iaitu orang-orang yang ketika musibah, mereka berkata: "Sesungguhnya kita adalah milik Allah dan kepadaNya kita akan kembali".Mereka itulah yang memperoleh ampunan dan rahmat dari tuhannya,dan mereka itulah orang yang mendapat petunjuk".(Al-Baqarah:155~157)

"Dan janganlah kamu merasa lemah dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamu orang yang paling tinggi (darjatnya), jika kamu orang beriman."(Ali-Imran:139)


Hari ni aku dilanda situasi yang agak kritikal membuatkan hari yang dilalui agak tidak bersemangat.Namun aku cuba tabahkan hati untuk menghadapinya.Kadang terasa seolah-olah diri ini keseorangan di celah-celah manusia ....Diri aku ni masih belum cukup kuat dan ampuh untuk menghadapi dugaan ini berseorangan. macam terasa darah meleleh kat dlm hati nih..Kenapa? soalan yg tak abis2 menggangu otak aku yg mmg dah terganggu nih. Ko nak tau sangat kebenaran kan??? haaa hambek ko!! Kebenaran itu suatu subjek yang sangat pahit untuk ditelan sebenarnya..sebab kita telah dibiasakan dengan cerita yang indah-indah belaka semasa dan sejak kia memulai proses hidup sejak akil baligh lagi..macamana nak cakap yer..kalau aku kata,CERITANYA BUKAN BEGITU,BEGINI SEBENARNYA...bahkan akan mendatangkan satu perdebatan yang hebat,yang tak terkata kusutnya,bagai benang bersimpul,sukar untuk diperbetulkan.atas sebab telah sebati menjadi darah dan daging..

Apalah yang nak diharapkan pada makna nya sebuah nilai kehidupan itu sendiri melainkan ianya hanyalah pentas lakonan ,pentasnya inilah dunia yang kita pijak..pelakonnya kitalah yang masing-masing dianugerahkan dengan satu watak yang diberi tuhan ..maka dalam watak itu adalah hak kita untuk mencorakkannya..kau nak hitam ke,atau putih ke..semuanya atas kebijaksanaan kita..didalamnya itulah nilai ikhlas pada diri,ikhlasnya walau jahat itu milik kita,baik pun milik kita jugalah..semua sifat ada disini,didalam diri..itu sebab kalau dikatakan sifat binatang pun ada pada kita pada waktu-waktu yang ditetapkan,bilamana gagal mengawal emosi dan level insan,maka iblis pun berkuasalah,duduk disinggahsana hati..maka dibinatangkanlah kita yang mula hilang arah ini untuk mendapat point-point yang menjurus kearah kemudaratan pada tubuh dan akal..
itu sebab orang tua-tua kata,kalau tak boleh kontrol perasaan..ingatlah tuhan..

Aku pun kadang-kadang ada juga sifat kebinatangan pada diri,itu kelemahan tapi itulah kebenaran..apo nak dikato..hehe..kadang-kadang ada juga sifat kemalaikatan pada diri..itu lah kelebihan,apo nak dikato..hehe..

dua benda saja dalam hidup ni...hidup dan mati...tuhan-hantu-tuhan-hantu..mana satu yang kita mau?hehe..

Rasulullah saw bersabda yang maksudnya:
"Orang yang sangat banyak mendapat ujian itu adalah para nabi,kemudian baru orang yang yang lebih dekat darjatnya kepada mereka.Orang diuji menurut tingkat ketaatannya kepada agamanya.Jika sangat kuat dalam beragama maka sangat kuat pula ujian yang menimpanya,bila lemah dalam agamanya,maka diuji pula oleh Allah sesuai dengan tingkatan ketaatannya kepada agamanya.Demikianlah ujian itu sentiasa ditimpakan kepada seorang hamba sampai ia dibiarkan berjalan di atas muka bumi dalam keadaan tidak berdosa."
(Hadis riwayat at-Tarmizi)


Dari hadis di atas dapatlah disimpulkan bahawa musibah atau cubaan yang diturunkan Allah kepada hamba-hambanya adalah bertujuan:
1. Untuk membersihkan dan memilih, mana orang mukmin yang sejati dan mana orang munafik.
2. Untuk mengangkat darjat serta menghapuskan dosa.
3. Untuk melihat sejauh mana kesabaran dan ketaatan seorang hamba.
4. Untuk membentuk dan mendidik keperibadian manusia sehingga menjadi umat berbudi tinggi.
5. Sebagai latihan, supaya manusia terbiasa menerima ujian dengan demikian akan bertambah kesabaran, kuat cita-cita dan tetap pendiriannya.

Ubat Hati ada lima perkaranya
Yang pertama baca Quran dan maknanya
Yang kedua solat malam dirikanlah
Yang ketiga berkumpullah dengan orang soleh
Yang keempat perbanyaklah berpuasa
Yang kelima dzikir malam perbanyaklah


Selagi kita bernafas di atas muka bumi ini,selagi itulah kita akan diuji...kita hanyalah makhlukNya yang cuma menumpang seketika di alam fana ini, berkelana menuju destinasi yang pasti,,,,lalu mengapa terlalu mendambakan kesenangan yang sementara. Dunia ini bukankah tempat ujian semata?

Tuhan kupohon kepadaMu diberi sekelumit kekuatan dan kesabaran buatku menempuh hari-hari mendatang yang pastinya akan lebih mencabar.Kupujuk hati ini,"Sabarlah wahai hati,cuma untuk beberapa waktu sahaja lagi, mentari pastinya kan muncul lagi.Wahai hati,jangan bersedih lagi.Senyumlah dan tabahlah menghadapi hari-hari, demi mengejar sinar di hujung destinasi".

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

"Ajaib bagi orang mukmin,bila senang dia bersyukur lalu diberi pahala.Bila susah dia bersabar lalu diberi pahala.Dalam kedua-dua keadaan dia mendapat keuntungan."

~monolog hati seorang aku yang sedang berusaha mengumpul kekuatan~

Moga dipermudahkan oleh Allah segala urusan-urusanku.Diberi kekuatan untuk menghadapi segala dugaanNya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...