Rumah Anak Yatim Darul Aminan 10:22 PM

2-3 arini sangat bz, xde masa nak update blog...hehehe..bobot dah balik dah, sampai shah alam pkl 2 pagi jumaat. jumaat cuti nuzul quran, so balik la kami ke seremban lepas incik suami service "gergasi"..baby masih meragam lagik, badan tak selesa agaknya, demam dah kebah dah, tinggal selsema je lagi.

Kat sban agak bz, sbb sabtu nak buat majlis berbuka sikit, biasa laaa umah mak nih kerusi punya la banyak (ntah nak buat ape ntah banyak2, duduk berdua je ngan ayah kot)..mintak nyawaaaaaa nak angkat.dengan keje yang banyak, baby plk meragam mmg menggugat kesabaran dibulan puasa betul.nasib baik ada kak su (maid yg mak panggil utk kemas2 umah), so bab mengelap2 ngan basuh porch dh kire beres dah. lepas je sahur kami pun mula la operasi mari kita mengangkat kerusi. pastu bentang tikar n carpet...fuh nak pitam rase (mengada tak?hehehehe)..selesai sume dah tengahari, teman incik suami gi amek spect dia kat menara. dah amek heboh plk pening kepala,yelah cik abg,kena amek masa gak nak adjust ngan power baru (chewaaahh feeling optometrist la plakkk)..

Pukul 7 pm, org dah mula datang..sahabat dari puchong pun dah sampai tol, so pegi amek kejap kat tol senawang (thanks sahabat, sudi menjengah ke teratak bonda hambe), abg angkat ijam pun sesat gak, dia tunggu kat shell.jadinye misi mengambil org sesat...hehehehe..sampai je umah org dah ramai, azan pun dah berkumandang..aik dekat benar pulak bunyik azan ni..oooo..one of the anak yatim yang azan dlm umah mak..alhamdullilah sampai gak hajat nak jemput adik2 darul aminan dtg berbuka kat sini..sebak tengok diorg pakai kain haritu, sempat gak siap ek dikkk..comel2 adik2 nih, semoga mereka sentiasa dlm lindungan ALLAH..nak amek gambar tapi tak sempat sbb ramai org, tak menang tangan nak melayan, apa lagik nak amek gambar, takkan org nak bersalam kite sibuk nak amek gambar, gilo apo??adik umairah yang pertama kali kami tengok dulu masih isap puting, skrg dah umur 3 tahun.makanan okeh gak la..sedap..ade ayam goreng berempah, kari daging, kerabu mangga ngan sambal udang (rugi wooo korg tak dtg...hehehehe)selesai majlis dlm pkl 9pm gak la..kemas2 dekat pkl 1am baru masuk tido..fuhhhhh penatttt, but still managed to bangun sahur

Hari ni lak gi kubur atuk, lama gak la mencarik, kubur atuk dah jauh ketengah rupanya, last pegi masa arwah pakteh meninggal dulu. dah dekat setahun gaklah..berpusing2 bape kali ntah baru jumpa..atuk marah agaknya sampai kubur dia depan mata pun tak jumpa. maaf ye tok..kami jarang jenguk kubur atuk.dah nak raya baru terhegeh2 nak carik kubur atuk, tapi atuk tak pernah kami lupa, kami sangat2 rindukan atuk walaupun dah lebih 15 tahun atuk tinggalkan kami. (sedihhhhhhhhhh!!!!!!)..insyallah tok, minggu depan kami pegi kubur uwan kat kg ye tok..semoga sedekah yassin kami tadi sampai pada atuk ye tuk..

Mlm ni plan nak gi senawang ..ingat tengok2 pelita n baju kurung sikit, dapat sambar baju kurung baby selai dua pun jadikla...heheheh..pastu mlm ni plan nak stay up utk habiskan baca kitab (hwaaaaaa banyak lagik tuuuu nak kena bace!!!!tolonggggg)..godak2 lappy nih jumpa gambar2 adik2 darul aminan masa bday baby bulan lepas..tengoklah...comel2 kan...?


Rumah Anak2 Yatim..dekat je ngan umah mak

Ready nak baca yassin

Sesi beramah mesra..hehehe
Nama saya nurul..name akak sape??

Baby ngan adik2 darul aminan


.: Suatu ketika, Rasulullah saw bertemu dengan beberapa anak yatim dari syuhada perang Uhud yang sedang bermain. Nabi mengusap-usap kepala dari anak-anak yatim tersebut dan berkata, “Aku berasal dari anak yatim, siapa yang mengasihi anak yatim, berarti ia mengasihi diriku. Aku dan orang-orang yang mengasuh anak yatim berada di surga seperti begini (Rasulullah memberi isyarat dengan jari telunjuk dan jari tengah yang direnggangkan sedikit saja antara kedua jari  tersebut).” (HR Bukhari) :.

Baby Demam... 1:32 PM

Ngantukkkkkk...dah 2 ari tak cukup tido...baby demam selsema. Meragam je dia, kesian. Nak minum susu pun susah, berhingus. Tadi dia bangun pukul 3am, merengek2, pkl 5am bawak dia turun sbb dia mintak nak tido buai. Kesian anak mama nih, tahun ni je dah 3 kali dia demam. paling teruk bulan 6 aritu, sampai badan mengigil n muntah2. kelam kabut dengan incik suami pukul 4am redah gi DEMC. Esok nye tak kebah gak, yelah memalam mana ade pead kan.ada doct on-call je.. So, esoknye bawak lagi gi DEMC, jumpa doct Koshy. Dia kata baby kena ambik darah. WHAT???? adus.kepala dah pikir memacam dh, jangan la ada pape. naseb baek dia amek sikit je darah baby, cucuk tang jari je, tu pun baby dah chembeng dah. suspen siot tunggu result, yela time tu area umah hambe tengah hebat bergelut ngan kuman denggi, tu yg doct nak buat gak blood test tu, to be sure kan. Result kuar, nasib baik demam biasa je. Alhamdulliah, after 3 days (as expected by doct) baby kebah..Tadi tanya kak ana baby macamana, dia kata baby dah ok, hingus tak kuar lagi, badan pun dah tak panas, kak ana bagi ubat DEMC yg lebih masa demam bulan bulan 6 aritu (ubat expired dlm tempoh 6 bulan ye puan-puan). Nak bagi ubat kat baby mmg amatttt mncabar la sejak dah pandai luah balik ni, banyak keluar dari ditelan...sabarrrrrrr

Saye budak shumell!!


Saye suke cari gadooo ngan papa saye


Uwek!!!ubat tak besh!!!




sesi mari meluahkan ubat

Doct Norleen
Doct Mazita
Nak promote sikit DEMC ni (ade komisen dak agaknye nih???hahaha DEMC ni mmg best la service dia,hambe mula terlibat dengan DEMC ni masa pregnant baby haritu. Pakar sakit puan (untuk ibu mengandung) ada 2 org; Doktor Mazita ngan Doktor Norleen. Diorg mmg superb beb, diorg akan explain every time datang checkup apa progress baby tu, ukur lilit kepala dia banyak ni menandakan umur dia dah berapa, any complication that can be expected during labour..sume2 la..and hambe rasa sangat comfortable bila checkup dgn both of them. masa labour pun Doktor Norleen yang handle hambe. Baby kuar ikut "tingkap" sbb terbelit tali pusat. Alhamdullilah everything clean n parut pun nampak garis halus je. 

Doct. Koshy
Doct Fadzillah
Baby pun mmg ambik imunisasi kat DEMC nih, dua org gak Peads dia; Doktor Koshy ngan Doktor Fazillah. Dua2 best, pandai layan baby (dah mmg kepakaran diorg kotttt???)Baby kena cucuk setakat ni alhamdullilah tak nangis (hwaaaa sikit je sbb terkejut jarum cucuk and marah kena pegang) pastu balik dengan riang ria, alhamdullilah jugak tak demam.And everytime baby tak sihat mmg kitorg tuju sini dulu, sbb baby memang serasi dengan ubat2 dia.


Bayaran dia pun still boleh consider lagi,walaupun taraf adalah hospital pakar swasta but the fees is still reasonable as compared to others. Lagipun kalau hospital ni boleh bagi service yang baik apa salahnya, cari duit bagai nak gila bila sakit apasalahnya selesa sikit (ayat incik suami), hambe bersetuju ngan pendapat incik suami when it comes to baby's health. mmg berbaloi apa yang kita bayar dengan service yang kita dapat.Sekarang DEMC pun dah moved to a new building. Besar and sangat santek siot. Siap ada escalator beb.And the most important thing ada parking lot sendiri, within the hospital's compound. Masalah dengan building dulu tu parking la..kena menapak sampai Plaza Masalam nak parking kete..Hanginn gak hambe!! 





Melankolik..... 12:57 PM

Sayu je ati minggu ni..ntah la nape?kebetulan ada something happen weekend aritu yg terus menukarkan mood hambe menjadi zero. smp skrg pun mood masih belom mari..hisyyy sangat2 tak suke situasi cenggini. ketiadaan mood amat berbahaye bagi perahu2 kecil dan boleh menyebabkan tahap kebluran hambe meningkat 100%..baru tadi staff sini naik tingkat tiga nak jmp pengarah...denggan bangga nye hambe menanye "incik dari mane?ada buat appointment ke?" naseb baikkkk chip ade, dia kaber line baikkkk punye..ntah la achik ghaso an mcm tak pernah nengok je muke incik tu? Bile dah jadik begini harap maklumlah bahawe hambe sedang dilanda sakit jiwa...muahahaha..
 
Keadaan mcmni mmg selalu terjadik, nape ek?org nampak idup kita senang je, i mean managable la..anak baru sorg..incik suami pun alhamdulillah tak bayak songeh...jadik ape kah pemangkin kepada  permasalahan itu? (feeling dato'fadzilah kamsah....hahahaha)sebabnye sangat mudah ye puan puan..kerana hambe seorg yg sgt suka memeningkan kepala sendiri dengan masalah disekeliling hambe yg kengkadang boleh je kalau nak di ignore kan..tapi biaselakan...dlm hati ade taman, bila org2 yg rapat dgn hambe (especially my beloved family) ada masalah make hambe dengan sukarelanye akan menghulurkan kepala otak hambe utk sama2 memikirkan masalah itu..sekian harap maklum..


Dah la maleh nak nak melankolik nih..nak cube menukar mood kepade sesuatu yg lebih beshh..iaitu.....JUMAAT CUTI!!!!YEHAA..hehehe..jumaat jugak bobot balik [yeeee ade geng makan + mengumpat], sabtu laks kenduri [best best], ahad nak gi kubur atuk [tunggu ye tok, kitorg datang...sob..sob..sob]..ISNIN ambik AL [tak sedar diri AL dh nak abesh] SELASA CUTIIII!!!so sepanjang cuti ni plan nak suping baju raye la..baju baby selai pun tak beli lagik..baju melayu diorg dah settled dh. sambil2 tu kena study...nak exam beb 2 sept nih...fuh doa2kan ye [buku tak abih bace lagik...tulunnnnn]


kitab-kitab yg belum habish bace!!!





The Sinful Act Of Mankind 12:46 PM


Mcm nak menitik air mata bila tgk gambar baby dlm paper yg kena buang kat tong sampah Hospital Melaka tu. Ya ALLAH, kenapalah ramai sangat manusia berhati binatang sekarang?? binatang lagi baik la...tau dia sayang anak dia..Mcm dah jadi trend plk skarang, hari2 mesti ada kes buang baby, kenapa manusia2 ni??dia tak rasa pape ke buang baby tu mcmtu je? Masa pregnent 9 bulan tu takde rasa sayang sikitpun ke kat baby tu ek? Ape perasaan diorg bila nak tinggalkan baby tu, tak terpikir ke baby tu sejuk ke, lapar ke..kena gigit nyamuk ke? dahlah anak terbuang tu darah daging sendiri..dahlah sakit masa melahirkan..tergamaknya diorang..!!!sedangkan haiwan pun tau jga anak inikan manusia..mna pegi iman diorang…ni msti kes ponteng kelas tme subjek agama nii…!!! ingat baby tu juga ada juga ada nyawa….bila ibubapa dah mati esok doa anak jd benteng kita...

dunia ni dah hampir dgn kiamat agaknya…. Anak-anak luar nikah memang tidak bersalah tapi tuan tanah ada terbaca, anak2 ini akan cuma berada di luar pintu atau pinggir syurga sahaja. kerana tiada nasab. wallahua’lam. mereka akan menghantui hidup ibubapa (penzina) sehingga tidak akan mati dgn aman. tapi Allah maha pengampun dan penyayang, pohonlah ampun (taubat nasuha) terhadap dosa (buang bayi) yang lepas dan pasrahlah dan bina hidup baru. setiap manusia adalah lemah dan yang paling hina bilamana mengulangi dosa. setiap manusia ada dosa tp bila dah bertaubat nasuha, dia akan kembali tenang dan suci seperti anak kecil. Masa zaman nabi ramai pahlawan dan khalifah yang sbelum memeluk islam melakukan pembunuhan kanak2 perempuan (ditanam hidup2) sbb pada mereka anak perempuan ni bawak bala..namun mereka bertaubat dan jadilah mereka sahabat nabi s.a.w yang akan mengikut baginda masuk ke syurga. dgn syarat bertaubat nasuha dan buat amal kebaikan yang tiada henti2 untuk menimbal balik kesalahan yang telah dilakukan. kecualilah dosa syirik kpada Allah, Allah tidak akan ampunkan . tetapi itu wallahualam. itu semua kerja Allah. luar pengetahuan seorang manusia yang jahil lagi sempit akalnya macam tuan tanah ni.

penzina moden di malaysia tidak takut dgn azab akhirat sbb hukuman di dunia terlalu ringan buat mereka…..
.mmg patutpun Kabinet memutuskan kes pembuangan bayi disiasat sebagai kes bunuh atau percubaan membunuh bagi memastikan perbuatan tidak berperikemanusiaan itu menerima hukuman berat. Kes bunuh disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman gantung sampai mati, manakala kes percubaan membunuh mengikut Seksyen 307 kanun sama membawa hukuman penjara maksimum 20 tahun. Sebelum ini, semua kes pembuangan bayi disiasat mengikut Seksyen 31 Akta Kanak-kanak yang boleh dihukum denda maksimum RM20,000 atau penjara 10 tahun atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.jgn salahkan gadis saja yang terlibat juga lelaki yang x bermaruah..dan berlepas tangan..yang mengusung perut pompuan, yang tanggung malu pompuan gak. Yg lelaki cabut lari camtu je.sanggup membunuh anugerah yang dikurniakan oleh Allah kepada mereka..mereka sesungguhnya orang yang dipilih untuk menjaga nikmat yang dikurniakanNya iaitu bayi yang tidak berdosa walau sedikit pun..walaupun tuan tanah tak pasti sama ada betul atau tidak fakta ini tapi orang-orang tua selalu berkata, setiap kali bayi tersebut minum susu badan ibu,dosa yang dilakukan oleh ibu akan dihapuskan sedikit demi sedikit..kalau apa yang dikatakan oleh mereka benar,maka mereka telah melakukan kesilapan besar..

Kadang2 diorg yang dah terlanjur ni takde tempat nak mengadu, lebih tepat lagik takut nak cerita kat org bahawase nye dia telah mengandung..maka diambilnye langkah paling senang iaitu buat tak tau dan berdiam diri...sampai kandungan dah takleh sorok barulah gelabah. jalan paling mudah, gugurkan atau BUANG JE DLM LONGKANG..hampeshhhh!!!mmglah keluarga tu akan marah, tapi takkan la diorg sampai nak bunuh ko, negara ni ada undang2..setakat pelempang 2-3 das tu tahan jela..mmg ko yg order..



Minta jauhkanla perkara2 macamni terhadap keluarga kita...nauzubillah minzalik...kepada yang mengandung luar nikah , bakal & terniat nak nak buang @bunuh ank anda,anda fikir dulu,klu ank itu dipelihara dgn baik anda yg untung masa depan nnt,tidak pun beri lah ank2 tu kepada yg memerlukan.Terlalu ramai yang inginkan anak angkat…semua benda boleh berbincang.kepada ibu bapa jagan terus-terusan memarahi ank krn p’kara itu sudah t’jd,terimalah mereka & ank yg mereka kandungi dengan hati yg reda’… Allah s.w.t akan membalas perbuatan baik buruk anda…
amin… :-) 





La Nina 1:22 PM

Hmmm..arini sibuk sikit kat opis buat perisytiharan harta...dah siap dlm hard copy kena key in dlm HRMIS laks...adus,PC nih pulak tersangatttt lah lembab nye..tuan tanah ni sbnarnya dh lambat buat delaration nih, sbb masa masuk dulu takde pulak sesiapa bagi borang..manelah kite tau...hehehe..alaaa harta mende nye nak isytihar..setakat kete gen2 tu je la name hambe..hehehe..takpelah dh procedure keje gomen camtuh, kenalah patuh...SYMP lah kunun..hehehe..Sampai tghari gaklah baru selesai...hehehe


Tadi gi bazaar seksyen 13. incik suami teringin nak makan ikan pari bakar. ayam golek beli gak..round punya round terjumpa apa yg dicari2 KAMBING BAKAR!!!!namun ape kan daye..ramai nye la plk beratur...dah macam ulur kena palu plk nengoknye. esok je la serbu gerai nih. Tuan tanah berjaye membeli air nenas, hopefully kali ni manis la hendaknye.On the way kuar tu ternampak plk gerai A&W, memula ingat nak beli root beer tu je, tetiba incik suami pegi order plk cheese burger (inilah antara penyebab peningkatan yg ketara pada saiz saya..harap maklum...)Jangan tak abis dah la bang...banyak juadah kita arini. 

Kuar je bazaar ujan turun selebat2 nye. tetiba teringat berita last friday, yg pasal 3 org meninggal akibat ribut kat bazar ramadhan jasin. hmmm malang tak berbau. sekarang ni mmg musim ujan pun..pusat ramalan kaji cuaca pun dah keluarkan kenyataan dlm paper yg musim hujan dijangka berlarutan sampai bulan oktober. cuaca sekarang bukan macam dulu lagi dah..kalau dulu boleh la kita kata ujung tahun mmg musim tengkujuh. sekarang ni tengah2 tahun pun hujan lebat tetiap hari...kuasa ALLAH..takpelah hujan rahmat. Orang kata, ujan lebat ngan ribut petir ni berpunca dari fenomena La-Nina yg menyebabkan pengumpulan awan yang banyak dan hujan lebat. Next week plan nak buat jamuan berbuka puasa sikit kat umah sban. Harap2 masa tu cuaca ok sikit.Aminnn..





Tempah Baju Raya 2:55 PM

First year...biru
Second year..ijau
Tadi teman incik suami, ijam ngan ayah gi San Dino tempah baju melayu depa utk raya...nasib baik cina tu nak terima tempahan lagik...siap on 6 sept.. tahun ni kaler tema kitorg ijau lumut..tinggal nak beli baju kitorang pompuan2 ni jer...hehehe..yg sebenarnya before kawin ngan incik suami, family kitorg mmg tak kisah kaler ape baju raye..main hentam aje asalkan baju kurung n baju melayu..tapi sejak incik suami masuk geng, tetiap tahun ade tema...best..first year kawin kaler biru, second year kaler ijau, last year kelabu..incik suami ni seorg yang sangattttt cerewet dlm memilih kaler baju..naik pitam ngikut dia memilih baju, kalah tuan tanah nih...tapi i tetap lap u wahai incik suami...hehehe..dia yang paling cerewet, tapi dia yg paling sekejap pakai baju melayu tu..pakai satu set cuma bila nak gi studio tangkap gambar family. balik tu terus dia tukar pakai kain...hehehe..Tuan tanah ngan mak tak kisah sbb banyak je jual baju kurung ready made, tinggal ade saiz ngan idak je...(cedih nih...huhuhu). Hmm..tahun ni mesti best tangkap gambar kat studio...baby dah pandai ambik gambar..nampak kamera je, menyengih...hehehe..first year aritu dia baru 2 bulan lbh....last year masih blurr...tu yg nak senyum tak senyum je tu..hehe

Semalam first day la bukak puasa satu family..jumaat aritu ayah keje balik pkl 11pm, ijam pun balik lewat, berbuka ngan member2 dia. So, buke ngan emak, incik suami, baby ngan kak ana aje..Ptg semlm first day gak la gi bazar ramadhan kat paroi jaya tu..banyak gerai yg tuan tanah carik dah takde...cedih ni...setahun tau tunggu...gerai pertama yang jadik buruan adelah kambing bakar...best wooooo...hehehe...tapi gerai ni takdak...tadi carik pun takdak gak..tuan tanah ngan ijam speku dia bukak gerai kat tapak lain...maybe kat senawang la kot sbb kat sana pun ada bazar gak yang baru bukak tahun ni...So, round2 je dlm bazar tu, terjumpa spring potato nih..dengan tamak haloba nye kitorg terus sambar yg large saiz 2 cucuk..perisa cheese lagik..jalan2 lagik...beli pulak ayam percik..yg nih mmg kitorg biasa beli kat gerai dia..memang mabeles la sos dia tu..yg tak bestnye adik yg jual tuh pggl ijam "pakcik"...bengkerk je member...hahahaha..pastu beli murtabak "biso bonar" (menu wajib bulan pose...)ngan air tebu ijam..terpandang lak air nenas..wahhhh besh nih...sambar dua bungkus..Last2 time buka tala bubur lambuk surau je..surau kat sini mmg sedekah bubur lambuk every saturday..ssh nak carik nih uollsss..murtabak mkn 2 potong, spring potato habis secucuk setengah kongsi dua org..ayam percik tgl seketul, yg paling sakit jiwa air nenas tuan tanah masammmm..tensi2so, dengan insafnye tadi kitorg beli spring potato saiz kecik 2 cucuk , murtabak 3 keping, ayam percik 2 ketul je...air tak beli sbb ayah buat air badung + ais krim soda...kurangkan pembaziran. hehehe



.:Hadis riwayat Ar Rabii, Rasulullah s.a.w bersabda: “Barang siapa menjamin untuk aku satu perkara, aku jamin untuknya empat perkara. Hendaklah dia mengekalkan silaturahim nescaya keluarganya akan mencintainya, diperluaskan baginya rezeki, ditambah umurnya dan Allah memasukkannya ke dalam syurga yang dijanjikan-Nya” :.


Kak Ana Sakit Pewottt... 12:05 PM

Fuh, puasa harini mmg penuh dgn dugaan.. Balik keje pkl 4.30pm,incik suami amek, jln tak jem..kitorg gi la bazzar seksyen 13 tuh. dah selesai memborong dkt 40 minit gaklah kat bazaar tu. tetiba on the way balik apis msg , baby "uk uk" tapi dia tak tau cuci. Dengan nada terkejut tuan tanah tanya la mana kak ana [dia wat hal lagik ke nih???], apis kata kak ana sakit perut..bedesuppp la incik suami bwk kete balik. dlnm kepala ni dh terpikir mcm2 dah..baby mcmana? makan tak, mandi tak? hati dah mula geram kenapa kak ana tak tepon bgtau???

kak ana yg sakit pewot
Sampai umah tgk baby takde, ghupenye apis tgh cebokkan dia..kesian lak nengok apis, mesti terkial2 tu..masuk dapur...mak aiiiiiii nak pitam nengok dapur mcm kapal karam. pinggan mangkuk tak berbasuh, air x bermasak. Nasik pun tak masak lagik, dh pkl 6.45pm ni..tak smp sejam lg dh nak buka. Masuk bilik kak ana pulak tgk dia dh melepek. Dia dh bukak puasa dh. Tula degil...tak nak sahur.. dia kata dia bangun sahur, but only took kurma ngan air suam je..[feeling kat arab saudi ke]..taulah nak amek pahala sunat, tapi dia tu kan dah tua, manalah badan tu tahan lagi. Lepas bagi ubat carcoal ngan gaviscon, terus naik atas mandikan baby..incik suami masak nasik. ijam, amir ngan apis lak tolong pindahkan makanan yg kami beli kat bazzar tadi dalam pinggan. lepas berbuka, sume tolong berkemas..paling best nengok ijam basuh pinggan...hehehe..kak ana nampak ok sikit..buleh lak duduk borak2 kat depan..lega sikit nengoknye..

Before tido kami bersahur...makan lauk berbuka tadi je..biasalah kata nak budget...hehehe..[maleh sebenarnye kot???.] lepas sahur, ingat nak naik tido, tapi pikir2 balik..kesian lak nengok kak ana esok..so kemaslah dapur, tangkup pinggan siap2 kat rak, mop sikit..kemas hall sikit..sedar2 dah pkl 2am...halamakkkk ada bape jam je nak tido nih..naik atas, golek2 pun takleh tido..entah pukul bape terlelap, last nengok jam pkl 3.15am..hmmm kompem ngantuklah kat opis esok nihhhhhh.....


.:“Dan barangsiapa sakit atau dalam perjalanan (lalu dia berbuka), maka (wajiblah baginya berpuasa) sebanyak hari yang ditinggalkannya itu pada hari-hari yang lain.” (Qs. Al-Baqarah: 185):.

Ramadhan 11:56 AM

Wah...first day puasa harini..kat opis agak ngantuk gak la...biasalah kata first day ..hehehe...pagi tadi sempatlah gak sahur, bangun pkl 5 am..panaskan lauk, pastu kejutkan incik suami, ijam, amir ngan apis. tapi ijam ngan incik suami je mkn. amir bangun makan ubat je..demam plk mamat tu..hehehe..apis tak bangun, dia mkn before tido kot semlm.lepas sahur lepak jap tgk tv, pastu solat subuh, then terus siap-siap gi keje..pagi tu ok lagi, smp pkl 11am mula la menguap je keje...
balik keje lewat sikit sbb sahabat kena sakit mata, so kena cover sampai 5.30pm..fuh jem yg amattt kat faderal highway. samapai bazaar shah alam dh pukul 6.15pm, ingat nak beli ayam golek, mak aiiii ghamainye org beratur..nak beli air tebu, tapi tebu pun tgh mesin. ayam percik tinggal pemanggang je. so sempat beli nasik lemak ayam goreng ayah, air mate kucinn, lauk pari masak asam ngan ayam kg goreng. nasib baik jumpa murtabak abg kelate tu..peberet tuuuuu....hehehe..tupun jam dh pkl 6.50pm, apelagi zupppp la pegi nganto makanan ayah...nasib baik sempat sampai umah before azan..baby pun buke gak sesama (mcm puase lak ek...) ape2 la baby jangan meragam dah laaaa...buke tala air je dh kenyang, nasik takleh masuk banyak,ratah ayam n murtabak je la..tupun rase dh kenyang giler.

Lepas buke dah feeling uar sawa lak dah memasing..termasuklah tuan tanah ni..hehehe..mmg flat giler rase....nilah penangan air batu agak eh?lepas solat maghrib lepak atas ngan baby..pasangkan cd emon-emon (doraemon) dia, mama plk layan mata..sedar2 dia dh jerit kat tepi teinga "baby ni nak iaaaaaaa!!!!!!"..maka turunla hambe kebawah mencarik ijam.kat bawah terlena lagik..hehehe...apela nak jadik niiii!!!!


Macamtulah puasa hari pertama. tahun ni puasa pertama jadik "makcik gomen"..mmg agak banyaklah bezanya dgn masa keje ngan private sector. Time keje pun flexible, so ambiklah WP1 yang mane masuk pkl 7.30am-4.30pm...hehehe..kalau mase attached ngan private sector dulu jgn haraplah nak balik awal. no such thing, kalau dh tertulis dlm appointment leter tu 9-6, make baliklah pkl 6pm, awal tak pernah lambat tu hampir pasti.paling sedih masa keje ngan bank "tutttt" (bukan nama sebenar)..balik pkl 7 pm tuh..turun lift je dh dengar bunyi azan..perghh mmg sentap la beb..nak buat macamana, nama pun keje..stress pun agak kurang dlm government sektor ni, bolehlah nak bernapas sikit, kalau private sektor sehari handle 200 calls tu normal la, KPI la katakan ..alhamdulillah la skrg dpt jgk masuk perkhidmatan awam, walaupun rezeki sampai masa dah nak senja..huhuhu...oklah...selamat berpuasa semua....

 





Daripada Abu Said al-Khudri r.a. katanya, Rasulullah s.a.w. bersabda:

“Tidak seorang pun daripada hamba Allah yang berpuasa sahari dengan niat kerana Allah, melainkan akan Allah jauhkan mukanya daripada kepanasan api neraka sejauh perjalanan tujuh puluh tahun lamanya.”



(al-Bukhari dan muslim)





Lewat!! 12:21 PM

Hari ni lewat!!! lewat plk 2 minit je...ceh tak berbaloi punchcard aku merah..first time nih...mencik aku!! pagi tadi ingat amir takde, mlm tadi dia balik sban, so dh kejut incik suami mnt tlg antor gi keje. sekali turun bawah nampak amir tergolek dpn tv, so kejutkan la dia sbb biasanye lps antor mem ni dia terus gi site. make menunggu amir siap selame 15 minit itew telah menyebabkan hambe lewat 2 minit..huhuhu padan muke, sape suruh tak nengok bebetul. sian amir terpaksa mandi "cow" pasal hambe...sowi ye amir...hehehe

Pastu harini hambe gi keje dgn perfume "raja buah" kerana amir telah tanpa ragu-ragu lupe mengeluarkan durian yang dikirim oleh puan wati (iaitu bondanya) dari dlm but kete. turun je kete pagi ni, mak aiiii bau semerbak..sendiri pening bau badan sendiri..camno tuh?? tak sanggup lak nak sembur perfume sbb chip pun kate nanti lagi pening sbb bau durian campur bau perfume akn menyebabkan letupan mengalahkan C4..nak dijadikan cerita ada pulak customer datang pagi ni. boleh lak kena bawak customer tersebut ke bahagian kewangan sbb dia bawak LO (pesanan kerajaan). mesti customer tu pun pening ddk satu lift dgn hambe..mahap la ye incik customer..ni sume salah amir, bukan salah saye incikkk...hehehe..kalau hambe ade kenderaan sendiri nescaya hamba balik menukar baju, incik..harap maklum..hehehe

Yang sebenarnye saya suke je mkn durian. masa arwah atuk ngan uwan ade dulu, saya selalu tido kampung, teman atuk tunggu durian gugur.. laman umah atuk luas, atuk tanam pokok durian tu dlm kawasan halaman je. Ingat lagi, atuk simpan tourchlight dia bawah bantal, nak suruk dari ijam, sbb mamat tu masa kecik gemar sgt main dgn lampu suluh org tua tu.. kekadang sampai terjerit-jerit org tua tu "cuci laa deh jannnnggggg" - cuci tu maksud eh ghusak la..hehehe.. biasanya durian ni gugur tgh malam (pandai pulak tu  pilih time org baru nak lena)bila ade bunyi "bukkk!!!" apelagi berebutla ngan ijam nak turun bawah, tapi selalunye atuk tak kasi, dia takut cucu2 dia yg jakun nih terpijak durian atau durian gugur atas kepala. so, kitorg tunggu je la kat depan umah tu. atuk gi kutip durian dengan pakai helmet.. safty first uollsss..masa time kitorg kecik dl durian kat umah atuk mmg menjadi..kuning dan tebal isik dia, tapi sejak atuk dah takde durian pun mcm merajuk je, mungkin pokok tu pun dah tua..durian tak menjadi lagi..ada yang busuk, gugur sebelum masak (org Neghori panggil jelantah). 

Entahlah, lama betul tak balik kampung. Macamana ntah rupa persekitaran umah atuk tu sekarang, maksu kata pokok rambutan ade yang dah sekah (tumbang)Dah 3 tahun. takde sape lagi dah kat kampung. tinggal maksu je satu family. maksu yg jaga umah atuk sekarang..time kasih ye maksu..maksu selalu dtg seremban nengok cucu dia tu (a.k.a nurul ain nadhira)bila nganto bobot nak balik shah alam. Ni bobot takde jarang pulak dpt sembang ngan maksu, yelah paksu keje shift. takpe2 nanti kenduri hujung bulan buley lepak borak ngan mak su lelama..mishh u maksuuuu...Insyaallah satu hari nanti kami akn balik gak, sangat2 rindu nak lepak kat pangkin depan umah atuk. maksu kata sekarang kat kampung tu dah tanam padi..waaaaa bestnye.....ijam mesti suka sbb mesti dia boleh mancing kat tali air tu..takpelah, sabar je la dulu..insyallah the day will come..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...