Re: 7:04 PM

Can you imagine this? http://teresa.dofair.com/on-sale-now I am totally impressed!


Atiqah Yasmin


Serabut kuasa dua 6:33 PM

Elooo pekabar..lama tak update belog (dh lupa dh camne layout belog aku tu..huhuuhu) mmg ade je benda nak citer tp masa yg takde nak update (bajet sibuk kalah menteri)
Harini bukan la x sibuk,tp aku TERPAKSA bercuti sbb nak train maid baru.kenapa? Mangkuk yg ganti kak ana aritu byk benar masalahnya,tp yg paling ketara asyik nak cutiiiiiii je macamkan dia sorg je yg ada laki. Dh janji cuti sebulan sekali,takkkkkk...tetapppp suka anak tekak dia je bila nak cuti. Sayang mmg sayang nak lepas,bkn sbb apa dia ni pantas buat keje,walaupun lately dh mula malas.atleast xpayah disuruh dia tau la keje dia. Tp dia dh melampau sgt tu yg terpaksa cantas tu.
Maid yg baru ni masalah juo nampak eh. Lembab kalah sipot vavi.haaa kan dh jahat mulut aku!! Sume nak bersuruh,dh tu keje lambat jeeee. Siap keje masuk bilik.apa jadahnya dlm bilik ntah.baru sehari dh semak mata aku nengok so I asked fr replacement.insyallah mlm ni or pagi esk ejen tu antar and pick up back bibik selow motion nih. Kita sama2 nengok apa plk gelagat yg ni nanti.harap2 ok dn x byk bg masalah la..
Aku buat post ni bukan sbb apa,just nak bukak mata sesetengah org seberang (mcmkan ada je org sana yg teringin nak baca belog picican ko!) Org sini pun patut amek iktibar atas kes aku.kenapa? Sbb aku xpenah anggap maid aku org gaji.blm penah seorg pun maid aku dipanggil bibik oleh kami.kami anggap mcm keluarga. No need further explanation la,tgk apa yg mereka2 buat kat kami. Yg sorg nak balik kejap kononnya nak masuk balik sini lps sebulan,lepas selesai urus sume;esok nak balik dh tetiba anak dia tanya "klong xmo carik org ganti mak ke?" Tak kan lanch namanya tu? Kalo aku tau ko nak merambus terus xde la aku berhabis beribu2 utk ko.ni aku kena que berjam2 dgn "org sana" smp aku pun dh bau cam diorg dh.huh,ungkit pun xguna,buat sakit ati. Seko lagi plk tetibaaaaaa la plk mak ko sakit ye?sdgkan selama ni aku tanya mak ko kat mana ko xpenah tau?and the best thing is mak ko sakit lepas aku bambu ko sbb selalu benar nak cuti2 melesia ngan laki ko yg kaki pukul tu?sila la balik ke LOMBOK terus kerana biometrik ko aku dh batal,tggu je la kedatangan pak polisi utk angkut ko ye..
Aku xla kata aku ni baik sgt,tp atleast aku xkejam kat maid2 aku.makan la ko apa yg aku makan.bila aku makan angin,ko pun aku angkut sama.gaji ko aku bg bersih,sume keperluan ko aku sediakan.setakat salah sikit2 tu aku ttp mata sebelah je sbb malas nak bising2.tapi tgk apa yg diorg buat kat aku?xpasal2 aku kena jadik trainer arini,tp training aku xjd sbb candidate aku arini adelah dibawah paras lembab (hantuk kepala laju2 kat tilam)
Ni baru kisah aku,majikan lain lagila mcm2..so..indon govt tlglah jgn nak kata majikan sini jahat ye.sile kaji dulu perangai warga anda.kengkadang mmg patut makan sterika ngan cawan panas.bak kata BFF aku kalo nak wangi spray sikit ironing aid cosway tu (*iklan jap*).bukan main korg buat syarat kalo nak pakai maid korg.nak cuti la,pasport nak pegang sendiri la.apesal xcakap plk pasal hukuman kalo maid ko lari,tak kira la lari sorg atau berkumpulan bersama suami org msia? Mcmana plk maid yg mencuri dari majikan?ntah la my personal opinion rasa MOU dgn indon govt tu mcm berat sblh plk. Mentang2 kita bergantung kat org sana..tp tula kan terpaksa telan jugak sbb mana ada org local nk jd maid skrg.zaman batu dulu ade la..hehehe..oklah geng penat dh merapu.tolonggggg la doakan maid gantian aku ni ok.kot tak aku yg K.O nnt.adiosssss






Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Lintas Lansung Dari Umah No.11A 9:30 PM

Assalamualaikum...

Waaaaa giler lama tak hapdet belog..bizi giler beb...macam2 jadi since last time i updated this blog.. antaranya...jengjengjeng...my 32th bday...yg tu nanti la aku update...la ni ade yg lebih sesited daritu...hehehehe...guys...finally after 2 years of waiting...WE ARE OFFICIALLY MOVED IN on 28 JULY 2011. Few days before puasa..mmg target nak puasa kat umah baru. Yang sedikit terkilan aku tak boleh nak cuti sepanjang perpindahan tu. Yelah, aku nak jugak tolong2..maklom la umah sendiri. hehehehe...nasib baik ada adik2 aku..ijam, bobot, amir, apis, ina..kak yaya pun sgt2 membantu.. apa yang boleh aku katakan..aku sgt2 bersyukur akhirnya aku dapat duduk rumah sendiri. ade jugakharta untuk anak aku, walaupun x sebesar mana..hehehehe..so..ni antara snap shoot yg sempat aku amek nak tunjuk kat korg gambaran umah aku..hehehe...house warming insyallah aku buat skali ngan open house raya..nanti sudi2 la datang ye...

Tempat lepak....

Lepak kat kerusi panjang nih best wooooo

Dinding tu ekceli tangga..

Ruang tamu...

Bilik yg ade sliding door tu opis incik suami

nengok tibi kini tenang..hehehehe

Dapur..kak yaya in da house

Apadaaaa gambar bilik air pun nak tunjuk?????

 Gambar2 cuma kat living hall ngan dapo je...sbb ambik gambar masa malam..hehehehe..lagikpun porch blm siap sepenuhnya...belum pasang pable wash. insyallah in 2 weeks time, skali ngan auto gate....okeh bebeh..nanti kalau sempat aku update citer pasal beday aku, ngan citer masa aku balik kampung aritu..yang dah 4 tahun aku tak balik...huhuhu...till then...assalamualaikum sygggggg...




WEEKEND YG BIZI 11:23 AM

Assalamualaikum...pekabar geng..monday blues la plk arini...mood pun agak kureng pepagi nih..nape? ntah...banyak nau prob kot smp aku pun taktau yg mana satu telah membuatkan otak aku tak bape okeh pagi nih..takpelah..kita cecite dulu ye...dengan harapan mood kembali menyinar seiring dgn apa yg bakal aku repek kan dalm entri kali ni...hehehehe

Last week mcm biasala kan aku balik sban..first taim aku bawak balik kak yaya..aku nak nengok gak camne dia bawak diri kat umah mak..so far okeh nampaknya..jenis xreti dok diam..ade je keje dibuatnye..as for now aku rasa okeh la..juz dia ni dah belaki so kena consider cuti for her la..kang kot tak bg cuti kang lain lak citer..hehehe.. lagipun aku rasa okeh kot nak bagi dia cuti sbb dia keje mmg betul2..tetiap pagi pkl 6am aku turun dia dah siap mengemop bagai..iron baju pun hari2..so, aku rasa i will consider for once a month leave..taim kak ana dulu dia mmg x cuti, maklomla dia nak gi mana kot cuti pun kan..dan dia buat  keje pun tak sepantas kak yaya ni, faktor usia la..yg sebenarnya aku ade bengkak hati sikit pasal kak ana nih..not really with her actually..tapi dengan anak kesayangan dia tu. apa dia? tak payah la kot aku nak cakap, cukuplah sekadar aku bgtau bahawasanya mmg beliau tak reti dek untung..dan apa yg diluahkan dlm FB dia tu mencalarkan perasaan aku anak beranak..maruah negara dipermainkan. opsss trlebey sudaaaa...maleh aku nak layan buidak hingusan tak sedar diri tu. GTH la!!!

Sabtu lepas gi kenduri kat umah kak long..jmp all my kazen yg dah beranak pinak...hehehe..sgt best borak2..teringat zaman anak dara dulu..auwwwww tak kosser ai tau!!! sume ade kecuali ija yg still kat obersea. next week kot balik...dia pun tgh peknen gak tu..mas pun peknen 3rd child. kak long anak sorg, kak yu anak dua, mas masuk 3, aku anak sorg,...hehehe..yg cucu2 lelaki nenek 2 org je yg dah kawin..acai anak sorg, fir otw sorg..bestnye dapat berkumpul walaupun kejap. smcm2 citer la kuar. best2...

haaa...lupa nak update, langsir umah baru dah siap, dh amek pun hari sabtu lepas. dengan ini selepas bayar langsir dgn bangganya aku mengishtiharkan bahawa : keadaan kewangan agak tenat...huhuhu...takpelah berabis skali utk umah sendiri..kami aim nak pindah before puasa..meaning by hook or by crook mesti setel sume by end of this month.. tak larat dowh bayar dua umah..

last week jugak satu Malaysia heboh dgn PERHIMPUNAN BERSIH...entahlah..aku bukanlah pro kerajaan ke atau pembangkang..cuma satu...sgt2 sedih tgk bangsa sendiri berpecah belah dan sangat2 takut dgn masa depan negara tercinta..apalah nasib anak aku kalau macamni keadaan negara...mungkinkah satu masa nanti sistem persekolahan kat negara kita akan jadik mcm kat Indon..segalanya main DUIT..everything will be privatize? nak masuk skolah rendah entah2 makan ribu..aku mmg tak kosser nak ulas banyak pasal bnd2 politik nih sume..cuma sbb aku ada anak, aku jadik takut tgk apa yg berlaku..bangsa lain mmg tak kisah sbb diorg kuasai ekonomi..apa pulak jadik dgn bangsa kita nanti..sanggup ke nak kembali kezaman penjajah yg mana ada sistem pengkelasan mengikut kaum...cina kat bandar, india dlm estet dan melayu kat kg. aku doakan yg terbaik buat semua..jgn sampai kita jadi pendatang dibumi sendiri..wallahualam...



green happy world and kids holding hands peace symbol cartoon Royalty Free Stock Vector Art Illustration

Kak Ana Dalam Kenangan 4:34 PM

Askm...pekabar sumeorg? hopefully sume sihat2 la ye..aku? lately jiwa aku tak bape sihat la...huhuhu...last week to be precise..aku sgt2 bz buat urusan kak ana nak balik.. mmg aku xpenah buat urusan2 mcmni dan xada pengetahuan langsung ttg proses nya. tapi aku redah jugak..nasib ada bobot jadik assistant. aku sgt2 sedih..terkenang segalanya selama 3 tahun dia bersama kami. aku tak pernah sekali pun anggap dia org gaji aku, dia adalah emak aku di shah alam. malah aku rasa dia lebih mengetahui setiap masalah dan kesusahan aku sbb dia depan mata aku. tak ada apa yg aku blh selindung dari dia. mcm2 dia ajar baby, smp baby dah hafal doa makan, al fatihah..memikirkan baby hati aku tambah sayu..pastinya antara semua dia yg paling terasa..kak ana mengasuh dia hampir 3 tahun. sejak umur baby 2 bulan..sadly,baby kehilangan  antara org yg paling dekat dgn dia..maafkan mama baby, mama tak mampu menghalang pemergian nenek ana..Sejak semlm dia menanya mana nenek ana dia, aku cume blh cakap, nenek ana balik kg..ambik ubat..baby pun diam..kejap2 lagi dia tanya balik...aku betul2 risau dia terlalu rindu kat kak ana..

Sabtu, bday baby..sekali lagik aku sedih..sbb terlalu sibuk uruskan kak ana, aku x sempat buat apa2 utk beday baby. biasanya tetiap tahun akan ada majlis doa selamat utk dia. ni apapun xada..duit pun byk abis uruskan kak ana ni. bukan nak ungkit, tp mmg betul pun..kompaun je dah bape..tiket flight lagi..beli over the counter adelah sgt mahal beza dgn beli online okeh..smp aku terpaksa guna duit nak pindah umah..takpela nnt carik lain la. yg penting tanggungjawab dah lepas, kak ana dah balik..ada takde, sabtu mlm incik suami bawak aku, baby, mak, ayah ngan ijam makan kat PD..baby enjoy..sian dia...sobsobsob..takpela baby next year insyallah mama sambut bday baby ye sayang..bday ijam falls the next day, so kami beli kek utk baby ngan ijam, potong sekali..sorry ye ijam, aku mengalami infalasi yg kronik tahun ni...hehehehe

 Bila kita susah mcmni baru kita tahu true colors org..aku ade mintak tlg sedara...dia keje imigresen...bukan la aku nak mintak kurang kompaun or what should ever..juz nak dptkan gambaran je mcmana flow kat imigresen tu bg mempercepatkan urusan..apa nak fotostat, borang apa kena isik...so nnt smp sana terus submit everything, tinggal tunggu special pass issued je..sekalai uolls tau apa dia jawab? "EH SAMPAI BILA NAK EXPLAIN NIH? AMBIKLA PEN, TULIS LA!!KANG SMP MAGHRIB TAK SELESAI KALAU CAMNI"...hamboiii santek ssgh bahasa kan? aku mintak ajar je pun...paling sedih, dia mmg keje bahagian yg aku nak berurusan tu pun, cuma dia cuti la on friday..sikit pun aku takde mintak tolong kat dia tau, just mintak tolong ajar. taklah aku suh repeat byk kali, juz tanya procedure, tu je. okeh fine..skrg aku tau sapa dia. so, i will bear that in mind. Ada jugak yg mengambil kesempatan atas kesusahan aku, cuba menangguk di air keruh. aku yg blur tak tau procedure haraplah kat dia (after paying sum of money, of course)..bila tiba masa batang idung pun tak nampak..can u imagine, aku ambik cuti 4 hari; hari selasa dia nak jumpa kat Mid Valley konon nak bg info about passport kak ana, then dah sampai sana (dah la lewat sejam...hak tui!!!) dia kata passport tu masalah, takleh renew without the maid itself. so we decided to meet at Shah Alam, nak gi imigresen sana..tetiba half way dia kol, suh bawak kak ana gi kedutaan indon, kena ambik SPLP (Sijil Penggantian Laksana Paspor). GILA KE APA??? masa tu dah pkl 3.30pm okeh. bila masa nak patah Shah Alam amek kak ana, then pegi kedutaan plk??? ok fine, aku pujuk kak ana, kata pegi the next day... esk pepagi kitorg pun gerak la..kali ni apis yg drive..aku bawak baby skali sbb kak ana pun ikut..sampai sana, MALAUN ni kata KEDUTAAN TUTUP..wadafak???? setahu aku Israk Mikraj public holiday applicable to Kedah, Negeri Sembilan & Perlis only..rupanya kedutaan nih ikut Indon, sana cuti diorg pun cuti. Yang aku sakit hati kenapa MALAUN ni tak check before advice to customer. aku dah bayar ko, so everything should be taken care by you. sehari lagi cuti aku terbuang camtu je. balik semula ke shah alam, punggah balik keluar beg kak ana.. esoknya, khamis..aku rasa antara hari paling AZAB dalam hidup aku.. 5 hours berdiri berbaris dengan dlm keadaan panas dan sesak kat kedutaan bukanlah something yg seronok okeh..after that another 3 hours waiting for the SPLP.



beratur..penattttttt....sesakkkkk betul tau...ni gamba google nih...

tunggu lagik kat sini..sgt sesak ekceli...gamba ihsan google utk bg gambaran kat korg..huhuhu
aku telepon MALAUN ni sampai ke sudah dia tak jawab, last2 timbul jugak 10 minit. settle kat kedutaan dah pukul 4 ptg..it is impossible for us to rush to putrajaya, memandangkan kedutaan nih located at Jalan Tun Razak yg sgtttttt jem..so balik semula (tiket flght yg dibeli burn mcmtu je...aku terpaksa beli tiket sbb kedutaan nak bukti kak ana nak balik on that day, ikut pintu mana..LCCT, Pulau Ketam, KLIA etc) sampai umah, badan rasa nak roboh, masa nilah aku tepon SEDARA POYO aku kat Imigresen tu..huh!!! Jumaat..mengharapkan keberkatan, pepagi kami dah kluar..kali ni aku tggl bobot ngan baby..aku takut jadik cam semlm...sehari suntuk diorg tggu dlm kete, sampai baby restless, bobot pun demam..sian diorg..kami sampai kat imigren pkl 8am..as expected...kena kompaun..buat rayuan makan masa 9 hari, which is impossible sbb kak ana nak kena balik hari jumaat tu jgk, by hook or by crook..tiket anak dia 2july ada pada dia. so pejam mata, bayar ajalah..sgt sedih ekceli sbb duit keluar mcm air, but what to do...and that so called agent yg berjanji ngan incik suami nak dtg imigresen pkl 9am tak muncul2..dia kol pkl 11am bgtau kena jmp boss dulu..apalagi kena hamun ngan aku la!!! pkl 11am kami dah smp LCCT pun.kalo tggu dia can uolls imagine apa jadi??? so, i demand my money back. after threatening him yg my incik suami akan carik sampai opis dia, yesterday he banked in back my money.  Pengalaman yg sgt2 berguna utk aku: JGN AMBIK MUDAH...huhuhu...
 

Suasana balai berlepas di LCCT
kat sini la aku buat drama air mata ngan kak ana..sedih wooooo!!!!
 Selesai hal hantar kak ana, aku nak face masalah baru..maid baru...harap2 sesuai..bukan senang nak sesuaikan diri dgn org luar..especially baby. aku harap sumenye ok..aku dah tak larat...kengkadang rasa 24 jam sehari mcm tak cukup. tambahan plk aku tgh sibuk uruskan urusan nak pindah..minggu depan brg2 umah sampai..penat2...harini first day Kak Yaya keje ngan aku..she was about 40 years old, org "sana" gak..org mebi kata aku bodoh, tak serik2 nak ambik maid dari "sana"..tapi aku mmg tak nak antar anak gi nursery..i got my own reason..takpelah aku doakan yg baik2 aja..semoga pindah rumah baru, maid baru segalanya baru akan bawak sinar dlm hidup keluarga aku...you guys doakan ye...hehehe

Bila Lelaki Kehilangan Tulang Rusuknya 8:20 PM

WANITA: Siapa yang paling kamu cintai di dunia ini?

LELAKI: Kamu!!!

WANITA: Menurut kamu, saya ini siapa?

LELAKI: (Berfikir sejenak, lalu menatap WANITA dengan pasti) Kamu, tulang rusukku.

Kerana Allah melihat bahawa Adam kesepian. Saat Adam sedang lena tidur, Allah mengambil rusuk Adam dan menciptakan Hawa. Semua LELAKI mencari tulang rusuknya yang hilang dan saat menemukan wanita untuknya, tidak lagi merasakan sakit di hatinya...

Setelah berkahwin, pasangan itu mengalami masa yang indah dan manis untuk sementara. Setelah itu, pasangan muda ini mulai tenggelam dalam kesibukan masing-masing dan kelelahan hidup yang ada. Hidup mereka menjadi membosankan.

Kenyataan hidup yang kejam membuat mereka mulai menyisihkan impian dan cinta satu sama lain. Mereka mulai bertengkar dan pertengkaran itu mulai menjadi semakin panas. Pada suatu hari pada akhir sebuah pertengkaran WANITA lari keluar rumah. Saat tiba di seberang jalan, dia berteriak "Kamu tidak cintakan saya lagi!!!".

LELAKI sangat membenci ketidakdewasaan WANITA dan secara spontan juga berteriak "Saya menyesali perkahwinan ini! Kamu ternyata bukan tulang rusukku!!!"

Tiba-tiba WANITA terdiam, dan berdiri kaku untuk beberapa saat.

LELAKI menyesali akan apa yang sudah dia lafazkan, tetapi seperti air yang telah tertumpah tidak mungkin untuk diceduk kembali. Dengan berlinang air mata, WANITA kembali ke rumah dan mengambil barang-barangnya, bertekad untuk berpisah. "Kalau saya bukan tulang rusukmu, biarkan saya pergi. Biarkan kita berpisah dan mencari pasangan sejati masing-masing".

Lima tahun berlalu. LELAKI masih belum lagi berkahwin, tetapi berusaha mencari khabar akan kehidupan WANITA. WANITA pernah ke luar negeri tetapi sudah kembali. Dia pernah berkahwin dengan seorang asing dan bercerai.

LELAKI agak kecewa bila mengetahui WANITA tidak menunggu, sepertinya.

Dan di tengah malam yang sunyi, dia meminum kopinya dan merasakan sakit di

hatinya. Tetapi LELAKI tidak sanggup mengakui bahawa dia merindukan WANITA.

Suatu hari, mereka akhirnya bertemu kembali. Di airport, tempat di mana banyak terjadi pertemuan dan perpisahan, mereka dipisahkan hanya oleh sebuah dinding pembatas.

LELAKI: Apa khabar?

WANITA: Baik... Kamu sudah menemui tulang rusukmu yang hilang?

LELAKI: Belum.

WANITA: Saya akan terbang ke New York dengan penerbangan berikut. Saya akan kembali 2 minggu lagi. Telefon saya kalau kamu berkesempatan. Kamu tahu nombor telepon saya kan ? Tidak ada yang berubah.

WANITA tersenyum manis, berlalu di hujung lafaz "Selamat tinggal.."

Satu minggu kemudian, LELAKI menerima khabar WANITA adalah salah seorang korban Menara WTC. Malam itu, sekali lagi, LELAKI meneguk kopinya dan kembali merasakan sakit dihatinya. Akhirnya dia sedar bahwa sakit itu adalah kerana WANITA, tulang rusuknya sendiri yang telah dengan bodohnya dia patahkan.

Kita menempiaskan 99% kemarahan walau kepada orang yang paling kita cintai. Dan akibatnya adalah penyesalan. Seringkali penyesalan itu datang dikemudiannya, akibatnya setelah kita menyedari kesalahan kita, semua sudah terlambat...

Kerana itu, jagalah dan sayangilah orang yang dicintai dengan sepenuh hati... Sebelum mengucapkan sesuatu berfikirlah dahulu, apakah kata-kata yang kau ucapkan akan menyakiti orang yang dicintai? Kira merasakan akan menyakitinya, sebaiknya jangan pernah dilafazkan. Kerana semakin besar risiko untuk kehilangan orang yang dicintai.

Jadi berfikirlah, apakah kata-kata yang akan dilafazkan sebanding dengan akibat yang akan diterima?? 


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Renuangan.. 11:46 AM

Pernikahan atau perkahwinan

menyingkap tabir rahsia

 Isteri yang kamu nikahi

tidaklah semulia Khadijah

tidaklah setaqwa Aisyah

pun tidak setabah Fatimah

 

Justru isterimu hanyalah wanita akhir zaman

yang punya cita cita

menjadi solehah...

 Pernikahan atau perkahwinan

mengajar kita kewajiban bersama

isteri menjadi tanah kamu langit penaungnya

isteri ladang tanaman kamu pemagarnya

isteri kiasan ternakan kamu gembalanya

isteri adalah murid kamu mursyidnya

isteri bagaikan anak kecil kamu tempat bermanjanya

 

Saat isteri menjadi madu kamu teguklah sepuasnya

seketika isteri menjadi racun kamulah penawar bisanya

seandainya isteri tulang yang bengkok berhatilah meluruskannya..

 

Pernikahan atau perkahwinan

menginsyafkan kita perlunya iman dan taqwa

 

Untuk belajar meniti sabar dan redha Allah swt.

karena memiliki isteri yang tak sehebat mana

justru kamu akan tersentak dari alpa

kamu bukanlah Rasulullah saw.

pun bukanlah Sayyidina Ali Karamallahhuwajhah

cuma suami akhir zaman

yang berusaha menjadi soleh...

 

amin...

 

sumber : Email

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...