Hari Sabtu... 1:14 PM

Hari ni hari sabtu..hari nih final Piala Malaysia..hopefully everything ok la kan..tadi incik suami received call from kak mah, dia bgtau chek (his adopted father frm ktan) dtg..nak nengok bola...bia betullllll????korg tau bape umur dia?86 tahun occayyyyy!! aku yg dengar nih pun seram tau..yela kat stadium tu berpuluh ribu org..dgn panas nye..dgn air takleh bawak masuk segala..kang pape hal ssh..lagikpun mmg tiket takde..so kpd chek..nengok depan tibi je la chek ye..hehe

Semalam ari jumaat, lunch hour lame..kitorg gi amcorp mall laa..itu jela tempat nak bersosial pun..jalan punye jalan tetiba "keletup.."..pehal lak nih..rasenye bunyi tu dtg dr lutut aku..owh tidakkkkk!!!adekah ini tandenye aku sdh TUA?aadehhhh camne nih..aku baru early 30 kot...(hehehehe)..ni still sengal2 lagik kat lutut..harus kena beli anlene pasni (susu??tidak!!!!!!!!!!) ..tua sebelum masanye..wakakaka!lately aku rasa mcm tak berapa sihat la..badan pun lemah2 je..semput pun ade..hehehe..

Harini suami sahabat aku admit kat HKL..dia kena slip disk..isnin ni kena operate..hope everything will be ok..to my sahabat, if u need anything juz let me noe okeh..i'll be there fr u. 

Next week aku tak balik sban..balik ipoh..RAYA beb!!hehehe..calours of ranggoli..hehehe.ni masuk tahun ke 3 la aku merasa raya deepavali..best gak, ye lah 28 tahun raya puasa, raya haji..tetiba umur 29 thn dapat raya deepavali.selalunye aku yg excited lebey..pakai inai segala..baju punjabi  adelah wajib .selalu tgh2 malam deepavali tu diorg main mercun..yg nih aku tak berapa berkenan sgt la sbb diorg main mercun papan..alaaa mercun time cina raya tu..bunyi bapakkk bising!macam tgh perang pun ade, selalu baby mesti menangis sbb tido terganggu. penah masa baby umur 3 bulan aku bergaduh ngan org sebelah umah MIL aku sbb diorg main mercun tepi tingkap bilik. anak aku pulak tak tido sampai pagi.korg nak raya, raya je la..yg nak perang mercun segala pehal plk??

HOBEN JANG HOBEN!!!! 11:24 AM

Salam ari jumaat..waaaa aku sudah bebas..hehehe..induksi sudah abis.hape la aku nih kan..actually induksi tu mmg bagus utk org2 baru macam aku nih..maklumlah utk pendedahan rules and regulation. tapi biasalah adat manusia kan..mmg buhsan kalo dengar ceramah2 segala nih..wakakakaka!!!

Esok Piala Malaysia final. incik suami mcm biasa la bukan main excited sbb team dia Red Giant tuh masuk final..lawan lak ngan team Hoben Jang Hoben..hehe..haruslah aku ngan ijam, amir, apis, mak ayah tak lupe jugek baby akn sokong team jang.harap2 menang la ek..harap2 kokal la pialo tuh kek tompek kito..citer pasal bola nih aku mmg terkejut giler bila kaunter tiket mula bukak pkl 10am, pkl 12 pm dh abis.ade sikit pelik laaa...takkan 30 ribu tiket abih cepat sgt kot?dah la tiket mahal dari last year, smp RM30, yg covered pun sampai RM50...mmg mahal la..bukan sume org yg nak nengok bola tu mampu utk beli tiket semahal tu. ade yg datang dari jauh nak bagi sokongan kat team memasing.tetiba tiket lak abis..aku dengar ade tiket tambahan lagik 30,000 dijual kat bukit jalil..aku rase lagi baik kalo tiket2 tu dibahagi dua, 15 ribu kat NS, selebihnya jual kat ktan..bukan ape..aku buleh bayanglah camne sesak nye kat stadium bukit jalil tu esok kalau org nak que beli tiket. sian..

Semalam incik suami cakap kat aku dia managed to get tiket-tiket tu..but with a higher price..meaning diorg dah mark up harga tiket..incik suami beli pun RM40, instead of RM30..hmmm..quite fishy rite...camne buleh jadik macam ni? patutulah tiket abis cepat sangat..ramai yg buat meniaga..menangguk di air yg keruh..yg mampu boleh la beli, even with the marked up price..macamana plk ngan org yg tak mampu?RM30 dah cukup mahal..nak mark up lagik?member2 apis pun beli tiket yg dah marked up, at least RM5..camne la sukan kat malaysia nih nak maju?MB N.Sembilan nak letak layar besar kat Padang MPS supaya para penyokong yg x dapat tiket tu buleh la nengok reramai kat padang nun..tapi for me tak de maknanye gak..ye la kalo setakat nak nengok tv, baik ddk umah je..lagi selesa..org nak rasa suasana final kat stadium tu kan...

As for me...aku akn lepak depan tv ngan mak ayah, baby ngan kak ana mlm esok...nengok depan tv lagi best, buleh melompat, menjerit, memaki (opsssss!!!!) tanpa kawalan..rase nak baling botol pun buleh baling depan tv je..hehehe..hopefully NS menang la esok..even Zaquan tak main..huhuhu...

moh kito nyanyi ghamai2 esok yo!!!hehehe...

Lirik Lagu Hoben Jang Hoben - Lagu Pasukan Bola Sepak Negeri Sembilan
 
Dari sawah turun padang
Kini kau dah pandai nondang
Kali ini mesti monang
Bukan susah cukup sonang

Hoben jang hoben
hoben jang hoben
hoben jang hoben
hoben jang hoben

1 - 0 kocik bonar
4-1 sonyum lebar
Kalau boleh 7 - 0,
Biar dio balik tolopong lopong

Hoben jang hoben
hoben jang hoben
hoben jang hoben
hoben jang hoben

Yam Tuan sokong kito
Montoghi Bosar sokong kito
Undang luak sokong kito
Jangan buek malu muko

Hoben jang hoben
hoben jang hoben
hoben jang hoben
hoben jang hoben

Sumbek gol banyak-banyak
Bia sampai jaring kuyak
Main mesti hati-hati
Jangan masuk gol sendighi..

Hoben jang hoben
hoben jang hoben
hoben jang hoben
hoben jang hoben



 

Carca Marba 11:57 PM

Aluuuu...hehehe..aku lagik nih..tetiba mlm ni mata takleh tido..(esok jugaakkkk la dia nak lelap dlm kelas induksi nih!!)so, aku on la pc, hapdet blog lagi besh..baby pun dah tido tu...hmm..nak citer hape ek....ooo ye lupe lak..last sunday bday mak..kitorg celebrate kat umah midnight tu then sunday nite gi mkn kat johnny jusco sban (mak's fav place to eat) kitorg belikan mak phone express music je, senang dia nak video call ngan baby nanti..hehehe..nah nengok la gambar2 yg aku sempat snap arituh..gambar kat johnny takde sbb baby wathal lak, nak naik komen2 (ultraman)..

walaupun just celebrate kat umah, tapi its a very wonderful moment sbb sume family ade..aku sgt2 happy bila ada occasion mcm ni (selain sbb ade kek!hehehe)best sgt bile dpt berkumpul ngan family kan..mak dah 55 tahun, ayah lak dah 60 tahun..Ya ALLAH Kau kurniakanlah kesihatan yg baik kepala mak dan ayah, Kau panjangkan lah umur mereka..berilah kesempatan pada aku untuk berbakti kepada meraka...adesss ni yg maleh ni..bila bukak bab mak ayah mula la air mate, air idung sume nak bergenang nih..emoooooo!!!

Bukak citer lain la..baru-baru nih kete Gen 2 aku tuh buat hal lagik..sejak bulan puasa haritu dia meragam. duit kuar mcm air.sian kat amir, bape kali dia kena naik train..nasib baik kete tu tak buat hal time aku nak gi keje..kalo takkkkkkkkkk!!!!bulan puasa haritu fuel pump, pastu timing belt, ni piston (betul ke eja camni ha?)dah dua minggu gen2 masuk "spital"..siap kena buat bypass segala gamaknye. so, agak bermasalah gak la incik suami nak arrange keje dia..sudahnye amir pakai hilux, incik suami gi ngan apis. ujung minggu aritu incik suami pakai kete mak. jadi incik suami telah mengambil keputusan drastik untuk menjual gen2 tersebut dan tukau dengan kete lain..he has few models in his mind..tgh dok survey2 la. aku sedih gak sbb gen2 tu la my first new car yg aku beli, before that sume used car je..maklumla gaji time bujang dl ciput je..dah 4 tahun dah pun kete tu..aku ingat lagi kete tu aku beli few weeks before aku bertunang. incik suami dh warning, gen2 banyak masalah...takkkkkkk..aku degil jugak.padan muka aku, baru 2 minggu beli dh macam2 masalah; cermin la jatuh sendirik (misteri kah?), gear la takleh masuk..aku dh start sakit ati dh..pastu nak dijadikan citer, waja incik suami ilang few weeks before kahwin, so he used my car..rezeki ade lagi kot, waja jumpa balik tepi jalan lagi 3 hari nak kawin, tapi incik suami fobia nak pakai kete tu, maka waja pun dijual la..start dari tu aku tak drive lagik gen2 tu sampai la skrg. gen2 tu best pada aku sbb pickup tuuuu..120-130 tak rasa ape..alaaa aku ikut berat kaki maa..aku letak je kaki aku kat pedal minyak tu.kalau laju tu haruslah kaki aku berat kot.buleh ke bg justification camtu?hehehe..takpe maybe setakat ni je "jodoh" aku ngan incik gen2 tu..semoga berbahagia wahai incik gen2 kusayang..

Induksi Khusus 9:03 PM

Aluuuu...anibodi home???hehehe..minggu nih aku dilande ke bizi an *ade ke ayat camni?hehehe..start isnin aritu aku kena masuk induksi khusus..ala kate nak jadik makcik gomen yg berjaye..so kena lah masuk induksi utk pengesahan jawatan..ngantuk nauzubillah..hehe..maklumla lama tak masuk kelas segala nih. pagi tu fresh lagik..lepas pkl 10 pagi mata pun mula menuju kearah kegelapan. ptg lepas lunch toksah cakap la..lagiiiiiii parah!!Induksi khusus ni buat kat opis je, di organize oleh org2 opis juge. so agak releks la sbb dh kenal pegawai2 yg bagi talk tu..environment pun aku dh biasa (dh 6 bulan kat sini, tak biase lagik????..hehehe) jumpa balikla kengkawan yg sesama lapor diri kat Putrajaya arituh. banyak topic yg agak dry, so aku hampir2 zzzzzzzzzzzz...bilik syarahan tuh plk kat tingkat 3..hazab aku nak manjat tangge..hehehe..xpe2..nak sah jawatan punye pasal, ku rela ape saje!!




Kalo masuk gomen nih kena buat 3 benda utk sahkan jawatan..basically aku dah buat 2 la..exam perkhidmatan dah amek bulan lepas, ni gi induksi khusus..pasni 1 more to go; induksi umum. Haaaa yg nih kena  buat kat luar la..sbb ni bukan lagik under jabatan, but under kementerian..meaning akan melibatkan sume staff baru under kementerian tu tak kira dari jabatan mane..ni yg payah nih..aku tak penah tak jumpa baby sejak dia lahir..harap2 ok la..baby mmg aku pos balik umah mak ngan kak ana..kang silap2 baby ok, mama nye lak yg demam windu...huhuhu..

Masa dok berangan dlm kelas tadi (sile jgn contohi saye!) aku teringat la zaman2 blajar dulu..windu nye suasana dlm kelas dulu, especially masa kat IPM. mmg happening..kengkawan dah mcm adik beradik..time tu slogan kitorg sharing is caring (bile case esemen tak siap la...)..masalah kongsi sesama, pendek kata mmg best la..tak fikir ape pun time tu..idup penuh kaler (calours of ranggoli..hehehe)..rase mcm baru je aku grad kat IPM..hari ni aku dh ddk dlm kelas induksi lak..something that i always dream of after a long journey..alhamdulillah..aku bersyukur..masih ade rezeki aku walaupun umur dh tak berapa nak muda nih.harap2 aku dapat bekhidmat dlm perkhidmatan awam ni dgn penuh integriti...chewaahhhh ayat insap lepas induksi..jgn mareeeee

Selamat Jalan Makcik Kiah.. 5:52 PM

Salam..actually aku demam since rabu mlm..khamis aku MC..dlm demam2 aku bersyukur gak lah sbb kerana aku demam aku dapa MC (jgn salah paham aku bukan bersyukur sbb blh monteng yeeee)..sebab aku dpt MC maka aku buleh balik seremban jumpa makcik kiah. dia bertolak gi mekah khamis pagi. Makcik Kiah ni actually neighbour sebelah umah mak. dah mcm sedara dh, sampaikan antara umah mak ngan umah dia takde pagar belakang..sukatilah nak kuar masuk.hehehe..makcik kiah nilah jugak yg tolong tgk2 kan aku ngan baby masa aku dlm pantang dulu. yelah baby kan tersanggatttt laa over due nye..sampai 10 bulan 2 minggu baru baby kuar. so, mak dah amek cuti awal..sudahnye mak sempat jaga aku 3 hari je..huhuhu..seb baik ade makcik kiah..pepagi dia dh dtg nengok2kan aku mandikan baby, pakaikan barut segala (dia tak berapa kuat nak mandikan sbb masa tu dia pun tak berapa sihat, but still...she came...sob sob...cedih...). siap tunggu aku habis minum pagi..dah settle sume dia balik sebelah, kang tghari dia dtg jap antar lauk, walaupun mak mmg dah sesiap masak utk aku..lps zuhur kang dia dtg lagi jenguk aku ngan baby, sampailah mak balik pkl 4.30pm kang baru la dia balik..tulah rutin aku dan makcik kiah selama aku berpantang kat umah mak.

Masa memula aku lepak umah dia tu aku tak la rasa sebak sangat, tapi bila dia start nangis peluk cium aku ngan baby, tuuuu diaaa ayaq mata tak buleh nak tahan dah..hehehe..sure buruk yg amat muka aku time tuh..tetambah lagik masa pakcik latib bacakan doa aku nampak air mata pakcik latib bergenang je..yelah kali ni makcik kiah pergi ngan uwan jerk..pakcik latib tak dpt ikut. dh la tu makcik kiah tak sihat plk, 2 hari lepas dia start demam panas. manalah pakcik latib tak risau..aku doakan makcik kiah sihat bila dia dh sampai ke rumah ALLAH..insyallah.

Semalam on the way balik dari opis ke sban aku received atu msg dari no phone yg sgt pelik..no dia start +9786..bila aku bukak ghupenye msg dari makcik kiah..dia bgtau dia dh selamat sampai..ms dia msg aku tu dia kat airport sana, staff Tabung Haji dh sediakan wheel chair, dia kata dia tak naklah..dia larat lagik jalan..dia kata dia mmg still xsihat, doktor nasihatkan dia masuk spital..aduss lagik la aku tersentuh..beribu batu jauhnye makcik kiah still ingat nak msg aku. sebak lak ati nih..aku ni takde pertalian darah pun dgn dia, but she treated me as her daughter..betula la org kata kekadang org luar lbh hargai kita daripada sedara sendirik kan..chessss emo lak..tak kuaseee!!!

sampai umah mak bgtau pakcik latib dapat pegi mekah, actually nama dia mmg dlm waiting list, so kat Klana jaya tu dia merayu ngan pegawai kat sana, memandangkan isteri dia tak sihat, mak mertua yg ikut pun taklah kuat mana, maka pegawai tu beri kelulusan dengan syarat everything must be ready within 2 weeks time. Kebetulan mmg ada org yg patut pegi meninggal dunia,maka nama pakcik latib naik la..Dah mmg rezeki pakcik latib dapat meneman isteri dia yg tak sihat kat sana, walaupun tak dapat berangkat sesama kalau dh mmg takdir ALLAH dia dpt pegi, pasti dia akn pegi gak.. alhamdulillah syukurnye...atleast makcik kiah adalah yg menjaga..walaupun uwan ikut, tapi uwan tu pun bukan lah kuat sgt..dapat lepas diri dia pun dah alhamdulillah..xpelah mcmana skali pun aku doakan makcik kiah, uwan dan pakcik latib dapat haji yg mabrur...aminnnn

BILA BADAN LEMAU 3:44 PM

Adehhh rase mcm nak demam, badan mcm  "lemau" je..pehal lak nih..salah makan ke?hehehe..lebih makan laa tu..aku ni mmg suka mkn benda merapu2, tertuma yg berkait rapat dengan cheese (sile amek perhatian..hehehe, bday saye nnt beli kek cheese ye incik suami) padahal cheese tu kan menggemukkan..ahhhhh pedulikkkk!!!tapi lepas makan tu mg rasa agak menyesal lah jugak..al maklumlah aku ni kengkonon nak diet la sikit bile menegok pantulan imej kat cermin yg  kecik sikit je drp tong dram. yg sebenarnya jaga makan nih bukan utk kurus je, tapi more to jaga kesihatan gak, betul tak? (segment Kesihatan dan Anda kejap) ..yelah kalo sume nak balun ape cer??dah mcm perut stokin lak..selagi buleh telan main sumbaatttt je la. 

So oleh kerana kesedaran yg tinggi (sile muntah ye..) aku pun surf la carik info..ni antara yg aku jumpa..so jom share:

Asas perubatan ada dua, iaitu penjagaan diri dan rawatan.Penjagaan diri lebih baik daripada merawatnya. Allah s.w.t. melarang orang yang beriman daripada membinasakan dirinya (al-Baqarah:195),tidak kira sama ada pembinasaan itu melibatkan pemakanan yang memberi mudarat,yang terlarang, berlebihan dan sebagainya.Allah s.w.t. menyuruh setiap orang itu makan dan minum, tetapi melarang daripada mengambilnya berlebihan (al-Anam: 141). Seperti mana sabda Rasulullah s. a. w,maksudnya:
“Perut manusia itu tempat segala penyakit, manakala pencegahan itu pokok dari segala pengubatan.” (Riwayat ad-Dailami)


keperluan pada makanan itu ada tiga tahap; iaitu semata-mata untuk keperluan, mencukupi dan berlebihan. Rasulullah s.w.t. memberitahu bahawa makanan itu mencukupi dengan suapan kecil yang menguatkan tulang belakang, ataupun makan memenuhi satu pertiga daripada ruang perut, satu pertiga lain untuk air manakala yang bakinya untuk bernafas. Inilah kaedah utama yang paling memberi manfaat pada penjagaan badan, kerana perut itu tumpuan penyakit. 
Perut apabila penuh dengan makanan ruang minuman menjadi sempit. Apabila minuman itu berlebihan, ruang bagi bernafas menjadi sempit, menyebabkan seseorang itu sukar bernafas, penat dan terasa berat. Semuanya ini menyebabkan berlakunya kerosakan hati, pergerakan tubuh menjadi lembab dan malas untuk melakukan ketaatan dan membangkitkan nafsu syahwat.Kesihatan adalah nikmat yang besar yang sering terabai. Sebuah hadis daripadabn Abbas menyatakan tentang adanya seorang Arab yang bertanyakan Rasulullah s.a.w. apa yang perlu ia pohon setiap kali selepas sembahyang lima waktu.Baginda menjawab agar ia memohon kesihatan daripada AIlah. Lelaki tersebut merasa tidak puas hati dengan jawapan tadi. Setelah bertanya buat kali ketiga,baginda akhirnya menjawab agar ia memohon kesihatan di dunia dan akhirat.


 ooooo...itu macam kaaa..padanlah badan aku rase "lemau" semacam..sah2 la aku terlebih makan nih..hehehe..perut penuh sangat kot...so lps ni cube kurangkan makan sikit ye tuan tanah...





.:Pohonlah kepada Allah keyakinan dan kesihatan.Tidak ada yang lebih baik yang didatangkan kepada seorang selepas keyakinan itu selain kesihatan - Riwayat An-Nasaiy:.

Family aku yang kaki bola 10:49 AM

Ade ke lelaki tak minat bola ek? ada kot...tapi majoriti mmg minat bola kan, eventhough tak main bola, tapi sure diorg tgk bola. Aku ni pun tak reti main bola ke, futsal ke, what so ever. tapi sbb satu rumah aku minat bola, makanye aku telah terpengaruh same la. Yg sebenarnya "penyakit" keturunan pun ye gak, sbb arwah atuk aku dl mmg minat giler ngan bola sepak. sampaikan ikan yg nenek aku suh g beli busuk menunggu dia bawak balik. zassss ikan tersebut masuk semak belakang dapur umah nenek di iringi "mentera semerah padi" dari nenek. atuk aku buat dono je..hehe. kalau dia nengok bola kat stadium lak takde sapa brani dudk depan dia. kenapa?sbb nescaya kepala org tu akan jadik bola..everytime striker sepak bola, kaki dia pun berjalan same..hehehe..

Ayah aku pun sama gak, kaki bola.masa muda2 dulu mmg dia aktif main bola.piala dia melambak2 kat umah kuarters dulu, tapi bila dah moved banyak yg dia buang..maklumlah piala dedulu musti nak ade bentuk org sepak bola la, bentuk org julang piala la..benda2 ni kan tak elok simpan dlm rumah..so dia buang la.Bila ijam dah masuk sekolah dia mula latih ijam main bola, selalu gak ijam masuk pertandingan bola sepak, piala nike la, piala coke la. sampai satu masa ijam dapat masuk sekolah projek bola kat Tunku Durah tu..ala satu skolah ngan kembar encem player ns tu..si aidil ngan zaquan..hehehe..tapi disebabkan ijam selalu penat, maklum je la main bola pagi, tghari masuk kelas plk.. ditambah plk ngan penyakit dia yg takleh kena panas sangat tu (sampai penah masuk spital...), makanya ijam terpaksa buat pilihan antara bola sepak ngan study..dia pilih study..alhamdulillah dia berjaya sampai jadik lawyer.but dia still aktif ngan bola dia until now.atleast once every week dia mesti main futsal (pastu nyusahkan aku suh urut kaki dia, cheh!)pastu kalau ada perlawanan inter jabatan mesti dia join.

Incik suami plk aku blm penah nengok lagik dia main bola, bola pantai adelah..hehehe..tapi bab nengok bola memang dia champion la. kengkadang game yg org taknak tgk pun dia layannn gak.masa piala dunia baru lps nih boleh kata every game tak lepas.sampai sanggup tukar tv kasik besar seket..ape2 la bang janji jgn kaco tv saye kat atas tu..heheehe..dia ni bukan setakat bola, asalkan boley dipanggil sukan sume dia layan. catur ke, bowling padang ke sampaikan perahu layar pun buley..akibatnye terpaksa la dia bayar dua decoder kat shah alam, dua decoder kat sban (nasib baik astro ada promo 50% for 2nd decoder..hehehe)

Kalau local team aku ngan family aku mustila sokong Hoben Jang Hoben..incik suami sokong Red Worrior.kalau liga inggeris lak kami sokong Arsenal (go gunners!)..hehehe..aku ni nengok je la..kira takat tau sapa score, sape kena buang padang, sape main kasar.bab players lak haruslah aku kenal yg encem je (gatai!!)esok NS lawan Johor FC..semi final piala malaysia.ayah ngan ijam tggu kat sban (ijam ada kursus kot kat bangi)..incik suami, amir, apis ngan faiz from shah alam lepas amek aku. sanggup tu, lps abis bola balik shah alam balik.haruslah sampai sini tengah malam tu.sukatila..jgn khamis tak terbangun nak ngantar aku gi keje dah la (pesanan penaja buat amir encem..hehehe)


Ayah dan Ibu (caller ringtone aku bile mak ayah tepon) 4:06 PM

Aluuuu...arini aku sangat2 mengantuk akibat tak cukup tido.malam tadi baby bangun pukul 4am, nak nengok citer ABG MOK (read:The Incredible)..adus rabak dah rasa mata ni.hehehe..badan pun macam tak berapa sihat, rasa nak demam pulak.xpe, ko nak demam baik demam sekarang. next week ade induksi. tak rela aku dengar talk dlm keadaan demam.takpelah, dulu mak aku mcmnila agaknya kena jaga aku.tengah2 malam bangun melayan kerenah aku. mak aku citer dulu aku ni keje melalak je tengah2 malam (tapi ijam lagik teruk laaaa-aku biase2 je..hehehe).sian mak ayah aku. dh la time tu diorg keje shift. agaknya baru nak letak kepala aku dah start "sound check". keje tempat critical lak tu especially mak. mak keje kat ICU/CCU. boleh bayanglah dengan tak cukup tido, kena ngadap patient lagik.Masa aku ngan ijam kecik2 dulu arwah nenek yg jaga kitorg, pegi keje diorg antar umah nenek. balik keje kang ambik balik.takde la maid segala. sume mak buat sendiri dgn bantuan ayah. Kalau nengok gambar lama mak mmg kurus gila la.nasib baik aku ngan ijam beza 5 tahun..agaknya (aku lupa) time aku dapat adik tu aku dh pandai sikit kot, so taklah banyak ragam. Yang aku ingat, walau mcmana penat skalipun mak akan masak untuk kitorg. tak mainlah makan luar. Makan luar cuma kalau ada any celebration; macam kalau aku ngan ijam dapat result gempak ke..hehehe


Ayah aku ni plk mmg sentiasa aku jadikkan "penanda aras" masa aku blom kawin dulu.kengkonon nak carik suami macam ayah. bukan aku nak puji sbb ayah aku lah kan. tapi mmg ayah sentiasa bertolak ansur dlm mendidik anak2. aku ngan ijam dilayan macam kengkawan je..kitorg buleh melawak ngan ayah,  dia nak anak2 hormati dia, bukan takut ngan dia. dah tu dia sentiasa utamakan keluarga. kalau dia penat mcmanapun dia tak pernah kata "TAK" kalau aku atau ijam mintak tolong antar kedai fotostat ke, beli barang ke.ayah selalu pesan kalau da masalah bincang dgn dia. kengkadang aku yg tak sanggup nak cakap ngan dia sbb aku tak nak dia risau. ayah ni satu pulak perangai dia yg tak berubah2 dari dulu; suka sangat pikir yg bukan2. masalah sikit dia pikir sampai mcm Malaysia ni dah nak isytihar darurat lak.(sekarang penyakit keturunan nih dah mula hinggap kat aku lak, harap maklum)

Sekarang mak ngan ayah dh tua..ayah dah 60 tahun, mak plk dh 55 tahun. Sekarang masa untuk diorg rehat, kalau boleh aku tak nak diorg risau fikirkan apa2 lagik. kalau boleh aku nak penuhkan setiap apa hajat diorg. aku nak diorg happy. sebab tu mcmana penat sekali pun aku tetap akan pastikan jumaat petang aku akan balik sban. aku sangat2 bersyukur sbb incik suami sangat memahami dan merestui hajat aku nak balik sban tetiap minggu.aku taknak diorg rasa susah lagik,kami dah pernah rasa situasi tu. sungguh tak best, org pandang sebelah mata je. alaa cakap pun tak guna, benda dah lepas,kan.yang penting sekarang aku dah semakin paham pengorbanan seorg ibu bila aku sendiri melalui situasi tu. aku harap aku dapat jaga baby mcmana mak jaga aku dulu. aku harap aku dapat bg kasih sayang kat dia mcmana yg mak bg pada aku..





 

Kenangan Manis Sepanjang Jalan 4:30 PM

Salam...lamanye tak hapdet blog nih..bz sikit lately..lagikpun jiwa mengalami kekacauan make tangan pun maleh nak hapdet blog. nothing interesting to share, so better keep quite dulu ye tak?

Semlm bukak Pesbook, member lama upload gambar masa form 4 and form 5..wah otomatik la kepala hotak ni flash back kenangan masa tuh. best woo time skolah..aku rasa kalau tanya sesiapa pun sume nak balik time skolah kan..tak banyak sangat benda nak fikir.study je la pepandai..yg lain mak ayah uruskan..besar pengorbanan mak ayah masa kita sekolah. sejak nengok gambar2 semlm tu aku asyik teringat member2 lama..most of them dah kawin dan dah ade anak pun..lama betul xjumpa diorg nih..umah mak ayah ita sebaris ngan mak ayah aku, but still xjumpa..maklumlah memasing bukan ddk sban..ita kat kl, zila kat rawang (kot tak silap), irene ngan ida kat sban la,ada jumpa diorg masa kenduri bday baby arituh. nazira, sabarina, m, helmy, fendy sume ntah mana..besstnye kalo blh buat reunioun nih..

Time sekolah dulu aku nih banyak main gak dari belajar..aku pun kompius gak mcmana blh jadik ketua tingkatan..yg mencadang tu geng, yang menyokong pun geg, supaya aku bleh kaber line dan same2 memonteng ngan mereka kot???huahuahua!!!!tapi serius best time skolah..cinta monyet, beruk, kera sume ade la time tuh..asal ade je cikgu tak masuk kelas, g dating jap.balik skolah wajib balik dengan pasangan memasing ye kengkawan..hehehe..jalan kaki tuuuu dari skolah (sebab tu aku  sgt itam dulu, harap maklum)..ada satu masa tu aku ngan geng2 aku nih takleh puasa, punya la keji siap lari2 g kantin, menyorok beli air..air plk bukan boleh air kosong..haruslah air oren atau sirap paling koman. aku ni paling tak suka subjek geografi ngan math..so time cikgu yg mengajar dua2 subjek nih masuk aku pun "bangun sumeeee...selamat sejahteraaaa cikguuuuu" then aku pun ilang..hehehe..jahiliah sungguh aku time tuh..padan muka math dapat 7..nasib baik geografi dpt 6. time sains pulak aku mmg suka tapi cikgu tu agak boring (read:tak encem) pada pandangan mata aku. so aku ngan geng2 akan ambik row paling last dlm bilik makmal then menyangkung makan asam..cikgu mana nampak maa..meja makmal kan panjang..hehehe..time kemahiran hidup lak aku paling blur kelas jahitan, makanye aku telah "main kotor" dengan memaksa mak aku tolong jahitkan beg aku..beg tu uwan aku pakai buat letak kain sembahyang dia, sampai dia meninggal pun still telekung dia ada dlm beg tu...sob sob cedih..time pendidikan seni lak, aku angkut geng2 aku balik umah..buat projek batik tu kat umah..kena panaskan lilin segala..maklumlah nak mencanting katanye..akibat tindakan amatur kami nasib baik tak hangus rentung lilin tu kami kerjakan.

Macam2 lagi la kenangan time skolah dulu. aku bukanlah selalu sgt buley kuar rumah..dikawal rapi uolsss..so sekolah je la time aku nak bersosial..hehehe..aku meninggalkan bangku sekolah dengan SPM pangkat 1 (waalaupun begitu math saye 7..hwaaaaaa..kena amek prep math 6 bln baru buleh proceed diploma..hihihi)..dalam umur aku skarang aku dh lalui zaman sekolah, zaman IPT dan zaman pekerjaan..banyak woo pangajaran yg aku dapat..betul la kata org PENGALAMAN ADALAH GURU TERBAIK DLM HIDUP.alhadulillah skrg ni kehidupan aku semakin baik..ada suami, anak..keje pun dh stabil..no more job hoping okeh..insyallah awal thn depan nak move ke umah yg kami beli..skang  still under renovation..mak, ayah pun alhadulillah sihat..kalau ada rezeki lebih aku nak antar diorg gi haji tahun depan..doakan ye..ijam pun dh jadik lawyer..dah besar dah adik aku..rasa mcm baru je semlm main guli letup sampai bontot memasing kena "letup" dek ayah sbb pecahkan cermin sliding.skrg dia dh keje, dh ada life sendirik..ntah2 tak lama lagik nak kawin.harap2 kami akn terus close mcm skrg even memasing dah kawin nnt. dia je sorg adik aku ada..harap2 buleh la nak menumpang kasih bila dh tua nnt.harapkan org lain takde la nampak gayanya..semoga ALLAH terus melimpahkan rezeki dan kebahagian kepada kami sekeluarga dan jauhkan dari segala bala bencana..amin..


Form 4

Form 5

Geng..pengembaraan bermula!!!hihihi


IPM


MATTA..last day

Reader's Digest..


My Big Day..

My heartbeat


My life

Now....

MARI KITA MAKAN 1:18 AM

Makan time!!!arini jabatan buat jamuan raye. ada nasik tomato, ayam masak merah, kurma daging..sedap tuu..ptg semlm lagi diorg dh start preparation.gantung ketupat, kad raya, siap ada lampu kelip2 lagik tu. nilah jamuan hari raye aku yg first kat jabatan nih..meriah gaklah..part paling best:BERGAMBAR!!!bukan main gedik lagik seko2..yg dah jadik mak budak pun sama naik (aku lah tu..hehehe)..tapi kitorg tak makan banyak sgt..sbb dah ada plan during our long lunch hour today...(ape tuh???tungguuuuuuu...hehehe)..sile layan diri nengok gambar2 yg sempat disnap dan di bluetooth tadik.. 

Suasana di lobi pkl 7.30am..lengang lagik nih

Ni mesti tempat pegawai2 nih..

Majlis bermula..11.15aam (baca doa dulu beb...)


Masa ni iman dah mula tergugat dgn bau nasik tomato ngan kurma daging..hehehe

Para pegawai mule mengambik tempat

SERANG!!!!!!

Panjang tuuuu barisan..macam nak beli tiket wayang lak
Jelingan maut wana
Aku sgt suka gambar ni!!!!!

Aku dan sahabat a.k.a. anak ikan ku tersayang...hihihi


PENGARAH SM yang SeMpoi...

Tempat kejadian..opisku syorga ku..(ye ke???)

Gambar ni pun sempoi..anak dara & mak dara

Wana mmg kaki interprem!!

Tepat pkl 12.15pm kitorg berempat pun meneruskan misi murni yg telah kitorg rancang dekat seminggu gak..iaitu.....Berjimba di klcc!!!al-maklumlah hari jumaat lunch lama sikit,lagikpun kitorg pegi naik PUTRA..sempaat kot(kot...??)yg sebenarnya si tirah nak gi maxis centre,kitorg plk teringin nak bedal Nandos (memasing mmg perut tak berjenis,baru makan nak melantak lagik??hehehe..)alaaa..tadi kitorg tak mkn banyak pun..amek syarat je.sampai KLCC dah pkl 12.50pm..sampai Nandos tengok punya la panjang umat berbaris,(muaknye nengok org berbaris, kat opis tadik pun berbaris gah..hishhhhh...)so kitorg berpecah..zuran que,aku gi kedai VCD (beli VCD Doraemon baby sbb dah janji ngan dia semlm), Tirah ngan Nurul gi maxis..lama gaklah kena beratur..situ je dah buang masa,risau gak kalo tak sempat balik on time..mampossss.hehehe.dahla ayam pedas giler (kes silap order la kot)..berair idung memasing nak ngabiskan.huhuhu. Selesai je zuppppp gerak ke PUTRA station..managed sampai stesen 2.45pm. tapi nak berjalan dari stesen sampai ke opis mkn masa dlm 5-6 minit gak.maka tirah ditugaskan untuk memecut..hehehe..tak sia2 kitorg lantik dia sebagai chip,dia managed smp within 5 minit.syabas bete!!!(jgn marah chipppp...huhuhu)okeh, ni pulak gambar2 kat nandos tadi (jakun betul asal makan dua tiga suap je nak bergambar, maklumlah mak budak 2 ekor nih bukan senang nak terlepas kandang...hehehe


Nurul yg comel...(chehhhh!!!)


4 set sudu dan piso..bersedia utk bertempur!!!!

Nurul lagik????

Jgn salah paham dgn buihnye ye tuan2..ini adelah ice lemon tea...hehehe

Mine (podeh!!!!)

Tirah's dish
Nurul's dish

Zuran's dish

Podeh!!!!meleleh air mate weh!!

Yg ni boleh telan lagik la

Tirah yg sampai masa kami tgh bertarung dgn kepedasan melampau

Muke kenyang~~~


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...