Serabut kuasa dua 6:33 PM

Elooo pekabar..lama tak update belog (dh lupa dh camne layout belog aku tu..huhuuhu) mmg ade je benda nak citer tp masa yg takde nak update (bajet sibuk kalah menteri)
Harini bukan la x sibuk,tp aku TERPAKSA bercuti sbb nak train maid baru.kenapa? Mangkuk yg ganti kak ana aritu byk benar masalahnya,tp yg paling ketara asyik nak cutiiiiiii je macamkan dia sorg je yg ada laki. Dh janji cuti sebulan sekali,takkkkkk...tetapppp suka anak tekak dia je bila nak cuti. Sayang mmg sayang nak lepas,bkn sbb apa dia ni pantas buat keje,walaupun lately dh mula malas.atleast xpayah disuruh dia tau la keje dia. Tp dia dh melampau sgt tu yg terpaksa cantas tu.
Maid yg baru ni masalah juo nampak eh. Lembab kalah sipot vavi.haaa kan dh jahat mulut aku!! Sume nak bersuruh,dh tu keje lambat jeeee. Siap keje masuk bilik.apa jadahnya dlm bilik ntah.baru sehari dh semak mata aku nengok so I asked fr replacement.insyallah mlm ni or pagi esk ejen tu antar and pick up back bibik selow motion nih. Kita sama2 nengok apa plk gelagat yg ni nanti.harap2 ok dn x byk bg masalah la..
Aku buat post ni bukan sbb apa,just nak bukak mata sesetengah org seberang (mcmkan ada je org sana yg teringin nak baca belog picican ko!) Org sini pun patut amek iktibar atas kes aku.kenapa? Sbb aku xpenah anggap maid aku org gaji.blm penah seorg pun maid aku dipanggil bibik oleh kami.kami anggap mcm keluarga. No need further explanation la,tgk apa yg mereka2 buat kat kami. Yg sorg nak balik kejap kononnya nak masuk balik sini lps sebulan,lepas selesai urus sume;esok nak balik dh tetiba anak dia tanya "klong xmo carik org ganti mak ke?" Tak kan lanch namanya tu? Kalo aku tau ko nak merambus terus xde la aku berhabis beribu2 utk ko.ni aku kena que berjam2 dgn "org sana" smp aku pun dh bau cam diorg dh.huh,ungkit pun xguna,buat sakit ati. Seko lagi plk tetibaaaaaa la plk mak ko sakit ye?sdgkan selama ni aku tanya mak ko kat mana ko xpenah tau?and the best thing is mak ko sakit lepas aku bambu ko sbb selalu benar nak cuti2 melesia ngan laki ko yg kaki pukul tu?sila la balik ke LOMBOK terus kerana biometrik ko aku dh batal,tggu je la kedatangan pak polisi utk angkut ko ye..
Aku xla kata aku ni baik sgt,tp atleast aku xkejam kat maid2 aku.makan la ko apa yg aku makan.bila aku makan angin,ko pun aku angkut sama.gaji ko aku bg bersih,sume keperluan ko aku sediakan.setakat salah sikit2 tu aku ttp mata sebelah je sbb malas nak bising2.tapi tgk apa yg diorg buat kat aku?xpasal2 aku kena jadik trainer arini,tp training aku xjd sbb candidate aku arini adelah dibawah paras lembab (hantuk kepala laju2 kat tilam)
Ni baru kisah aku,majikan lain lagila mcm2..so..indon govt tlglah jgn nak kata majikan sini jahat ye.sile kaji dulu perangai warga anda.kengkadang mmg patut makan sterika ngan cawan panas.bak kata BFF aku kalo nak wangi spray sikit ironing aid cosway tu (*iklan jap*).bukan main korg buat syarat kalo nak pakai maid korg.nak cuti la,pasport nak pegang sendiri la.apesal xcakap plk pasal hukuman kalo maid ko lari,tak kira la lari sorg atau berkumpulan bersama suami org msia? Mcmana plk maid yg mencuri dari majikan?ntah la my personal opinion rasa MOU dgn indon govt tu mcm berat sblh plk. Mentang2 kita bergantung kat org sana..tp tula kan terpaksa telan jugak sbb mana ada org local nk jd maid skrg.zaman batu dulu ade la..hehehe..oklah geng penat dh merapu.tolonggggg la doakan maid gantian aku ni ok.kot tak aku yg K.O nnt.adiosssss






Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Lintas Lansung Dari Umah No.11A 9:30 PM

Assalamualaikum...

Waaaaa giler lama tak hapdet belog..bizi giler beb...macam2 jadi since last time i updated this blog.. antaranya...jengjengjeng...my 32th bday...yg tu nanti la aku update...la ni ade yg lebih sesited daritu...hehehehe...guys...finally after 2 years of waiting...WE ARE OFFICIALLY MOVED IN on 28 JULY 2011. Few days before puasa..mmg target nak puasa kat umah baru. Yang sedikit terkilan aku tak boleh nak cuti sepanjang perpindahan tu. Yelah, aku nak jugak tolong2..maklom la umah sendiri. hehehehe...nasib baik ada adik2 aku..ijam, bobot, amir, apis, ina..kak yaya pun sgt2 membantu.. apa yang boleh aku katakan..aku sgt2 bersyukur akhirnya aku dapat duduk rumah sendiri. ade jugakharta untuk anak aku, walaupun x sebesar mana..hehehehe..so..ni antara snap shoot yg sempat aku amek nak tunjuk kat korg gambaran umah aku..hehehe...house warming insyallah aku buat skali ngan open house raya..nanti sudi2 la datang ye...

Tempat lepak....

Lepak kat kerusi panjang nih best wooooo

Dinding tu ekceli tangga..

Ruang tamu...

Bilik yg ade sliding door tu opis incik suami

nengok tibi kini tenang..hehehehe

Dapur..kak yaya in da house

Apadaaaa gambar bilik air pun nak tunjuk?????

 Gambar2 cuma kat living hall ngan dapo je...sbb ambik gambar masa malam..hehehehe..lagikpun porch blm siap sepenuhnya...belum pasang pable wash. insyallah in 2 weeks time, skali ngan auto gate....okeh bebeh..nanti kalau sempat aku update citer pasal beday aku, ngan citer masa aku balik kampung aritu..yang dah 4 tahun aku tak balik...huhuhu...till then...assalamualaikum sygggggg...




WEEKEND YG BIZI 11:23 AM

Assalamualaikum...pekabar geng..monday blues la plk arini...mood pun agak kureng pepagi nih..nape? ntah...banyak nau prob kot smp aku pun taktau yg mana satu telah membuatkan otak aku tak bape okeh pagi nih..takpelah..kita cecite dulu ye...dengan harapan mood kembali menyinar seiring dgn apa yg bakal aku repek kan dalm entri kali ni...hehehehe

Last week mcm biasala kan aku balik sban..first taim aku bawak balik kak yaya..aku nak nengok gak camne dia bawak diri kat umah mak..so far okeh nampaknya..jenis xreti dok diam..ade je keje dibuatnye..as for now aku rasa okeh la..juz dia ni dah belaki so kena consider cuti for her la..kang kot tak bg cuti kang lain lak citer..hehehe.. lagipun aku rasa okeh kot nak bagi dia cuti sbb dia keje mmg betul2..tetiap pagi pkl 6am aku turun dia dah siap mengemop bagai..iron baju pun hari2..so, aku rasa i will consider for once a month leave..taim kak ana dulu dia mmg x cuti, maklomla dia nak gi mana kot cuti pun kan..dan dia buat  keje pun tak sepantas kak yaya ni, faktor usia la..yg sebenarnya aku ade bengkak hati sikit pasal kak ana nih..not really with her actually..tapi dengan anak kesayangan dia tu. apa dia? tak payah la kot aku nak cakap, cukuplah sekadar aku bgtau bahawasanya mmg beliau tak reti dek untung..dan apa yg diluahkan dlm FB dia tu mencalarkan perasaan aku anak beranak..maruah negara dipermainkan. opsss trlebey sudaaaa...maleh aku nak layan buidak hingusan tak sedar diri tu. GTH la!!!

Sabtu lepas gi kenduri kat umah kak long..jmp all my kazen yg dah beranak pinak...hehehe..sgt best borak2..teringat zaman anak dara dulu..auwwwww tak kosser ai tau!!! sume ade kecuali ija yg still kat obersea. next week kot balik...dia pun tgh peknen gak tu..mas pun peknen 3rd child. kak long anak sorg, kak yu anak dua, mas masuk 3, aku anak sorg,...hehehe..yg cucu2 lelaki nenek 2 org je yg dah kawin..acai anak sorg, fir otw sorg..bestnye dapat berkumpul walaupun kejap. smcm2 citer la kuar. best2...

haaa...lupa nak update, langsir umah baru dah siap, dh amek pun hari sabtu lepas. dengan ini selepas bayar langsir dgn bangganya aku mengishtiharkan bahawa : keadaan kewangan agak tenat...huhuhu...takpelah berabis skali utk umah sendiri..kami aim nak pindah before puasa..meaning by hook or by crook mesti setel sume by end of this month.. tak larat dowh bayar dua umah..

last week jugak satu Malaysia heboh dgn PERHIMPUNAN BERSIH...entahlah..aku bukanlah pro kerajaan ke atau pembangkang..cuma satu...sgt2 sedih tgk bangsa sendiri berpecah belah dan sangat2 takut dgn masa depan negara tercinta..apalah nasib anak aku kalau macamni keadaan negara...mungkinkah satu masa nanti sistem persekolahan kat negara kita akan jadik mcm kat Indon..segalanya main DUIT..everything will be privatize? nak masuk skolah rendah entah2 makan ribu..aku mmg tak kosser nak ulas banyak pasal bnd2 politik nih sume..cuma sbb aku ada anak, aku jadik takut tgk apa yg berlaku..bangsa lain mmg tak kisah sbb diorg kuasai ekonomi..apa pulak jadik dgn bangsa kita nanti..sanggup ke nak kembali kezaman penjajah yg mana ada sistem pengkelasan mengikut kaum...cina kat bandar, india dlm estet dan melayu kat kg. aku doakan yg terbaik buat semua..jgn sampai kita jadi pendatang dibumi sendiri..wallahualam...



green happy world and kids holding hands peace symbol cartoon Royalty Free Stock Vector Art Illustration

Kak Ana Dalam Kenangan 4:34 PM

Askm...pekabar sumeorg? hopefully sume sihat2 la ye..aku? lately jiwa aku tak bape sihat la...huhuhu...last week to be precise..aku sgt2 bz buat urusan kak ana nak balik.. mmg aku xpenah buat urusan2 mcmni dan xada pengetahuan langsung ttg proses nya. tapi aku redah jugak..nasib ada bobot jadik assistant. aku sgt2 sedih..terkenang segalanya selama 3 tahun dia bersama kami. aku tak pernah sekali pun anggap dia org gaji aku, dia adalah emak aku di shah alam. malah aku rasa dia lebih mengetahui setiap masalah dan kesusahan aku sbb dia depan mata aku. tak ada apa yg aku blh selindung dari dia. mcm2 dia ajar baby, smp baby dah hafal doa makan, al fatihah..memikirkan baby hati aku tambah sayu..pastinya antara semua dia yg paling terasa..kak ana mengasuh dia hampir 3 tahun. sejak umur baby 2 bulan..sadly,baby kehilangan  antara org yg paling dekat dgn dia..maafkan mama baby, mama tak mampu menghalang pemergian nenek ana..Sejak semlm dia menanya mana nenek ana dia, aku cume blh cakap, nenek ana balik kg..ambik ubat..baby pun diam..kejap2 lagi dia tanya balik...aku betul2 risau dia terlalu rindu kat kak ana..

Sabtu, bday baby..sekali lagik aku sedih..sbb terlalu sibuk uruskan kak ana, aku x sempat buat apa2 utk beday baby. biasanya tetiap tahun akan ada majlis doa selamat utk dia. ni apapun xada..duit pun byk abis uruskan kak ana ni. bukan nak ungkit, tp mmg betul pun..kompaun je dah bape..tiket flight lagi..beli over the counter adelah sgt mahal beza dgn beli online okeh..smp aku terpaksa guna duit nak pindah umah..takpela nnt carik lain la. yg penting tanggungjawab dah lepas, kak ana dah balik..ada takde, sabtu mlm incik suami bawak aku, baby, mak, ayah ngan ijam makan kat PD..baby enjoy..sian dia...sobsobsob..takpela baby next year insyallah mama sambut bday baby ye sayang..bday ijam falls the next day, so kami beli kek utk baby ngan ijam, potong sekali..sorry ye ijam, aku mengalami infalasi yg kronik tahun ni...hehehehe

 Bila kita susah mcmni baru kita tahu true colors org..aku ade mintak tlg sedara...dia keje imigresen...bukan la aku nak mintak kurang kompaun or what should ever..juz nak dptkan gambaran je mcmana flow kat imigresen tu bg mempercepatkan urusan..apa nak fotostat, borang apa kena isik...so nnt smp sana terus submit everything, tinggal tunggu special pass issued je..sekalai uolls tau apa dia jawab? "EH SAMPAI BILA NAK EXPLAIN NIH? AMBIKLA PEN, TULIS LA!!KANG SMP MAGHRIB TAK SELESAI KALAU CAMNI"...hamboiii santek ssgh bahasa kan? aku mintak ajar je pun...paling sedih, dia mmg keje bahagian yg aku nak berurusan tu pun, cuma dia cuti la on friday..sikit pun aku takde mintak tolong kat dia tau, just mintak tolong ajar. taklah aku suh repeat byk kali, juz tanya procedure, tu je. okeh fine..skrg aku tau sapa dia. so, i will bear that in mind. Ada jugak yg mengambil kesempatan atas kesusahan aku, cuba menangguk di air keruh. aku yg blur tak tau procedure haraplah kat dia (after paying sum of money, of course)..bila tiba masa batang idung pun tak nampak..can u imagine, aku ambik cuti 4 hari; hari selasa dia nak jumpa kat Mid Valley konon nak bg info about passport kak ana, then dah sampai sana (dah la lewat sejam...hak tui!!!) dia kata passport tu masalah, takleh renew without the maid itself. so we decided to meet at Shah Alam, nak gi imigresen sana..tetiba half way dia kol, suh bawak kak ana gi kedutaan indon, kena ambik SPLP (Sijil Penggantian Laksana Paspor). GILA KE APA??? masa tu dah pkl 3.30pm okeh. bila masa nak patah Shah Alam amek kak ana, then pegi kedutaan plk??? ok fine, aku pujuk kak ana, kata pegi the next day... esk pepagi kitorg pun gerak la..kali ni apis yg drive..aku bawak baby skali sbb kak ana pun ikut..sampai sana, MALAUN ni kata KEDUTAAN TUTUP..wadafak???? setahu aku Israk Mikraj public holiday applicable to Kedah, Negeri Sembilan & Perlis only..rupanya kedutaan nih ikut Indon, sana cuti diorg pun cuti. Yang aku sakit hati kenapa MALAUN ni tak check before advice to customer. aku dah bayar ko, so everything should be taken care by you. sehari lagi cuti aku terbuang camtu je. balik semula ke shah alam, punggah balik keluar beg kak ana.. esoknya, khamis..aku rasa antara hari paling AZAB dalam hidup aku.. 5 hours berdiri berbaris dengan dlm keadaan panas dan sesak kat kedutaan bukanlah something yg seronok okeh..after that another 3 hours waiting for the SPLP.



beratur..penattttttt....sesakkkkk betul tau...ni gamba google nih...

tunggu lagik kat sini..sgt sesak ekceli...gamba ihsan google utk bg gambaran kat korg..huhuhu
aku telepon MALAUN ni sampai ke sudah dia tak jawab, last2 timbul jugak 10 minit. settle kat kedutaan dah pukul 4 ptg..it is impossible for us to rush to putrajaya, memandangkan kedutaan nih located at Jalan Tun Razak yg sgtttttt jem..so balik semula (tiket flght yg dibeli burn mcmtu je...aku terpaksa beli tiket sbb kedutaan nak bukti kak ana nak balik on that day, ikut pintu mana..LCCT, Pulau Ketam, KLIA etc) sampai umah, badan rasa nak roboh, masa nilah aku tepon SEDARA POYO aku kat Imigresen tu..huh!!! Jumaat..mengharapkan keberkatan, pepagi kami dah kluar..kali ni aku tggl bobot ngan baby..aku takut jadik cam semlm...sehari suntuk diorg tggu dlm kete, sampai baby restless, bobot pun demam..sian diorg..kami sampai kat imigren pkl 8am..as expected...kena kompaun..buat rayuan makan masa 9 hari, which is impossible sbb kak ana nak kena balik hari jumaat tu jgk, by hook or by crook..tiket anak dia 2july ada pada dia. so pejam mata, bayar ajalah..sgt sedih ekceli sbb duit keluar mcm air, but what to do...and that so called agent yg berjanji ngan incik suami nak dtg imigresen pkl 9am tak muncul2..dia kol pkl 11am bgtau kena jmp boss dulu..apalagi kena hamun ngan aku la!!! pkl 11am kami dah smp LCCT pun.kalo tggu dia can uolls imagine apa jadi??? so, i demand my money back. after threatening him yg my incik suami akan carik sampai opis dia, yesterday he banked in back my money.  Pengalaman yg sgt2 berguna utk aku: JGN AMBIK MUDAH...huhuhu...
 

Suasana balai berlepas di LCCT
kat sini la aku buat drama air mata ngan kak ana..sedih wooooo!!!!
 Selesai hal hantar kak ana, aku nak face masalah baru..maid baru...harap2 sesuai..bukan senang nak sesuaikan diri dgn org luar..especially baby. aku harap sumenye ok..aku dah tak larat...kengkadang rasa 24 jam sehari mcm tak cukup. tambahan plk aku tgh sibuk uruskan urusan nak pindah..minggu depan brg2 umah sampai..penat2...harini first day Kak Yaya keje ngan aku..she was about 40 years old, org "sana" gak..org mebi kata aku bodoh, tak serik2 nak ambik maid dari "sana"..tapi aku mmg tak nak antar anak gi nursery..i got my own reason..takpelah aku doakan yg baik2 aja..semoga pindah rumah baru, maid baru segalanya baru akan bawak sinar dlm hidup keluarga aku...you guys doakan ye...hehehe

Bila Lelaki Kehilangan Tulang Rusuknya 8:20 PM

WANITA: Siapa yang paling kamu cintai di dunia ini?

LELAKI: Kamu!!!

WANITA: Menurut kamu, saya ini siapa?

LELAKI: (Berfikir sejenak, lalu menatap WANITA dengan pasti) Kamu, tulang rusukku.

Kerana Allah melihat bahawa Adam kesepian. Saat Adam sedang lena tidur, Allah mengambil rusuk Adam dan menciptakan Hawa. Semua LELAKI mencari tulang rusuknya yang hilang dan saat menemukan wanita untuknya, tidak lagi merasakan sakit di hatinya...

Setelah berkahwin, pasangan itu mengalami masa yang indah dan manis untuk sementara. Setelah itu, pasangan muda ini mulai tenggelam dalam kesibukan masing-masing dan kelelahan hidup yang ada. Hidup mereka menjadi membosankan.

Kenyataan hidup yang kejam membuat mereka mulai menyisihkan impian dan cinta satu sama lain. Mereka mulai bertengkar dan pertengkaran itu mulai menjadi semakin panas. Pada suatu hari pada akhir sebuah pertengkaran WANITA lari keluar rumah. Saat tiba di seberang jalan, dia berteriak "Kamu tidak cintakan saya lagi!!!".

LELAKI sangat membenci ketidakdewasaan WANITA dan secara spontan juga berteriak "Saya menyesali perkahwinan ini! Kamu ternyata bukan tulang rusukku!!!"

Tiba-tiba WANITA terdiam, dan berdiri kaku untuk beberapa saat.

LELAKI menyesali akan apa yang sudah dia lafazkan, tetapi seperti air yang telah tertumpah tidak mungkin untuk diceduk kembali. Dengan berlinang air mata, WANITA kembali ke rumah dan mengambil barang-barangnya, bertekad untuk berpisah. "Kalau saya bukan tulang rusukmu, biarkan saya pergi. Biarkan kita berpisah dan mencari pasangan sejati masing-masing".

Lima tahun berlalu. LELAKI masih belum lagi berkahwin, tetapi berusaha mencari khabar akan kehidupan WANITA. WANITA pernah ke luar negeri tetapi sudah kembali. Dia pernah berkahwin dengan seorang asing dan bercerai.

LELAKI agak kecewa bila mengetahui WANITA tidak menunggu, sepertinya.

Dan di tengah malam yang sunyi, dia meminum kopinya dan merasakan sakit di

hatinya. Tetapi LELAKI tidak sanggup mengakui bahawa dia merindukan WANITA.

Suatu hari, mereka akhirnya bertemu kembali. Di airport, tempat di mana banyak terjadi pertemuan dan perpisahan, mereka dipisahkan hanya oleh sebuah dinding pembatas.

LELAKI: Apa khabar?

WANITA: Baik... Kamu sudah menemui tulang rusukmu yang hilang?

LELAKI: Belum.

WANITA: Saya akan terbang ke New York dengan penerbangan berikut. Saya akan kembali 2 minggu lagi. Telefon saya kalau kamu berkesempatan. Kamu tahu nombor telepon saya kan ? Tidak ada yang berubah.

WANITA tersenyum manis, berlalu di hujung lafaz "Selamat tinggal.."

Satu minggu kemudian, LELAKI menerima khabar WANITA adalah salah seorang korban Menara WTC. Malam itu, sekali lagi, LELAKI meneguk kopinya dan kembali merasakan sakit dihatinya. Akhirnya dia sedar bahwa sakit itu adalah kerana WANITA, tulang rusuknya sendiri yang telah dengan bodohnya dia patahkan.

Kita menempiaskan 99% kemarahan walau kepada orang yang paling kita cintai. Dan akibatnya adalah penyesalan. Seringkali penyesalan itu datang dikemudiannya, akibatnya setelah kita menyedari kesalahan kita, semua sudah terlambat...

Kerana itu, jagalah dan sayangilah orang yang dicintai dengan sepenuh hati... Sebelum mengucapkan sesuatu berfikirlah dahulu, apakah kata-kata yang kau ucapkan akan menyakiti orang yang dicintai? Kira merasakan akan menyakitinya, sebaiknya jangan pernah dilafazkan. Kerana semakin besar risiko untuk kehilangan orang yang dicintai.

Jadi berfikirlah, apakah kata-kata yang akan dilafazkan sebanding dengan akibat yang akan diterima?? 


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Renuangan.. 11:46 AM

Pernikahan atau perkahwinan

menyingkap tabir rahsia

 Isteri yang kamu nikahi

tidaklah semulia Khadijah

tidaklah setaqwa Aisyah

pun tidak setabah Fatimah

 

Justru isterimu hanyalah wanita akhir zaman

yang punya cita cita

menjadi solehah...

 Pernikahan atau perkahwinan

mengajar kita kewajiban bersama

isteri menjadi tanah kamu langit penaungnya

isteri ladang tanaman kamu pemagarnya

isteri kiasan ternakan kamu gembalanya

isteri adalah murid kamu mursyidnya

isteri bagaikan anak kecil kamu tempat bermanjanya

 

Saat isteri menjadi madu kamu teguklah sepuasnya

seketika isteri menjadi racun kamulah penawar bisanya

seandainya isteri tulang yang bengkok berhatilah meluruskannya..

 

Pernikahan atau perkahwinan

menginsyafkan kita perlunya iman dan taqwa

 

Untuk belajar meniti sabar dan redha Allah swt.

karena memiliki isteri yang tak sehebat mana

justru kamu akan tersentak dari alpa

kamu bukanlah Rasulullah saw.

pun bukanlah Sayyidina Ali Karamallahhuwajhah

cuma suami akhir zaman

yang berusaha menjadi soleh...

 

amin...

 

sumber : Email

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Mimpi vs realiti 7:38 PM

Askm..ape kabar sume..sgt2 lama aku xjengah belog kesayangan aku ni..bukan sibuk sgt..ala takat mana la bz nye smp xleh nak update belog kan?hehe..tp kalo aku lama x hapdet ade ke yg perasan..kahkahkah!!

Masa aku buat entry ni aku baru balik mandi laut + mandi kolam,tgh golek2 atas katil..ekceli aku ade induksi kat pd seminggu.biasela makcik gomen.doakan aku cepat kompom ek geng. Hmm..sepanjang aku menyepi ni terlalu banyak yg dh berlaku dlm idup aku.antara yg paling meninggalkan impak adela pemergian sahabat yg paling aku sayang..zuran.ehhhh jgn pikir yg bukan2 okeh..dia pindah jabatan la.aku still adjusting dgn keadaan tanpa dia disisi aku.selama ni dialah tempat aku berkongsi suka duka.she's the best keeper to all my secrets.walaupun aku kenal dia baru setahun tp kami betul2 rapat.aku syg dia mcm adik aku sendiri.takpe la,things happen for a reason.aku tumpang happy tgk dia gembira kat tempat baru.
Perjalanan hidup aku agak kucar kacir lately.kak ana mintak nak balik indon.serabut kepala aku.bukan apa,aku takut dia x balik sini dah lps tu.mana aku nak carik ganti.ni dia nak balik ni kalo masuk balik pun mau sebulan.sapa nak jaga baby,kemas umah.lg pun baby sgt attach dgn dia,dia jg baby since baby 2 bulan.aku still carik solution until today.mebi aku hired daily helpers kot.bobot pun ade sementara ni blh tgk2 baby sama.
Aku mmg sdg berhadapan dgn satu persoalan yg sgt2 susah aku nak citer kat sesiapa.aku rasa release gak gi PD ni sbnrnya..mandi laut td rasa lepas sikit tension aku.aku penat beb..sgt penat dgn masalah yg xputus2 dtg dlm idop nih.jeles lak ghasenye nengok org sume happy je..xpelah..aku yakin pada satu perkara: tak ada yg kekal dlm dunia ni termasuklah MASALAH..
Tadi ade masa dlm sejam sblm riadah petang, aku ambik masa baring2 jap..last2 terlelap (alasan..hehehe)..walaupun kejap sempat pulak tu aku mimpi...agaknya aku telampau memikir psl masalah aku kot. aku mimpi org yg paling ambik berat atas diri aku dulu, tak pernah biar aku susah sorang2 kat KL masa aku masih mentah dgn tendang terajang kehidupan diperantauan. aku tetiba jadi rindu, aku pernah cuba carik dia, tapi tak jumpa. tak pe la jmp dlm mimpi pun cukup lah sekadar hilangkan rindu. dekat 6 tahun aku tak jmp dia, entah apa kabarnya dia, aku doakan dia sihat dan bahagia selalu.
Tak payah la korg pening2 nak pikir aku cakap pasal sapa and tak perlu nak speku yg bukan2 okeh, tapi aku mmg harap dpt jmp dia walaupun kejap. aku rindukan rasa disayangi sebagaimana dia menyayangi aku....aku rindu kata2 nasihat dari dia. dialah KAK MEL...my ex roommate masa aku bujang dulu. i stayed with her for 4 years.terlalu banyak suka duka yg kami kongsi bersama..semoga tuhan menemukan aku dengan dia especially skrg...disaat aku memerlukan sokongan dari jatuh..aku tak tahu smp bila aku boleh bertahan sblm aku tersungkur. semoga tuhan tunjukkan jalan..amin...







Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Terima Kasih Encik Kiyomi Kanazawa 5:11 PM




enibodi home??? hehehe..pekabar geng...?lama berkurun rasanye tak hapdet nih...naik bersawang dah belong kesayangan aku nih..arini baru rasa macam ade mood dan masa sikit nak hapdet. Lately aku sangat2 bz ngan idop aku yg tak la bape happening sgt nih. Tolong mak buat research..mmg sgt2 mencabar sbb ekceli ai taktau ape la yg ai research kan tu...hehehehe..full of medical term..but i managed to hand it over to mak within time given..setelah di evaluate dek supervisor mak, dia kata sgt bagus...wah2...korg buleh la paggey ai Dokter Emy pasni eh...hehehehe..nasib baik ok..sampai tak tido malam ai buat research tuh tau...bukan ape, aku kesian kat mak..manalah org tua tu gheti nak guna SPSS, dgn standard diviasion segala (yg aku nih reti sgt ke?hehehehe). aku rasa masa aku buat research BBA dulu pun taklah aku serajin nih..pakai siap je, anta.. sbb tu la agaknye aku disini, bukan didalam bilik kaca itu..(apekah???)

Selesai submit research mak, wiken kami gi ANCASA..saja bawak baby mandi kolam..anak dara aku nih tak minat mandi laut, air laut masin katanye...hehehe..so gi pantai untuk main pasir saje..aku pun dpt la release tension nengok laut..(sgt patheticla ko nih emy)..oleh sbb lepak sana without proper plan maka cuma aku, mak, ayah, baby, kak ana ngan incik suami je yg overnite kata ANCASA tu)..ina dtg gak lepak jap. dapatla mandi kolam seround ngan baby..(ina,sile jgn mandi laut..ingat tak kenangan kat Tiara aritu???hehehe)
 
Last week 4 hari aku kursus pulak kat INTAN..adehhh jenuh mencarik kat mana laaa INTAN Jln Elmu nih..  Kalau yg kat Bukit Kiara tu mmg dah penah la pegi masa amek exam ISACC last year..tp atas kecekapan amir, berjaya jgk aku smp before pkl 8am..smp kat INTAN sesat pulak carik bilik kuliah...hehehe..tapi overall sgt best kursus yg aku attend nih..dpt bertukar2 pengalaman ngan peserta2 lain..dapat kengkawan baru..ptg rabu tu bobot sampai..lama tak kuar berjimba ngan dia, so sbbaku cuti sbb bawak baby gi klinik..ptg tu gi klcc..tunaikan hajat dia nak makan lasagne (amir, please take note...heheeh)..aku pun tersambar henbeg kat Isetan (mmg SETAN Isetan nih,abis duit haku  T_T)..last week jumaat je la aku masuk keje..hehehe

Harini aku start balik edit2 research mak lps di approved oleh supervisor dia..ptg nih buleh la antar binding hard copy..hehehe..tgh2 update belog nih dtg la sorg guess..incik Kiyomo Kanazawa nama dia...from syarikat kontena hape ntah..tapi mmg pekat la slang jopon dia tuh..hait hait...haku takut gak memula sbb lidah dah berkarat lama tak cakap omputih..adehhh dh la sengsorg arinih kat kaji iklim nih..ahhh belasah laaaa...janji aku paham dia cakap hape, dia paham aku cakap ape...kira okeh la tuh...hehehe..ekceli data yg dia nak tu takde sbb sensor tak leh baca data pada hari yg dia request tu..hasil penerangan aku yg sgt kelako paham gak mamat tuh..tetiba before balik dia datang depan aku, baca name tag aku...ahhhh sudahhhhhhh pehal plk mamat jopon nih..ghupanya nak tulis surat complimentary kat jabatan pasal service (?) aku...kat borang kepuasan pelanggan pun punye la gebang memacam pasal aku. time kasih banyak le incik kiyomi ye...hehehe...i really appreciate it (tetiba nak cakap omputih lak lps kena puji eh??gataiiiii)..ala incik, agaknye incik rasa kita se kufu kot dari pemerhatian incik kat mata saya nih...ukur lilit mmg tak bape nak besar la incik...tapi saya mmg kompom takde darah jopon..ai melayu totok tau incik...hehehe..eniwei incik, u make my day la..

quotes about being happy with someone. Happiness, Pain Quotes

Jangan Hilang Kawalan Diri 12:48 PM

Bila ustaz hilang kawalan.. pukul murid sampai mati. Bila pemandu hilang kawalan.. maka berlaku la kemalangan. Bila mak bapak hilang kawalan.. pukul anak sampai mendatangkan kecederaan. Bila politik hilang kawalan.. Timbul macam - macam isu yang memalukan. Bila manusia hilang kawalan maka itulah terjadi.

Bila hilang kawalan & jadi sesuatu yang buruk.. kesal & maaf adakala tidak dapat mengubah apa - apa lagi. Setiap hari kita membaca dalam akhbar atau menonton berita di TV tentang kejadian yang berpunca dari manusia yang hilang kawalan ni. Semakin hari semakin tak terkawal kes - kes yang berkaitan dengan hilang kawalan. Bila hilang kawalan dunia semakin tidak aman. Dalam rumah sendiri rasa tidak selamat lagi. Jadi kat mana kita nak pergi?

Bila terlalu banyak membaca atau melihat kes - kes yang berpunca dari hilang kawalan buat aku jadik takut pulak. Terasa fobia jer berada kat mana - mana sebab kita tahu dunia ni bukan tempat yang selamat lagi. Tapi kalau tak tinggal kat bumi takkan nak pindah ke planet pulak kan?? So, kita semakin tiada pilihan terpaksa juga menghadapi risiko untuk terus hidup selagi hidup. Punca hilang kawalan diri adalah dari sikap kurang sabar. Tak di nafikan itulah kelemahan manusia.

Tersentuh hati aku bila baca kat paper kisah murid tahfiz 7 tahun yang meninggal dunia di belasah ustaz kerana di tuduh mencuri wang sebanyak RM7. Berbaloi ke semua ni berlaku? Berbaloi ke kanak - kanak itu meninggal hanya kerana tuduhan yang belum pasti benarnya? Berbaloi ke ustaz itu berdepan dengan hukuman maut hanya kerana inginkan pengakuan dari seorang kanak - kanak tentang tuduhan mencuri wang RM7 tu? Jika dari awal ustaz itu berfikir semua ni.. Pasti tindakkannya terkawal. Memang ajal & maut di tangan Tuhan.. Tapi kes ni memperlihatkan kepada kita seorang yang berpendidikan tinggi dalam Agama pun masih belum mampu mengawal amarah. Masih terlalu sedikit sikap sabar dalam dirinya walau di bibirnya selalu mengucap kalimah Allah. Apatah lagi kita yang masih merangkak dalam mempelajari ilmu Agama ni.



Kisah Gadis yang cuba membunuh diri di KB mall tidak lama dulu juga berpunca dari hilang kawalan. Khabarnya Gadis tu dah meninggal dunia akibat meminum cecair clorox di tandas hospital. Menurut apa yang aku baca gadis itu di katakan terlanjur & sedang mengandung. Sang Lelaki tidak mahu bertanggungjawab membuatkan si gadis mengambil keputusan membunuh diri. Tak tahu sejauh mana kebenaran kisah tapi tetap puncanya dari hilangnya kawalan diri.


Moga kisah - kisah ini menjadi iktibar kepada kita semua. Setiap perbuatan yang ingin kita lakukan.. Cubalah sejenak berfikir agar tidak tersasar dari akal yang waras. Moga kita semua di lindungi dari perkara - perkara yang buruk.

P/s : Dan bila seorang cikgu juga hilang kawalan dalam mencari hiburan maka jadi la macam ni.. kekekekekeke

Erti Bahagia.. 6:55 AM

A Colorful Cartoon of a Family Standing In Front of a New Home - Royalty Free Clipart Picture




Kita tidak akan bahagia selagi orang di sisi kita tidak bahagia. Pegang kata-kata itu. Impilikasinya, untuk kita bahagia, carilah orang yang paling hampir dengan kita dan bahagiaakanlah mereka. Hanya setelah itu, barulah kita akan merasa bahagia. Sesungguhnya bahagia itu bukan "benda" yang akan berkurang bila diberikan, tetapi ia umpama cahaya yang semakin "diberikan" akan bertambah terangnya. Kata bijak pandai, dengan menyalakan lilin orang lain, lilin kita tidak akan padam... tetapi kita akan mendapat lebih banyak cahaya.Ingatlah bahawa yang paling berharga di dalam rumah kita bukannya perabot, bukan peralatan eletronik, komputer ataupun barang-barang antik yang lain. Yang paling berharga ialah manusianya – isteri atau suami kita itu. Itulah" modal insan" yang sewajarnya lebih kita hargai daripada segala-galanya. Tetapi benarkah kita telah menghargai isteri atau suami lebih daripada barang-barang berharga di rumah kita?
Sayang sekali, lain yang difikirkan lain pula yang dirasa. Cuba renanungkan, berapa ramai para suami yang lebih prihatin tentang perasaan isteri berbanding 'keadaan' keretanya. Batuk isteri yang berpanjangan semacam tidak kedengaran. "Batuk" kereta yang sedikit cepat-cepat dihantar ke "workshop" untuk diselenggarakan.
Itu belum dikira lagi kaki pancing yang setiap hujung minggu berkepit dengan joran dan umpan tetapi membiarkan anak-anak dan isteri kesepian di rumah. Atau para isteri yang leka dengan aorkid dan barang antik, dibelek dan dikelek siang malam, sedangkan suami terbiar tanpa ditanya perasaan dan didengar luahan hatinya.
Bila kereta 'aneh' sedikit bunyinya, cepat-cepat diusung ke workshop, dibetulkan enjin, ditunekan semula bunyinya. Tetapi isteri yang batuk-batuk, lenguh dan sembab dibiarkan... alasannya, itu memang adat, badan dah tua. Itu belum dikira yang 'workoholic' – bekerja siang, malam, tak kenal cuti dan rehat... Bila ditanya mengapa begitu sibok? Dia menjawab, demi isteri. Padahal, dia bekerja sampai ke tahap mengabaikan isteri. Aneh juga, ada yang mencari duit sampai tidak sempat menikmati duit. Bila duit sudah terkumpul, kesihatan sudah tergadai, rumah tangga sudah berkecai, isteri telah terabai.
Sesetengah bertanya? Bagaimana kita boleh mengharagai pasangan kita. Insya-Allah, bila ada kemahuan pasti ada jalan. Dunia akan menyediakan jalan kepada orang yang mempunyai tujuan. Kata orang, kasih, cinta dan sayang umpama aliran air, sentiasa tahu ke arah mana ia hendak mengalir. Mulakan dengan memandangnya dengan pandangan kasih... mungkin wajah isteri kita sudah kedut, tetapi rasakanlah mungkin separuh "kedutan" itu kerana memikirkan kesusahan bersama kita. Mungkin uban telah penuh di kepala suami kita, tetapi uban itu "mercu tanda" pengorbanannya membina rumah tangga dan keluarga kita.
Itulah pandangan mata hati namanya. Kalau dulu semasa awal bercinta, pandangan kita dari mata turun ke hati. Tetapi kini setelah lama bersama, pandangan kita mesti lebih murni. Tidak dari mata turun ke hati lagi, tetapi sudah dari hati "turun" ke mata. Yang kita lihat bukan "body" tetapi budi. Yang kita pandang bukan urat, tulang dan daging lagi... tetapi suatu yang murni dan hakiki – kasih, kasihan, cinta, sayang, mesra, ceria, duka, gagal, jaya, pengorbanan, penderitaan – dalam jiwanya yang melakarkan sejarah kehidupan berumah tangga bersama kita!
Daripada pandangan mata hati itulah lahirlah sikap dan tindakan. Love is verb – cinta itu tindakan. Kata penyair bila sudah cinta, ingin dipintal awan-gemawan untuk dijadikan kerosang di dada isteri, ingin dijadikan rembulan untuk menjadi lentera teman beradunya, mentari sebagai sinar dalam duka dan nestanya... Ah, kita tidak payah mengajar cara apabila sudah cinta. Kerana dalam cinta itu sudah menyala kemahuan.
Mungkin sikaya pulang bersama cincin permata untuk menghargai siisteri. Atau petani hanya membawa sebiji mangga untuk dimakan bersama sang "permaisuri". Buruh yang pulang bersama keringat disambut senyuman dan dihadiahkan seteguk air sejuk oleh isteri tentunya lebih bahagia dan dihargai oleh seorang jutawan yang disambut di muka pintu villanya tetapi hanya oleh seorang "orang gaji". Begitulah ajaibnya cinta yang dicipta Allah, ia hanya boleh dinikmati oleh hati yang suci. Ia terlalu mahal harganya. Intan, permata tidak akan mampu membeli cinta!
Hargailah sesuatu selagi ia masih di depan mata. Begitu selalu pesan cerdikiawan dan pujangga. Malangnya, kita selalu lepas pandang. Sesuatu yang 'terlalu' dekat, kekadang lebih sukar dilihat dengan jelas. Isteri di depan mata, tidak dihargai. Kajian menunjukkan bahawa para suami di Amerika lebih banyak meluangkan masa menonton TV daripada bercakap dengan isteri. Di sini apa kurangnya, tiga jam menonton TV bersama tanpa sepatahpun berbual. Suami dan isteri sibok melayani fikiran sendiri walaupun duduk hanya berselang beberapa inci.
Malah, bila berjauhan pun kekadang terlalu lokek bertanyakan berita. Jika duduk berjauhan, masa berSMS dengan teman lebih banyak berbanding dengan isteri. No news is a good news. Begitu selalunya, rasa di hati. Tetapi bila isteri atau suami diserang "sakit" – katalah hilang keupayaan bercakap dan bergerak, maka ketika itu puaslah kita menangis kerana tidak dapat mendengar suaranya lagi. Waktu itu barulah duduk di tepi katil hospital, merenung mata isteri atau suami kita yang berkelip-kelip, tanpa kata, tanpa suara...
Hidup terlalu singkat. Hidup hanya sekali. Yang pergi tak kan kembali. Yang hilang, mungkin tumbuh lagi... Tetapi tidak semua perkara akan tumbuh semula. Apakah ibu-bapa yang 'hilang' akan berganti? Apakah anak, isteri, suami yang 'pergi'... akan pulang semula? Jadi, hargailah semuanya selama segalanya masih ada. Pulanglah ke rumah dengan ceria, tebarkan salam, lebarkan senyuman. Mungkin esok, anda tidak 'pulang' atau tidak ada lagi sidia yang setia menunggu di sebalik pintu. Mungkin anda 'pergi' atau dia yang 'pergi'. Hargailah nyawa dan kehidupan dengan sayang dan cinta. Kita tidak akan bahagia, selagi orang di sisi kita tidak bahagia!
(Forwarded email)

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Sepanjang Jalan Kenangan 1:46 AM

elo eberibodi..ceh tajuk takleh blah kan...hehehe..ekceli tu tema reunion skolah aku last saturday. Sampai sekarang terasa lagik kemeriahan nye..maklom la kannnn dah 15 years tak jmp..dulu besar jari kelingking skarang dah besar ibu jarik (termasuk la aku tu  T_T). tak kisahlah....janji dapat jumpa member2 lama..and yang paling best our freind ; Diosdados Rafols Jr. a.k.a. John (betoi ka aku eja nama kau nih john??? belasah laaaa) sanggup datang from Manila..walaupun ternyata dengan jelas tanpa dapat disangkal bahawasanya dia la yang paling banyak pedajal aku malam tuh tapi takpeeeee john...sebab kau jarang balik sini aku bagi can johnnnn...kot orang lain dah lama mandi sirap tau.hehehe...

Aku pegi dengan Irene and Ida..memula nak gi ngan pamily aku, kengkonon nak check in la kat sana..skali tgk memasing ada program..aku rasa mcm membazir plk nak check in just for a few hours kan. so after 4 years (esok wedding eniberseri aku ulosss) ni la pes taim aku "bujang"...ngehngehngeh...sudah lepas itu kandang la beb..hehehe..takpelah bukan tetiap ari ye dak..tak puas rasa menyembang ngan depa2 nih sume..klakar bila citer2 balik kenangan masa kat skolah dulu..ade yg kena pakai sluar terbalik la, ada yg kena campak beg dari tingkat 3 la, ada yg kena angkat sumpah takmo ponteng kelas agama la (errrr sape tu ek???), kena tangkap dating la..(duda2 chenta monyet aku ade gak mlm tuh..klakor la bila ingat balik...) tapi alhamdulillah yg dtg that nite boleh dikatakan berjaya dalam hidup..ade yg keje pegawai gomen, ade yg jadik kontraktor, ade yg engineer...wah, berkerjaya juge kengkawan aku nih (sok2 senang la aku nak mintak tolong..wakakkakaka!!!)

Walaupun tak la grand mana reunion kami, but I can say it was a successful event, organized by coperative council member (sori guys, tak dpt dtg awal that day, gue takde transport ler). at least dapat kumpulkan balik member2 lama, kena la dgn tema yang dipilih..sepanjang jalan kenangan...member2 yang tak pernah bertegur taim skolah dulu boleh sembang rancak plk mlm tu..yelah mebi taim skolah dulu malu2 vavi kan...hehehe..so, thumbs up to SMSA Council Member..

As for me, aku mmg sgt happy..lupa masalah sekejap..jumpa member2 lama..kutip balik setiap kenangan dulu..mmg aku sgt2 rindu masa skolah dulu. colourful, huha huha..kot ade masalah pun stakat masalah tak siap keje ghumah atau exam dh dekat but buku tak baca lagik (aku la tuh!). Ekceli taim skolah dulu aku ade satu klik (biaselah kata bebudak skolahhhhh...jgn la gelakkkkk). kemana2 berbondong2 la satu group..sampaikan buat projek lukisan pun buat kat umah aku, hangkut canting,lilin segala..hehehe..sgt best, mak siap masak..main je lebih taim tu sampai hangus lilin utk canting projek batik kitorg. ekceli xleh bawak balik projek tu..tapi dah kata enam jahanam kan....tak rock la dengar ckp cikgu..(sbb tu la ko lukisan dapat C6 je tau tak makcik oiii!!!)

Malam tu aku sampai rumah pkl 2 am (gilo apo???)..hehehe..kata numpang kete org, nasib baik ida sudi angkut aku, kot tak mmg selamat jalan je la reunion. ingat nak tumpang sohai; buleh lak keta dia langgar vavi, eh silap vavi langgar kete dia..hehehe..lepas antar john kat umah uncle dia, diorg antar aku balik umah..kalo ikot ati memang nak "belayar" trus, tapi memikirkan badan panas akibat makan kambing secara berlebihan (sapa suh diorg buat menu peberet aku tuh!!) maka aku pon mandilah dua tiga gayung buat amek syarat..pastu trus aku "hanyut" sampai ke pagi...

So, sile la layan gambar2 yang sempat aku cilok dari FB kengkawan yg bawak kamera mlm tuh..jengjengjeng....

Towel...door gift

Buku cenderahati (ade no tepon kengkawan lama nih)

kotak door gift

wan, irene, john,sape ntah, pezal

jejaka idaman malaya (uwekkkkk)

member2 yang hadir

tengkiu mr presiden, kasik i adiah..awwwww...hehehe

penyanyi jemputan yang tetiba dah ilang seblm makan

john..dah selamat touch down kat manila tghari tadi

becok aku mmg takleh ilang..adehhhh

mcmnih punye gambar pun ade ke???


CERIA!!!

memalu kununnnn

sibuk mengusha sape2 yg dtg..

sabar menunggu..saje amek meje sebelah buffet table.muahahaha

taim nih presiden tgh berucap...(boring ke makcik?hehehe)

nyummy!!!

jgn memain..sambal belacan, cencaluk pun ade tauuuu

sesi beramah mesra

labib jual minyak kat masyati

borak lagik dan lagik

.:

Cium Anak Dapat Pahala 11:39 AM




  • Keistimewaan yang bakal diperoleh apabila anak-anak anda boleh digelar kanak-kanak atau kupu-kupu syurga.
  • Barangsiapa yang mengembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah. Orang yang menangis takutkan Allah diharamkan oleh Allah akan api neraka ke atas tubuhnya.
  • Ciumlah anakmu kerana pahala setiap ciuman itu dibalas dengan satu darjat syurga. Nisbah di antara dua darjat ialah 500 darjat. Syurga itu ialah sebuah kampung kesenangan, tiada masuk ke dalamnya melainkan orang yang menyukai kanak-kanak.
  • Barangsiapa keluar ke pekan dan membeli barang-barang; dan kembali ke rumah dengan buah tangan untuk anak-anaknya, nescaya mendapat rahmat daripada Allah 
  • Muliakan anak-anak dengan mengajar mereka adab dan ilmu agama.
  • Barangsiapa memuliakan anak-anaknya dalam keadaan jahil dia turut menanggung tiap-tiap dosa yang dilakukan oleh anaknya itu dan barangsiapa membekalkan anaknya itu turut diperolehinya.
  • Aqrak pernah terlihat Nabi SAW mencium cucu baginda Hassan.Aqrak berkata; "Anakku sepuluh orang banyaknya, namun tiada seorang pun yang pernah aku cium".Sabda Nabi SAW; "Orang yang tidak menyayangi tidak pula akan disayangi."
  • Barangsiapa ke pasar dan membeli sesuatu barang untuk ahli keluarganya dan dia memikulnya ke rumah; pahalanya seperti dia memikul sedekah untuk orang yang sangat berhajat.
  • Seorang lelaki bertanya; "Ya Rasulullah, kepada siapakah harus aku berbakti? "Jawab baginda; "Berbaktilah kepada ibu bapamu."Kata lelaki itu lagi; "Ibu bapaku sudah tiada lagi."Sabda Nabi SAW; "Kalau begitu berbaktilah kepada anakmu, ibubapa berhak terhadap dirimu dan anakmu pula berhak ke atas dirimu."

PENYANGAK 4:27 PM






First of all, sorilah kalau kandungan belog kali ni penuh nista dan kejian. Harap maklum bahawa belog kali nih ditulis didalam darjah kemarahan yang meluap-luap. Hati aku mmg sangat panas dua tiga hari nih akibat wujudnya makluk mcmnih dlm donia nih..makluk yg bergelar PENYANGAK.

Pertama: golongan PENYANGAK yang tak reti BAYAR UTANG. can I put it as UTANG? Para mangkuk yang VONGOK nih telah mengarahkan KONTRAKTOR aka INCIK SUAMI utk RENOVATE umah dia..dari umah yg dulu buruk mcm umah antu (antu pun x hingin duduk) smp skrg dah ghupa muzium dah umah dia. Umah tu dah siap almost 2 years..but guess what? Dia still hold bayaran umah tu RM15000 atas alasan tak puas hati dgn condition umah dia. KEPALA BAPAK ko la tak puas ati!! ko siap dah buat HOUSE WARMING segala, ko kata tak puas hati, siap kenduri kendara 3-4 kali. Tak ke spesis NAJIS MUGHALAZAH tuh?? Aku mmg panas ati betul la. Benda2 dlm umah ko tuh mmg WEAR and TEAR la mangkok!!! mmg lama2 akan ada defect. Sampai bapa abad ko nak hold duit tu? Sampai ko MAMPOS ke??Mmg masa awal2 incik suami ambik job ni pun, si penyangak ni perangai mcm lahanat. "Kalo nak bincang, sila bincang ngan bini aku, aku sibuk takde masa nak jmp ko". pastu sukati mak bapak dia je nak potong quotation sana sini sesedap rasa dia. Barang beli nak yg mahal2 je install kat umah dia..sampai ada satu time tuh dia beli batu ape ntah kat fountain (ye, umah dia ada fountain..umah ala2 bali la kata kan...) , dia suh incik suami bahagi dua bayar ngan dia. WTF?? umah aku ke yg pasang benda tu? mmg celaka bangsat la weh perangai ko org tua!! Sehingga belong makian ni ditulis, dia still BERHUTANG RM15K dengan aku dan anak aku. Even laki aku yg buat keje umah ko, itu rezeki anak bini dia tau tak bodoh???

Another PENYANGAK: Nak KONTRAKTOR aka INCIK SUAMI renovate umah. pastu fussy nak mampos. itu takleh, ini takleh..sampah sepicing pun suh kemas balik. buat keje kayu jgn dlm umah. mmg diva nak mapos la cara MAKCIKs aka NENEKs (ada plural sebab ramaiiiii yg spesis nih). Pastu bila umah dah handover, kuar la dialog bangsat mcm ni: "akak nak pakai duit la bulan nih, bulan depan la akak bayar ye?" bila tiba bulan depan " akak banyak pakai duit ni, anak masuk skolah, nanti balance akak bayar bulan depan ye". Oit makcik, ko sorg je ke nak pakai duit? Org lain nih bayar bil, beli makan, bayar gaji pekerja semua bayar pakai daun kayu ke hah?? ko dah tau kemampuan ko takat mana yg ko gatal nak renovate umah jadik istana sapa suruh? Out of 10 customers, 8 org perangai mcmni. mmg dasar PENYANGAK!!

Last PENYANGAK iaitu BAPAK KEPADA SEGALA PENYANGAK. Beliau lebih dikenali sebagai PEMBELIT. Bak kata org kalo jumpa ular ngan dia, sila pukul dia dulu. kot tak mampos ko kena belit ngan dia. Spesis nih mmg GELAP MATA kot nampak duit. apa je yg boleh bg duit kat dia cepat je dia terkam. yes, benda tu bagus kalau betul cara nye. Tapi bila opportunity tu ko ambik secara bangsat a.k.a MENIPU, ape pekdahnye?? Selagi boleh PUSING duit tu ko PUSING kan??? adik beradik ko sendiri pun ko buleh tipu kan? ko xde perasaan ke ha? Buat pengetahuan ko, aku mmg tak pernah PERCAYA kat ko, sbb tu aku tak pernah hingin nak pegi melawat ko kat sinun. Setiap apa yg ko cakap tu mesti ada unsur penipuan. INCIK SUAMI boleh la ko kelentong sbb org tua tu mmg jenis tak reti nak berperasangka buruk ngan org. But not me brother! Aku mmg terkejut laki aku masih percayakan ko after what you did to him last time. Takpe, aku ada bukti SMS yg mengatakan "BENDA" tu xpernah ko settlekan. yela, resit pun xde. Apa bukti yang ko bayar? Patutlah hidup ko tak pernah senang, makan duit HARAM! ko dah makan duit HARAM tu satu hal la. ANAK BINI ko bagi duit haram jgk? ko tak takut ke esok2 anak ko jadik perangai apa? Bukan aku sorg ko TIPU, ramai lagik la. sume org tu mengadu kat INCIK SUAMI tapi apa dia boleh buat? ko kan TAIKO Besar? Blah la woi. Aku takut satu hari ko jmp BUKU ngan RUAS. Silap TIPU, TERTIPU kepala PENYANGAK. BAru ko tau, silap2 kna kerat 18..

Incik suami selalu marah aku, dia kata jangan masuk campur hal keje dia, but I think I have right to say all this thing. sbb aku BINI dia. yang SUSAH PAYAH dengan dia. Yang SELALU KENA TINGGAL bila dia bz nak siapkan umah customer. Is it fair to me and my daughter bila org buat macamni? Sampai umah yang aku beli since last year tak siap2 renovate dek kerana hal2 mcmni? Kete GEN2 aku asyik rosak tapi nak tolak kena hold dulu sebab PENYANGAK nih sume tak bayar UTANG. Adil ke? Aku mungkin bukan BUSINESS MINDED even aku amek major in Marketing kat uni dulu, tapi benda simple mcmni budak tingkatan 1 pun tau beb. After we render our service, you must pay for it. okeh fine, ko nak hold retention money. takkan sampai half dari total? guna otak la..Aku rasa after this kompeni laki aku nih perlu praktikkan cara kontraktor Cina. Abis keje, ko bayar. tak puas hati pape, or nak touch up pae, kita dtg. Oi dah cukup baik tau pekerja laki aku dtg umah ko tapi tak mintak duit. Kengkadang sakit ati dowh, setakat kepala paip tercabut pun nak panggil laki aku..tu terjadi after 3 years handover umah. BANGSAT tak? laki ko kat umah tu CACAT ke sampai nak tukar kepala paip pun tak reti? 

KEPADA PARA PENYANGAK: AKU TAKKAN HALALKAN SETIAP SEN YG KORG "CURIK" DARI KELUARGA AKU. SILALAH MAKAN DUIT HARAM. HARAP MAKLOM!

Kasih Seorang Ayah 11:19 PM

Sekadar berkongsi..artikel ni berjaya buat aku jadik pelakon air mata mlm2 buta nih..I love you sooo much ayah..so here it goes...
Suatu ketika, ada seorang anak perempuan yang bertanya kepada ayahnya dikala melihat ayahnya mengusap wajahnya yang mulai berkerut dengan badannya yang terbongkok-bongkok, disertai suara batuk-batuknya.
Anak perempuan itu bertanya pada ayahnya: "Ayah, mengapa wajah ayah kian berkerut-merut dengan badan ayah yang kian hari kian membongkok?"
Demikian pertanyaannya, ketika ayahnya sedang berehat di beranda.
Si ayah menjawab: "Sebab ayah seorang lelaki."
Anak perempuan itu berkata sendirian: "Saya tidak mengerti." disulami dengan kerutan di kening kerana jawapan ayahnya membuatnya dirinya kebingungan.
Ayah hanya tersenyum. Dibelainya rambut anaknya itu lalu menepuk-nepuk bahunya, kemudian si ayah mengatakan: "Anakku, kamu memang belum mengerti tentang lelaki."
Demikian bisik si ayah, menambahkan kebingungan di hati si anak.
Kerana perasaan ingin tahu, kemudian si anak mendapatkan ibunya lalu bertanya kepada ibunya, "Ibu, mengapa wajah Ayah jadi berkerut dan badannya kian hari kian membongkok? Dan sepertinya ayah menjadi demikian tanpa ada keluhan dan rasa sakit?"
Lantas Ibunya menjawab: "Anakku, jika seorang lelaki yang benar-benar bertanggungjawab terhadap keluarga memang akan kelihatan demikian."
Hanya itu jawapan si ibu. Si anak itupun kemudian membesar dan menjadi dewasa, tetapi dia tetap juga masih tercari-cari jawapan, mengapa wajah ayahnya yang tampan menjadi berkerut-merut dan badannya kian membongkok?
Sehinggalah pada suatu malam, dia bermimpi. Di dalam mimpi itu seolah-olah dia mendengar suara yang sangat lembut, namun jelas sekali.
Dan kata-kata yang terdengar dengan jelas itu ternyata suatu rangkaian kalimah sebagai jawapan rasa kebingungannya selama ini.
"Saat Ku-ciptakan lelaki, aku membuatnya sebagai pemimpin keluarga serta sebagai tiang penyangga dari bangunan keluarga, dia senantiasa akan berusaha untuk menahan setiap hujungnya, agar keluarganya merasa aman, teduh dan terlindung."
"Ku ciptakan bahunya yang kuat dan berotot untuk membanting-tulang menghidupi seluruh keluarganya dan kegagahannya harus cukup kuat pula untuk melindungi seluruh keluarganya."
"Ku berikan kemahuan padanya agar selalu berusaha mencari sesuap nasi yang berasal dari titisan keringatnya sendiri yang halal dan bersih, agar keluarganya tidak terlantar, walaupun seringkali dia mendapat cercaan dari anak-anaknya".
"Ku berikan keperkasaan dan mental baja yang akan membuat dirinya pantang menyerah, demi keluarganya dia merelakan kulitnya tersengat panasnya matahari, demi keluarganya dia merelakan badannya berbasah kuyup kedinginan dan kesejukan kerana tersiram hujan dan dihembus angin, dia relakan tenaga perkasanya dicurahkan demi keluarganya, dan yang selalu dia ingat, adalah disaat semua orang menanti kedatangannya dengan mengharapkan hasil dari jerih-payahnya."
"Kuberikan kesabaran, ketekunan serta kesungguhan yang akan membuat dirinya selalu berusaha merawat dan membimbing keluarganya tanpa adanya keluh kesah, walaupun disetiap perjalanan hidupnya keletihan dan kesakitan kerapkali menyerangnya."
"Ku berikan perasaan cekal dan gigih untuk berusaha berjuang demi mencintai dan mengasihi keluarganya, didalam suasana dan situasi apapun juga, walaupun selalu anak-anaknya melukai perasaannya, melukai hatinya.Padahal perasaannya itu pula yang telah memberikan perlindungan rasa aman pada saat di mana anak-anaknya tertidur lelap. Serta sentuhan perasaannya itulah yang memberikan kenyamanan bila saat dia sedang menepuk-nepuk bahu anak-anaknya agar selalu saling menyayangi dan saling mengasihi sesama saudara."
"Ku berikan kebijaksanaan dan kemampuan padanya untuk memberikan pengertian dan kesedaran terhadap anak-anaknya tentang saat kini dan saat mendatang, walaupun seringkali ditentang bahkan dikotak-katikkan oleh anak-anaknya."
"Ku berikan kebijaksanaan dan kemampuan padanya untuk memberikan pengetahuan dan menyedarkan, bahawa isteri yang baik adalah isteri yang setia terhadap suaminya, isteri yang baik adalah isteri yang senantiasa menemani, dan bersama-sama menghadapi perjalanan hidup baik suka mahupun duka,walaupun seringkali kebijaksanaannya itu akan menguji setiap kesetiaan yang diberikan kepada isteri, agar tetap berdiri, bertahan, sepadan dan saling melengkapi serta saling menyayangi."
"Ku berikan kerutan diwajahnya agar menjadi bukti, bahawa lelaki itu senantiasa berusaha sekuat daya fikirnya untuk mencari dan menemukan cara agar keluarganya dapat hidup didalam keluarga bahagia dan badannya yang terbongkok agar dapat membuktikan, bahawa sebagai lelaki yang bertanggungjawab terhadap seluruh keluarganya, senantiasa berusaha mencurahkan sekuat tenaga serta segenap perasaannya, kekuatannya, kesungguhannya demi kelanjutan hidup keluarganya."
"Ku berikan kepada lelaki tanggungjawab penuh sebagai pemimpin keluarga, sebagai tiang penyangga (seri/penyokong), agar dapat dipergunakan dengan sebaik-baiknya. Dan hanya inilah kelebihan yang dimiliki oleh lelaki, walaupun sebenarnya tanggungjawab ini adalah amanah di dunia dan akhirat."
Terkejut si anak dari tidurnya dan segera dia berlari, berlutut dan berdoa hingga menjelang subuh.
Setelah itu dia hampiri bilik ayahnya yang sedang berdoa, ketika ayahnya berdiri si anak itu menggenggam dan mencium telapak tangan ayahnya.
"Aku mendengar dan merasakan bebanmu, ayah."
Oleh itu jika ayah kita masih hidup jangan sia-siakan kesempatan untuk membuat hatinya gembira. Bila ayah kita telah tiada, jangan putuskan tali silaturahim yang telah dirintisnya dan doakanlah agar Allah selalu menjaganya dengan sebaik-baiknya. Amin.
- Artikel iluvislam.com

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Makhluk Paling Kelakar 1:24 AM

 

gambar hiasan



Salam tengah malam (buleh ke greet camni? blasahhh)...aku sebenanya memang malas nak update belog arini..agak penat disitu...hehehe..ingat nak berbaring-baring je malam nih. petang tadi niat nak tido tak kesampaian sebab baby kejutkan..dia nak beli kasut jogging..pastu terus gi spital melawat mak amir..masuk spital sbb heart problem...not really a heart attack, tp tirod dia tu affect kat jantung. tadi masa kitorg datang nampak mak dia ok sikit..semalam kena pakai oksigen..hopefully mak amir cepat sembuh...aminnnn.

Okeh,ekceli yang buat tangan aku gatal nak hapdet belog nih sbb "seorg umat" nih..lawak dowh dia nih. Ade ke dah pinjam duit orang pastu bila kita update status sendirik perasan yang kita mintak duit kita kat dia. tulah manusia nih kan. takut dengan bayang-bayang sendirik. aku update status secara umum..ye la sapa yg tak berhutang kan? aku nih pun bape banyak utang kat bank? utang loan kete, utang loan umah,utang credit card segala..yang ko perasan tu pehal??tapi elok gak la ko perasan tu..maknaya niat nak bayo tu ade la kan? yang tak sedap tu siap counter attack koooo...kira dah cukup grand kot dapat cakap omputih, cakap france, cakap spanyol segala...cakap zimbabwe taknak terai ke beb? by the way, ur english is sooooo high class sampai aku payah nak paham..so maap la ye kalo aku lambat sikit pick up..aku kan bodoh, pastu GEMUK, pastu easy to feel (easy to feel???ayat hape tuh????? oooo agaknye ko nak cakap cepat terasa kottt??).

Okeh..pade manusia tu..memandangkan ko perasan sendiri aku mintang UTANG kat ko...elok la tuh..sila la bayar ye.aku maleh la nak sebut2 pasal utang nih sume sebenarnye. kot aku nak mintak lama dh aku jumpa ko then tunjuk segala transfer statement tu...tapi laki aku pesan biarlah...tapi aku biar mcm2 pulak ko kata ye? kata aku plk punca segala masalah ko?pehal ko? gilo ko?ko sendiri yg carik pasal..aku pulak yg jd sasaran. elok2 aku nak halalkan sekarang aku nak setiap sen duit aku tu balik..so kali ni status ni mmg aku tujukan untuk ko :SILA BAYAR HUTANG ANDA

.: Berhati-hatilah dalam berutang, sesungguhnya berutang itu suatu kesedihan pada malam hari dan kerendahan diri (kehinaan) pada siang hari (HR. Baihaqi) :.

Baby's First Football Training 11:22 AM

Selamat Pagi Chenta...hikhikhik (segmen gediks di pagi hari...) ..Alaaa bg can la aku melepaskan lelah..lelah??? hehehe..semlm aku telah "disenamkan" oleh baby kat padang Dataran Shah Alam 2. Semlm mmg sgt2 penat..okeh first thing first...semlm aku gerak dr opis 1 hour late sebab ujan lebat giler kat KL..incik suami ngan apis gerak dari Ampang pun dh pukul 5pm..KL-PJ tu standard la kok ujan panas renyai2 pun jem mengalahkan banjir besar. Ni kan pulak mmg ujan lebat..so aku pasrah je la menunggu..lagi sian kat apis yg kena drive dlm jem tu..seb baik ade BIJA yg setia menemani...hehehe...i lap u BIJA..gitu gini dlm pkl 7.30pm baru sampai umah T_T . Ijam pun ade kat umah..seronok betul semalam makan reramai..lauk simple je pun...tapi sebab makan reramai ngan penangan ikan pekasam peberet kami seklorga maka habis la nasik seperiuk...i loikeeee...lepas makan, aktivi menyembang bermula...ghupanye diorg para jejantanz nak pi training futsal mlm tu. Amir ajak baby..yg si kenit tu ape lagik terus bongkar baju carik jersi Arsenal dia lepas nampak "ia" dia pakai baju Arsenal..Aku maleh sebenornye..tapi xsampai ati nengok baby beria2 nak gi, maka aku korbankan slot TRILOGI CINTA aku ...huhuhu

Posing dulu...ARSENAL die hard fan...


Baby yang tak penah dapat pegi padang tu terus tak buang masa..terkedek2 berlari mencicit..pusing sana sini..pastu sibuk mengacau org passing bola..dia pun nak sepak gak bola tu..2-3 kali gak la jatuh, tapi biasa la, kot dah baby namanye musti la kaber macho..selmba je bangun, then larik balik..aku yg pitam mengejar dia. sampai skrg sengal2 lagik badan nih..mau terkejut lemak2 ternakan aku nih semalam..hehehe.. tapi mmg sangat seronok sekali sekala beriadah mcmni..semlm full korum lak tu..juz bobot dah balik lumut...kot tak..mmg 1 BIG HAPPY FAMILY OUTING la semlm..baby paling happy..dia mmg manja ngan pakcik2 dia tuh. Sekali sekali berkumpul camni mmg dia la yg jadik hero..Kitorg balik pkl 10.30pm lps sume dh pancit..aku rasa ijam sorg je kot tak pancit sbb dia training seminggu 3 kali utk Jabatan Peguam Negara tuh. Amir ngan Incik Suami haremmmmm...balik keje pun dah malam..lepas makan zzzzzzz...so lilitan perut pun makin besar la..wakakaka!!! apis tu pun buleh la tahan...ade gakla main futsal sekali sekala bila balik kg..diorg plan nak training seminggu 2 kali. Aku pun nak pollow la..bawak baby..walaupun penat, tapi BEST!!!! Ni antara gambo yg aku sempat snap..sowi kuali tak bape bagus..tempat tu terang ekseli tapi mamat2 nih goma main kat tempat yg kurang cahaya..low profile la kununnnnn agaknye...hehehe...so layannnnn

Tergolek kali pertama...hikhikhik




Pecut....
Baby nak bolaaaa!!!!


Baby sepak bola, "ia" tangkap tauuuu!!

Jap2...amek feel dulu...

Sepakkkkkk!!!!!

Sambung lari lagik

Nak buat kacau kat tempat org training

"Bagi la baby pulak cepak ball tu, ia nih kecoh laaaa"

Tak penat ke baby??muleh senyuk lagik nih....

Okeh ia, pass kat baby jgn bagi papa (papa baju putih tu)

Pakcik paih tak payahhhhh


So tu la aktivi kami semlm yg membuatkan aku terus "pengsan" sampai pagi...cuba tengok cara baby pecut dlm gambar tu...mmg tak terkejar dek hambe nih...hehehe

Imam Al-Ghazali berkata: "Anak adalah amanah atas ibu bapa, jika dia terbiasa dengan benda yang baik, dia akan membesar dalam kebaikan dan biasa dengannya. Dan jika dibesarkan dalam suasana yang tidak baik dan maka menderitalah dia dan binasa."

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...